Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet hydrostatického tlaku

Od: natalie odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, nevím si s tímto příkladem rady.
Jak velká hydrostatická síla působí na dno bazénu o rozměrech 8m a 4m v hloubce 1,3m... Potřebovala bych aspoň vzorec.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Vzorec? Tak se ale nic nenaučíš. Slovně: síla je tlak krát plocha. Znáš tlak? Umíš ho spočítat? Znáš plochu? Umíš ji spočítat? Máš vše ve správných jednotkách?

hodnocení

0x

To je přece jednoduché. Postačí spočítat plochu dna a hmotnost vody v bazénu, která na to dno působí. Pak už je to jen o volbě jednotek.

lmgify
hodnocení

0x

phydrostat. = h.ρ.g

F = p.S

------------------------

F = h.ρ.g.S = 1,3.1000.9,8.8.4 = 407 680 Pa = 408 kPa

FUJ - SÍLA V PASKALECH? Za 5 . N nebo kN
Jinak samozřejmě správně
lmgify

Fuj, to jsem se do toho hydrostatického tlaku nějak moc zakoukal!

Síla samozřejmě vyjde v Newtonech! *zed*

@imgify - omlouvám se za "rýpnutí" , ale osobně jsem na jednotky dost hodně citlivý. Ono totiž ze SPRÁVNÉ jendotky lze strašně moc odvodit ev vydedukovat. A proto když někdo mluví o práci a pokužívá kilowaty, nebo o síle a používá kilogramy,... tak se tím ztratí velká část infomace.

lmgify

Jednotky byly blbě, netřeba se omlouvat za poukázání na chybu.

Problém s kW (výkon) za práci chápu, ale ty kg za sílu mi asi unikají. Pro všechny každodenní situace je kg v podstatě deciNewton a určitě to někdy ulehčí představu chápání velikosti tíhy/váhy/síly. Nepsal bych to jako součást výpočtu nebo výsledku, ale informace, že na páku má působit váhou 70kg a ne 690N, je pro běžného člověka ne-fyzika výrazně přístupnější. *nevi*

Ale pokud ta páka bude na měsíci tak kg vers 100N nebude fungovat. Když už tak "starý kilopond".Ev síla kterou bude na Zemi působit těleso o hmotnosti iks kg.
lmgify

> Ale pokud ta páka bude na měsíci

Proto jsem psal: "Pro všechny každodenní situace ...". ;)

Nemyslím, že dnes kdokoliv pod 60 ví, kolik je kilopond. :-D Když ale řeknu řidiči nebo stavebnímu dělníkovi, že na páku nebo lano musí působit váhou alespoň 50kg, tam hned ví, jak moc se do toho opřít. *smich*

Jak už jsem ale uvedl, je to používání určené čistě pro laiky. Pod 1 kilopascalem si těžko něco představí, ale 1 kg na každých 10x10cm, to už jsou doma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]