Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s absencí

Od: anonym9 odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

Jsem plnolety žák chodící na střední školu a mám dotaz, zda třídní učitel mi může zakázat abych si sám psal omluvenky?

Respektivě jde o to, že jsem byl často nemocný, míval jsem migrény a prostě jsem si zvýšil absenci, jenže všechny známky a testy jsem si dopsal, doplnil. Nedávno jsem dostal angínu a chyběl ve škole skoro 2 týdny, třídní učitel zavolal rodičům a domluvil s nimi, že si už nebudu moct sám podepisovat omluvenky. Smí tohle? Jsem plnoletý a příjde mi to docela směšné.

Předem díky za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Směšné - no tak to se , plnoletý žáku, nesmírně nachechtáš, až ze školy přejdeš do praxe. Představ si, že ač zaměstnanci jsou plnoletí, taky si nesmí psát omluvenky sami. Prostě pokud nemáš neschopenku, letíš.

Samozřejmě nezpochybuji Tvé, nesmírně chatrné zdraví, které jistě bylo zcela zásadní příčinou zvýšené absence. Ale jak už jsi psal, jsi plnoletý. Tak se taky chovej jako plnoletý a při zdravotních potížích navštiv patřičné lékařské zařízení a nech si napsat omluvenku od lékaře. Ušetříš si dost problémů... ;)

anonym9
hodnocení

Takže když jsem míval migrénu 1-2 do týdne, tak jsem měl každy den dojít k doktorce? Nevím podle mně to je zbytečné, bohužel na migrény trpím od mala dědičně, silná bolest nejsem schopný fungovat, když nedám ibalgin tak jsem tuhej, s prací máte pravdu, ale jsem ještě přeci na střední škole na kterou bych vlastně nemusel vůbec chodit + naše škola absenci neřeší, nehodnoceno dostanu jedině v případě nedostatku známek. Díky za odpověď

Ano, pokud nejdeš do školy, tak by to bylo vhodné.

lmgify
hodnocení

5x

Škola má jednat s tebou jako zletitým žákem.

Omlouvat se máš sám. Očekávanou absenci nad X dnů (uvedeno ve Školním řádu) nutno doložit nějakou věrohodnou formou (lékař, ...).

S právy zletilého přicházejí ale i povinnosti. Třeba že tě můžou vyhodit po týdnu neomluvené neúčasti.

heca
hodnocení

1x

Smí. Zákonného zástupce už sice nemáš, jsi dospělý, absenci si máš hlídat a nepřekračovat a ty ji překračuješ, byť údajně ze zdravotních důvodů. V práci taky dodáváš potvrzení od doktora, resp. neschopenku.

anonym9
hodnocení

Ano vysokou absenci mám, jenže na naši škole to vůbec nic neznamená, když mám dostatek známek, měl bych projít. Tady jde spíš o to, že mi třídní nevěří, trochu si na mě zasedl. Proto mě zajímalo zda může ze zákona tohle přikázat. Díky

jaj*
hodnocení

1x
To jsou vymoženosti, mě je psal zákonný zástupce a pak ten kdo měl na mě vyživovací povinnost, občas lékař. Sami jsme si je psát jakože nesměli, i když jsem měla občas od sebe dopsaný datumy, ale to mi prošlo protože jsem si učivo hned doplnila a připravila se na další hodinu.

hodnocení

0x

Nesmí. Správně by ani rodičům neměl říkat o tvé absenci. Ale dnes se to tak nějak bagatelizuje a toleruje. Nicméně kdyby to došlo do extrému, mohl by sis na školu stšžovat a vyhrál bys. Já to vyřešil tak, že jsem dal synovi přístup na rodičovského bakaláře a píše si omluvenky mým jménem. Jasně že o všem vím a znám jeho absence.

anonym9
hodnocení

Díky za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]