Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Minuly Čas - němčina

Od: sirirrrrr odpovědí: 4 změna:
Dobrý večer, prosím ve škole jsme dostali pracovní list , nebyla jsem na to ve škole, a nechápu kdy se píše haben, hast , habt atd ….. To , ze se k slovesu přidává -ge chápu . Děkuji moc za vysvětlení
Minuly Čas - němčina
Minuly Čas - němčina #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Česky: Udělal jsem. = tvar slovesa v minulém čase + tvar slovesa být v přítomném čase

ale

německy "Udělal jsem" se řekne doslova: "Mám uděláno" (Ich habe gemacht) = tvar slovesa mít (haben) v přítomném čase + příčestí trpné slovesa (ge- +kořen + -t)

Sloveso haben se tedy musí normálně skloňovat podle toho, kdo je podmět (já → ich habe; ty → du hast; vy → ihr habt atd.)

Toto je základní tvar minulého času pravidelných sloves.

ml1

Ještě pozor na pohybová slovesa, kde neni pomocné sloveso haben, ale sein. Stejně u sloves pro změnu stavu (kytky zvadly). To asi bude v další lekci, měl jsem pocit, že jsem to tam někde viděl, ale to jsem se překouknul, asi to nebylo ist ale ihr nebo jiné slovo. Ne už to mám, druhý list číslo 16 takže jednoduché, stačí z nabídky vybrat sloveso, které vyjadřuje pohyb nebo změnu stavu (napadá mě hingefahren, to by dávalo smysl, kdo to k nám včera tak rychle přijel).

Ještě mimochodem varovala nás kdysi němčinářka, že slovo Putzfrau se už dávno nepoužívá, protože má i jiný horší význam. My teda jsme se na základce učili Aufräumerin (a to jsme měli dost starou učebnici), ale už si nepamatuju co nám to říkala učitelka na vysoké, že se používá (Aufräumerin to nebyla). No když koukám na překladač, který by měl být aktuální, tak mi klidně suveréně dává Putzfrau, takže to asi nebude tak zlé s tím posunem významu (možná jenom nějaká lokální nebo krátkodobá záležitost).

bramburka
hodnocení

0x

Ich habe wir haben
du hast ihr habt
er hat sie haben

bramburka

vytisklo se to bez mezery, tak jeste jednou:
ich habe
du hast
er hat
wir haben
ihr habt
sie haben

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]