Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stane při několikaleté absenci?

Od: def odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám takový hypotetický dotaz.

Když někdo chodí třeba do 6. třídy na ZŠ a dostane úraz nebo jakoukoliv komplikaci, ze které se zotavuje nebo nemůže z nějakého důvodu chodit do školy další 4 roky (tj. 10 let od počátku povinné školní docházky), splnil tu školní docházku nebo musí znovu nastoupit znovu do 6. třídy a ukončit ZŠ až v 19-20 letech?

Díky za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Musí odchodit 9 let do ZŠ nebo chodit do konce školního roku, ve kterém oslaví 17.narozeniny. Tím má povinnou školní docházku splněnou.

§ zákona

doplněno 14.04.24 05:12:

Konkrétně v tvém případě: je v 6, je mu 12, je 4 roky (12-16) nemocný, vrátí se v 16 znovu do 6, do 7 jde v 17 a na konci 7 má splněnou povinnou docházku, protože mu je 17.

Můžeš jít buď dělat nebo se hlásit na libovolnou stř.školu nebo učiliště jako každý deváťák nebo může si chtít dodělat 8. třídu, tak si podá žádost řediteli a jestli ten mu to povolí, tak ji může dělat. Do školy může totiž chodit jen do šk.roku, kdy dosáhne 18 let ( zákon). Do devítky už prostě nemůže. Jestli přesto chce získat úplné základní vzdělání, tj. absolvovat 9.třídy, tak se pořádají kurzy pro dospělé, kam se už teď jako dospělý, může přihlásit.

vili
hodnocení

0x
Školský zákon je odpověď na váš dotaz.
Při dlouhodobé absenci je nutné v souladu se zákonem zajistit jiný způsob plnění školních povinností tak, aby žák mohl být hodnocen. Například přizpůsobit výuku možnostem žáka nebo umožnit vzdělávání formou individuálních plánů. Může to mít mnoho podob, od například elektronického zadávání učiva po úlevu ze školních povinností v některých částech dne, zajištění místa pro odpočinek či hygienické potřeby žáka, speciální asistenci žáka při výuce či přímo výuku s možností konzultací učiteli v domácím prostředí apod. Rozhodnutí vydává myslím ředitel školy a určitě je k zvolenému řešení potřeba nějaké vyjádření a doporučení lékaře, podrobnosti ale neznám.
Bohužel to znám z blízkého okolí, kdy dítě s beznadějnou prognózou mělo stanovený individuální plán až do smutného konce. V opačném případě by riskovali rodiče coby zákonní zástupci sankce, neboť to může být kvalifikováno dle trestního zákoníku jako ohrožení výchovy dítěte.
def
hodnocení

Ona to nemusí být zrovna zajištěná výuka. Pokud je např. žák v kómatu, tak se jen velmi těžko nahrazuje výuka. Nebo pokud byl unesen a několik let vězněn. Měl jsem na mysli tyto (byť hraniční) případy, kdy výuku nelze zajistit.

Chlapce/slečny je mi líto.

ml1
hodnocení

0x

I nemocnice mají školy. Nebo aspoň dřív mívaly. Mám na pololetním vysvědčení ze druhé třídy razítko Thomayerovy nemocnice, kde jsem byl asi jen týden (vážně to mohlo být tak 7-10 dnů i když jako dítěti mi to přišlo jako celá věčnost) ale zrovna týden kolem pololetí. Mám pocit, že jsme to vysvědčení nedostávali do ruky, ale že ho pak dostali rodiče a odevzdali ho ve škole, aby na něj mohli napsat druhé pololetí. Nevím jak to chodí dneska, ale určitě by se našel způsob, jak tuhle povinnost splnit. Pokud by to nemoc neumožňovala, tak asi plnění povinné školní docházky by bylo to poslední, co by všichni řešili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]