Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím o pomoc s následujícím příkladem. Už jsem zkoušel dosadit do E=mc2, vynásobit to *2 a všemožné další způsoby, ale stále mi nevychází.
Jakou celkovou energii budou mít dva stejné opačným směrem se pohybující fotony, které vznikly anihilací elektronu a jeho antičástice (pozitronu)? 1,02 MeV
V slangu jaderné fyziky se někdy nerozlišuje mezi hmotností a energí. (k tomu to tvrzení je nutné dospět, ne někde přečíst a pak být vystrašen do konce života) Když se řekne totiž řekne, že nějaká "částice má 1eV", tak se tím myslí , že má klidovou nebo celkovou energii 1eV ale, zároveň taky klidovou nebo relativistickou hmotnost 1eV/(c^2)... Tak , jak si to přál Einstein (E=mc^2). Jenom pozor, foton hmotnost má nula.
klidová hmotnost elektronu a tedy i pozitoru je asi 511 keV/c^2. Energie budy tedy 1022keV.
Jsou tu různé jednotky energie: 1eV = |součina napětí 1V a náboje elektronu|. Přičemž 1eV je právě číselně náboj elektronu Joulů. Otevřel jsem si nejlepší 15 let starou javovou aplikaci calcuphone a zadal Constants - electron mass (nebo z hlavy 1e-30) krát 3e8 krát 3e8=8.2E-14 Joule. Vydělit nábojem= 511706.83 v elektronvoltech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.