Nejste přihlášen/a.
phydrostat. = h.ρ.g
F = p.S
------------------------
F = h.ρ.g.S = 1,3.1000.9,8.8.4 = 407 680 Pa = 408 kPa
Fuj, to jsem se do toho hydrostatického tlaku nějak moc zakoukal!
Síla samozřejmě vyjde v Newtonech!
@imgify - omlouvám se za "rýpnutí" , ale osobně jsem na jednotky dost hodně citlivý. Ono totiž ze SPRÁVNÉ jendotky lze strašně moc odvodit ev vydedukovat. A proto když někdo mluví o práci a pokužívá kilowaty, nebo o síle a používá kilogramy,... tak se tím ztratí velká část infomace.
Jednotky byly blbě, netřeba se omlouvat za poukázání na chybu.
Problém s kW (výkon) za práci chápu, ale ty kg za sílu mi asi unikají. Pro všechny každodenní situace je kg v podstatě deciNewton a určitě to někdy ulehčí představu chápání velikosti tíhy/váhy/síly. Nepsal bych to jako součást výpočtu nebo výsledku, ale informace, že na páku má působit váhou 70kg a ne 690N, je pro běžného člověka ne-fyzika výrazně přístupnější.
> Ale pokud ta páka bude na měsíci
Proto jsem psal: "Pro všechny každodenní situace ...".
Nemyslím, že dnes kdokoliv pod 60 ví, kolik je kilopond. Když ale řeknu řidiči nebo stavebnímu dělníkovi, že na páku nebo lano musí působit váhou alespoň 50kg, tam hned ví, jak moc se do toho opřít.
Jak už jsem ale uvedl, je to používání určené čistě pro laiky. Pod 1 kilopascalem si těžko něco představí, ale 1 kg na každých 10x10cm, to už jsou doma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.