Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad pro chemiky

Od: bobek1212 odpovědí: 4 změna:

Bylo naváženo 0,3500g vzorku obsahujícího kyselinu octovou. Po rozpuštění navážky a doplnění na objem 150 ml destilovanou vodou se na titraci 20ml vzorku spotřebovalo 5,50 ml NaOH o koncentraci 0,0100 mol / l. Kolik procent kyseliny octové obsahoval vzorek?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kyselina octová reaguje s NaOH v poměru 1 : 1. Tedy na jeden spotřebovaný mol NaOH se spotřebuje jeden mol CH3COOH.

Hmotnost ztitrované kyseliny zjistíme ze vztahu m = c . V . M

To je ovšem pro 20 ml. Pro celou navážku to bude vynásobeno poměrem 150 / 20.

Ze zjištěného množství CH3COOH a navážky vzorku pak už jednoduše vypočteš procenta.

bobek1212
hodnocení

Zdravím,

Bádám nad tím příkladem, který má vyjít asi 7,08 % a ne a ne mi vyjít - ty procenta jsou výsledkem učitelky, nemašel bys prosím chvilku a nejak mi to více rozepsal? mně vychází kolem 7,5% a nevím, kde je chyba, děkuji za pomoc

7.08 je správný výsledek.
m = c . V . M = 0.01 . 0.0055 . 60.05 = hmotnost CH3COOH ve 20 ml
Ve 150 ml to bude 150/20 násobně více, tedy 0.02477 g
A obsah je potom 100 . 0.02477 / 0.35 = 7.077 %
bobek1212
hodnocení

Děkuji moc moc, snad te uz nikdy nebudu otravovat:) :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]