Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,,
abych přiblížil situaci, jsem v devítce a podával jsem přihlášky na tři školy, dva učňáky a jednu střední školu.
Je hodně velká pravděpodobnost, že se nikam nedostanu a nejspíše budu muset zkoušet v druhém kole.Teď už k té otázce samotné, pokud bych se rozhodl druhé kolo vynechat a zkusit to příští rok, přičemž bych se na školu dostal.. mohl bych normálně podat přihlášku a přihlásit se na denní formu studia? nebo bych musel mít například nějaké dálkové?
Podával bys příští rok přihlášku stejně jako budoucí deváťáci na libovolnou školu na libovolný typ studia, tedy třeba znovu na denní studium tvojí školy snů, na kterou ses letos nedostal.
Mnohem lepší řešení než vypustit rok, je zkusit druhé (případně i třetí) kolo dostat se na školu a obor, co nejvíce podobnou tomu, kam jsi se chtěl původně dostat. Na konci prváku pak můžeš požádat o přestup do druháku tvé původní školy snů nebo kdyby nepovolili nebo ses necítil kvůli velké rozdílnosti prváků, tak můžeš dělat normalní přijímačky jako všichni deváťáci příštího roku.
Seznam volných míst na stř.školách a učilištích pro druhé a další kola bude zveřejněn mj. zde.
Koukal jsi se, kolik lidí se hlásí na ty tvé 3 obory? To bys musel mít vážně smůlu, kdyby ses nedostal ani na jeden z těch učebních oborů. Asi máš lepší známky, když se hlásíš i na maturitní obor, takže bys neměl mít problém porazit ostatní zájemce na těch oborech.
Hodně štěstí!
U těch škol bych se bál, ale učňáky snad berou úplně všechno. A soudě podle reklam na učební obory mají dost problémy naplnit kapacity. Neni to jako když já jsem před mnoha lety nastupoval na učňák a hlásilo se 30 dětí na 35 míst (takže brali všechny), už o rok později se řešil problém, že zájemců je tak 15 a vymýšlely se různé koniny jako spojování elektromechaniků a autoelektrikářů, zámečníků a autoklempířů a podobně. Tehdy byl zájem hlavně o ekonomické obory, tam byly 2 nebo tři třídy, ale na řemesla nikdo nešel. Podobné to měla i průmyslovka, kde se několik let dalo dostat i bez přijímaček, ale už za mého studia se řešilo, že to nebyl dobrý nápad a že nějaké síto na vstupu bude muset být. Jsem holt s generace na chvostu populační vlny (tzv. husákovi děti nebo vnuci legionářů).
Je spíš otázkou, co dělat ten rok. Se základkou a pod 18 let (na něco je potřeba 21) se toho zase tolik dělat nedá. Určitě bych druhé kolo zkusil.
No a pak neni problém další rok to zkoušet znova. Neni problém na denní studium. Dálkové volí ti, co si potřebují dodělat kvalifikaci při zaměstnání.
> učňáky snad berou úplně všechno
Letos jsem učňáky pro pár lidí zjišťoval a není to tak přímočaré. Prestižní obory ve větších městech a známých školách mají i dost těžké převisy, jiné obory mají drobné převisy, další bojují s poptávkou jen pár zájemců. Problém je, že až po podání přihlášek je známo, kolik lidí se kam hlásí, takže není možné strategicky směrovat přihlášku na méně obsazené obory nebo školy, protože se neví, které to ten rok budou.
Je úplně možné, že podal přihlášku na obory, kde je nával a nedostane se, i když na sousedním oboru nebo stejném oboru ale na jiné škole budou mít jen třeba 4 zájemce. Proto existuje to 2.kolo.
Byl jsem překvapený, jaké zajímavé obory se otevírají. I kdybych se nedostal na svoji školu snů, určitě bych alespoň na ten rok do příštích přijímaček chodil do jiného zajímavého oboru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.