Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita bez studia za rok Březová

Od: nikca odpovědí: 32 změna:
Ahoj, v roce 2015 jsem musela z rodinných důvodů v polovině 3. ročníku ukončit SŠ. Teď jsem se konecne dostala do stavu, ze maturitu chci, ale skrz deti a práci proste nemohu každý týden jezdit do školy na klasické dálkové studium a strávit tak třeba 4 roky. Narazila jsem na maturitu bez studia, kterou nabízejí v Březové a hrozne by mě zajímalo jestli je tu někdo, kdo na téhle škole studoval? Libi se mi, ze je tam možnost se vsechno naučit klidne za rok a hned příští rok jit k maturitě je mi jasný, ze to nebude sranda, ale když se chce tak jde vsechno. Vždycky jsem se učila dobře, takže si myslím, že bych tohle zvládnout mohla. Navíc to na ten rok stojí jen 9000kč, což mi prijde úplně v pohode. Většina zkoušek probíhá online, ale u některých je nutné se dostavit osobně a píšou tam, ze je možné zkoušky vykonat i v Kladně, což by pro mě bylo ideální, protože Březovou mám přes celou ČR, nevíte někdo, kde v tom Kladně to je? Nic jsem k tomu nenašla. Jeste jsem našla jednu školu, kde tento typ studia nabízí, ale to už je podstatně dražší a to si dovolit nemohu.Pokud se tu tedy najde někdo, kdo ma se školou v Březové zkušenost, budu moc rada, když mi dáte vedet. Do školy jsem moje dotazy psala, ale nikdo mi neodpovídá

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fifinka
hodnocení

3x

Dobrý den, s maturitou bez studia na Březové zkušenosti mám. Bohužel jen negativní. Nikdo ze školy nekomunikuje a neodpovídá na dotazy a když už, tak neosobní formou okopírovaných textů z internetu nebo zasláním odkazů. Učitelé jednotlivých předmětů se věnují pouze klasickým mladým studentům lycea, kteří konali přijímací zkoušky a se studenty maturity bez studia nemají nic společného. Takže když nerozumíte probírané látce v daném předmětu, tak vám nikdo z učitelů neporadí. Odkazuje se pouze na paní Staňovou, která nereaguje a na paní Pražákovou, která sídlí na Kladně a která ovšem poskytuje pouze informace administrativního charakteru. Povšimněte si, že když nezvládnete maturitu behem jednoho roku, tak si musíte členství prodloužit na další rok, což vás nakonec vyjde na dalších 9.000 Kč. A proč 9.000 Kč formou daru? Protože dar se nedaní. Nemáte status studenta. Když úspěšně završíte ročník, nedostanete žádné vysvědčení, tudíž žádný doklad o ukončeném ročníku SŠ pro případné uznání ke studiu na jiné SŠ. Nikde na internetu není žádná informace od nikoho, kdo by maturitu bez studia na této škole dokončil. Studijní materiály poskytované školou v elektronické podobě jsou nedostačující, některé tématické okruhy dokonce chybí úplně, tudíž si musíte kupovat veškeré učebnice, což studium velmi prodraží. Za mě je lepší nabídka od SŠ gastronomická a hotelová v Braníku, kde studium trvá 4 roky, stojí na rok 18.000 Kč, ale mají i online výuku, kde se vám učitelé budou věnovat a dokonce garantují v případě neúspěchu opakovat bezplatně ročník, nebo vrácení peněz, což na Březové můžete zapomenout. Určitě tam nebudou mít takové předměty jako hudební, výtvarná, estetická a dokonce tělesná výchova jako v případě Březové, což ve formě online skutečně nechápu a je to ztráta času, který by student mohl věnovat maturitním předmětům.

nikca
hodnocení

Děkuji za reakci :) a můžu se zeptat, vy jste maturitu bez studia zkoušela? Je tedy pravda, že jsem nikoho nenašla, kdo by s tím měl osobní zkušenost. Mně jde spíš o to, že nemůžu teď strávit další 4 roky studiem, protože se za cca 2 roky potřebuji vrátit do práce a potřebuji tedy do té doby mít maturitu hotovou.

hans7
hodnocení

3x
Píšete, že za 2 roky jdete do práce a chcete za tu dobu (nebo dokonce za rok) stihnout něco, co trvá běžně 4 roky. Sama musíte cítit, že to není moc normální a je to trochu (trochu víc) turbostudium ala svého času právnická fakulta v Plzni (akorát s tím rozdílem, že tady nebudete protekční student). Buď si dejte regulérní dálkové studium nebo se pokuste si (jak už zaznělo) nechat uznat odstudované předměty a nastoupit (třeba i dálkově) do vyššího ročníku. Když půjdete do tohoto dobrodružství s maturitou za rok bez studia, riskujete, že to neuděláte (9 let ze školy je prostě 9 let že školy, to se bude těžko naskakovat). Zároveň vám příští rok uběhne 10 léta lhůta pro uznání předmětů na nějaké standardní škole a nebudete pak mít vůbec nic. Ve snaze docílit svého cíle se pak zacyklíte v Březové klidně i několik let, ujede vám vlak a budete si vyčítat, že jste do toho šla. "Školu" bez studia s maturitou za rok určitě nedoporučuji. Ale jak to čtu, už jste stejně rozhodnutá tam jít a spíš už chcete jen nějaké info, které vám potvrdí vaší volbu. No je to na vás.
doplněno 06.04.24 00:34: Teď když to znovu čtu pečlivě, tak Vám už vlastně patrně ta 10 letá lhůta pro uznání předmětů z větší části stejně uplynula. Protože píšete, že jste ukončila v půlce třetího ročníku v r. 2015. Tzn., jestli dobře počítám, 1. ročník 2012/13. 2. ročník 2013/14. 3. ročník 2014/15. Neuplynula sice ještě 10 let doba od zanechání studia, ale uplynula nebo za nedlouho uplyne 10 let od ukončených ročníků a odstudovaných předmětů. I kdyby to bylo nakonec o ročník posunuté a končila jste v ročníku 2015/16, tak stejně již min. jeden celý ročník (ne-li dva) vám již neuznají. No upřímně, s tím uznáním předmětů a nástupu do vyššího ročníku už to nevidím moc růžově.
nikca
Rozhodnutá jsem byla, ale teď už tak moc ne. Pokud bych našla dálkové studium, kde by mi 2 roky uznali a měla bych tak před sebou “jen” 2 roky, tak bych do toho i sla, ale nic se mi zatím nepodařilo najít potřebuji Plzeňský kraj nebo max. Prahu, protože tam už je třeba nějaká docházka do školy.
lmgify

Gympl Mikulášská, Plzeň?

Seznam škol (zatrhni se Distanční + Kombinované studium a kraj Plzeň+Praha.

nikca
Ty datumy jsou tak jak pisete, takže už mi neuznají nic? Já si neumím představit teď strávit 4 roky ve škole♀
lmgify

V tom § zákona se doslova píše: "... od doby jeho dosažení neuplynulo více než 10 let nebo pokud žák znalosti z tohoto vzdělání prokáže při zkoušce stanovené ředitelem školy."

Musíš se ptát ředitele školy, co za vzdělání ti uzná a do jakého ročníku tě přijme. To my tady nemůžeme vědět, jak se rozhodne. Ředitel jedné školy to uznat může, ředitelka jiné nemusí.

lmgify
hodnocení

2x

> Jeste jsem našla jednu školu, kde tento typ studia nabízí

Rozhodně jich je více. Projdi si odkazy z vyhledávače. Nějaký seznam jsem v rychlosti bohužel nenašel.

> v roce 2015 jsem musela z rodinných důvodů v polovině 3. ročníku ukončit SŠ

Při přijetí na tu školu si můžeš nechat uznat první 2 (2,5?) roku, protože je to méně než 10 let od doby složení těch zkoušek a pokračovat jen zkouškami za 3.+4.ročník.

doplněno 03.04.24 12:18:

Ještě jeden vyhledávací výraz vracející další školy.

nikca
hodnocení

Děkuji, vyloženě jen se samostudiem jsem našla jen tuto školu v Březové a školu Spectrum, ale ta už je teda finančně úplně jinde (96000kč). Mně jde právě o to, abych ideálně hned příští rok mohla jít k maturitě a nemusela každý týden nebo 2x za měsíc dojíždět někam do školy dalších x let :/ Potřebuji využít toho že jsem ještě na mateřské a času mám relativně dost na učení, pak s prací už to tak jednoduché nebude :))

lmgify

V těch odkazech se určitě najde kontakt na nějaké diskuzní skupinky lidí, kteří se kolem indiv.vzdělávání pohybují a ti budou mít větší přehled, co je dostupné a kde.

nikca
hodnocení

Psala jsem do různých diskuzí, tak uvidím kdo co napíše :) Našla jsem na fb i příspěvek z minulých maturit právě z té Březové, tak jsem pod něj napsala a doufám, že se mi ozve nějaký maturant, to by bylo úplně nejlepší :))

lmgify
hodnocení

2x

> nevíte někdo, kde v tom Kladně to je? Nic jsem k tomu nenašla

Na svých stránkách zmiňují Kladno třeba zde nebo zde, obojí se stejnou adresou (Milady Horákové 2725).

Podle online seznamů je to nějaká běžná kancelářsko-průmyslová budova, kde sídlí asi 10 různých firem (z půlky vlastněných Rusy(?) a další nějakým polským Norem?), z nichž žádná nemá jméno nebo popis činnosti (těch, co jsem kontroloval) odkazující na výuku.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, plnohodnotná maturita za jeden rok samostudia online v hodnotě 9.000,- Kč od organizace, která se zájemci ani nekomunikuje a sídlí někde kdesi . Dle mého přesvědčení toto není dobré rozhodnutí a investice, ale vymlouvat Vám to nebudu. Zdravím!
doplněno 03.04.24 11:43: nikca - nemáte zač. Pokud zde vložíte odkaz na web oné školy, tak dostanete zřejmě přesnější názory/odpovědi.
nikca
hodnocení

Tak sídlo je v Březové, tam je normálně škola a v Kladně by ma být možnost vykonávat zkoušky. A s tou komunikací, psala jsem jim včera email, ale na stránkách mají tolik kontaktních osob, že je dost možné, že jsem jen prostě psala nesprávnému člověku, který toto nemá na starosti. Ale děkuji za názor :))

nikca
hodnocení

Je to tento web zsbrezova.eu/...

hodnocení

0x

Dobrý den

proč se nezeptáte zřizovatele školy nebo přímo ministrstva školství?

Můj známý má titul LAW a je mu k ničemu, protože každý ví, že to byl kurz o 3 návštěvách a jednom testu.

nikca
hodnocení

Do školy jsem psala, ale zajímají mě osobní zkušenosti :)

marak

Osobní zkušenosti s čím, zda je někdo schopen se samostudiem nabiflovat? Vše mají na webu - co vás zajímá a není tam?

Jedná se o dar 9000, ne placení za službu. Všechny termíny co musíte splnit mi trvalo najít asi tak 2 minuty vč. 2 videí.

nikca
Proste jsem si chtela popsat s někým, kdo si tím prošel a zjistit vše, třeba jak presne probíhají osobní zkoušky, jak se na ne lze přihlásit a tak. Uprimne jsem tedy cekala, ze najdu plno lidi, kteří si budou chtit tímto způsobem dodělat maturitu a zatím nikdo.

fifinka
hodnocení

0x

Snaha o navýšení stupně vzdělání je ve Vašem případě jasná a vypovídá o Vás, že jste člověk, který neháže "flintu do žita" a chce v životě posunout se dál, což se ctí. Dovolte mi se nad tím zamyslit, prosím. Vám bude za dva roky končit mateřská dovolená. Vracet se do minulého zaměstnání nechcete, jelikož tam necítíte buď stabilitu zaměstnání, nebo se chcete díky maturitě ucházet o zaměstnání v kolektivu lidí s vyšší kulturou chování, než v zaměstnání před mateřskou dovolenou, kde by Vám kolegové vykali a chovali k Vám respekt. Člověk nechce maturitu či jiný stupeň vzdělání jen, aby ji měl, když pomineme situaci, kdy můžeme někomu říci "já mám maturitu" a očekávat obdiv. Chce z ní něco vytěžit, lepší zaměstání, plat či mzdu, úctu a respekt v pracovním kolektivu, či možnost studovat VŠ. Stejně tak škola v Březové nenabízí formu studia "maturita bez studia" jen tak. Chce z toho něco vytěžit. Jsou to peníze. Vy chcete maturitu, škola Březová chce Vaše peníze. Rozdíl je v časovém rozmezí. Vy budete muset se školou Březová k získání maturity udržovat kontakt celou dobu studia až k maturitě. Po získání maturity budete moci na školu Březová zapomenout. Naopak škole Březová stačí navázat prvotní kontakt a v nesrovnatelném časovém horizontu docílí svého, tedy že pošlete dar. Pak na Vás škola Březová může zapomenout. Tím se vysvětluje ta neochota ze strany školy komunikovat. Já se ale ptám, co škola po zaplacení daru sleduje onou nekomunikací, jak mnoho lidí uvádí? Student, který nemá při studiu odezvu od školy se obává vykonat časově omezený test, vzbuzuje to nejistotu, student odkládá vykonání testu, až se rok s rokem sejde a student musí, pokud chce studovat dál, poslat další dar. Není to psychologie? Nechci nikomu dělat zle, akorát se dopouštím názoru. Tento projekt "maturity bez studia" není vypilován tak, aby uspokolil potřeby starších studentů. Uveďme to celé do kontextu. Celá tato diskuse na tomto fóru je jakýmsi rozvětvením diskuse na emiminu, všímám si mnoha společných atributů v diskusi zde a tam. Začíná to gradovat. Začínají se ozývati lidé, kteří dlouho mlčeli. Celé je to pro mnoho lidí nesrozumitelné, neuchopitelné a zahaleno tajemstvím. Homo economicus.

lmgify

Z původního dotazu: "musela z rodinných důvodů v polovině 3. ročníku ukončit SŠ" a "Vždycky jsem se učila dobře".

Nepíše, co to bylo za SŠ, nepíše, co byly ty důvody, ale bylo jí 17, tak třeba otěhotněla, kdo ví a teď si chce normálně dokončit SŠ.

Na mě ta Březová bez jejího hlubšího poznání působí tak, že je to pro lidi, kteří se připraví čistě sami bez cizí pomoci s pár návody ze školy a do školy přijdou až jen na ty formální zkoušky. Pro někoho je to přesně to, co hledá. Někdo chce mít větší kontakt a to tato škola nenabízí.

marak

Lmgify Přesně tak to vidím. Asi to je asi mimo rozpoznávací schopnosti cílovky. Za směšný dar nikdo nemůže očekávat individuální péči. Tazatelka je poněkud naivní, myslí si asi, že se někdo někde bude chlubit tím, že si dodělal maturitu jak zdůrazñuje bez studia :) No myslím že samostudium je dost náročný studium - ne pro každého. Jste jedné stránky co tam mají, a ze dvou kritických videí, přišlo dost dobře udělat představu o čem to je

@fifinka : kde mnoho lidí uvádí nekomunikaci? Kde se začínají ozývat lidi?

Ps: Před pár lety stál výučák na inštalatéra nebo elektrikáře asi 60.000 Kč, jen pro srovnání... že tazatelka píše že dražší školu si nemůže dovolit, že 4 roky studia si nemůže dovolit, že včera psala mail a do diskusí... ok a co čeká, full servis a infolinku za low cenu daru?

nikca
Já nikde nepíšu, ze chci maturitu jen tak bez učení atd., samozřejmě, ze se vsechno naučím a k maturitě pujdu dokonale pripravena. Šlo mi víceméně jen o to, najít někoho, kdo tímto způsobem odmaturoval a s nim si o tom trochu popsat a tak.
lmgify

> Před pár lety stál výučák na inštalatéra nebo elektrikáře asi 60.000 Kč

Nevím, co to bylo za školu nebo kurz, ale jen pro případné zájemce dodám, že výuční list lze získat v kombinovaném studiu (teorie samostudium doma, praxe ve škole nebo ve vlastní práci) za 9 měsíců zdarma na několika učilištích (podmínka: už musíte mít jiný výuční list nebo dokončený 4.ročník na maturitním oboru, jinak i toto dálkové studium učebního oboru trvá běžné 3 roky).

marak

@nikca Jj holky si chtějí psát a poznávat po písmenkách :) tak když mi daš 10 000 tak si s tebou budu psát

@lmgify zdarma? Dnes? A kde? Pošli link. No jasně, ta cena byla myšlena, pokud nemá maturitu nebo nemá jiný vyúčák. No taky to bylo asi individuální formou, a ne někde se přizpůsobovat 9 měsíců docházet...

lmgify

@marak: je to někde nabízená výuka na učilištích pro tzv. zkrácené studium pro lidi, kteří už nějaké vzdělání mají, takže je nemusí vyučovat všeobecné předměty, ale jen ty odborné a ty se naučí z učebnic doma samostudiem.

Ten seznam oborů (zatrhni si veřejné školy a kombinované/večerní/dálkové studium) neukazuje pro letošek žádného instalatéra, ale už několikrát bylo prokázáno, že ten seznam není 100%ní (*), takže nejlepší je si v něm najít učiliště v okolí s denním oborem Instalatér vyučovaným ve zkrácené formě a pak se přímo na stránkách školy podívat, jestli a případně jaké ne-denní formy studia nabízí.

(*) ... některé školy obory nebo formy studia do systému nezadají, protože je oficiálně otevřou jen když se jim předem na základě informací na webu školy ozve dostatek zájemců, takže když hledáš jen v tom národním seznamu, tak ten obor na té škole nenajdeš *zed*

lmgify

Sakra, nevím, kam jsem koukal *zed*, ale i ten Instalatér je tam pro letošek v ne-denní formě samostudia.

P.S. Aha, ona to je nějaká dálková forma studia na 2 roky ...

marak

No takže to asi tak jednoduchý nebude, jak získat lejstro na plumbera nějak pohodlně, žejo?

já si vybavuji, že to byla nějaká Komerční firma, která dělala takové kurzy. S ohledem na to, že na tom nic není, a že takový Instalatér si může nafakturovat 50 000 za 3 dny práce...

vojtechg
hodnocení

0x

Pro lidi, kteří to neznají a mají základní vzdělání jsou dobrou alternativou i tzv. profesní kvalifikace. Dílčí profesní kvalifikace sice nenavýší stupeň vzdělání, ale jsou akreditované MPSV s vodoznakem ČR jako vysvědčení. Vedou k nim příslušné rekvalifikační kurzy a závěrem vykonáte zkoušku a máte osvědčení s kódem vzdělání. Těch kvalifikací je kolem 1200 druhů a správným nakombinováním lze docílit i výučního listu. Stačí napsat do vyhledávače "profesní kvalifikace". Já sám mám z dřívějška Asistent/sekretář (62-008-M) a plánuji Chemik laborant (28-032-H). Já jsem na Březové v maturitě bez studia, ale jelikož je tam těch předmětů mnoho a to mám za sebou pouze některé testy online (co teprve ty osobně jako Mat, Čj a Aj), tak si moc naděje nedávám a raději si u toho dělám ještě profesní kvalifikace. No možností je dneska mnoho. Zdravím

lmgify

- profesními kvalifikacemi se nejde propracovat k maturitě

- na získání výučního listu v oboru je zapotřebí několik (3+) správně zvolených profesních rekvalifikací (někde se ale píše, že je pak ještě závěrečná zkouška pro daný obor *nevi*)

- profesní kvalifikace jsou placené (tu první může proplatit nezaměstnaným Úřad práce)

lmgify

> mám z dřívějška Asistent/sekretář (62-008-M) [...] jsem na Březové v maturitě bez studia

Nevím, proč si děláš maturitu v Březové, když už maturitu máš (kód oboru M).

amy142
hodnocení

0x

Já jsem s tím programem začala v březnu a už mám skoro hotový celý první rok, až na povinné osobní zkoušky, na které pojedu příští týden a 2 další předměty. V tomhle programu nikdo nikoho nevodí za ručičku, jak tady čtu komentáře, tak lidi asi čekají, že za 10 tisíc budou mít full servis, takhle to nefunguje a musíte si informace dohledávat samostatně. U všech zatím provedených zkoušek mi ale cca stačily uvedené materiály nejhůře na výsledek 75 %/ 100 %. Pokud si něčím nejste jistá, postačí pročíst příslušný úsek z wiki. Jediná výjimka, na kterou jsem zatím narazila, je biologie, pan učitel má asi trochu pocit, že jeho předmět SŠ má obsahovat znalosti ze skript z VŠ, tam to bylo trochu obtížnější a podle mě je obsah látky neodpovídající.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]