Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určování druhů v češtině

Od: anickaa odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak určit stupňovaná přídavná jména. Je mi jasné, že jsou druhy měkké a tvrdé a k nim vzory jarní a mladý. Jak byste ale určili slova jako: mladší, nejhezčí, apod.. Jarní, tedy měkké, protože se koncovka neskloňuje (mladšá aj. nejde=jarní), nebo že v základním tvaru (tím teď myslím v 1. stupni, zde mladý, hezký,...) byste ho určili, jako vzor mladý, tedy druh tvrdý. Budu moc vděčná za odpověď, děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přídavná jména mladší i nejhezčí jsou přídavná jména tvrdá, vzor mladý. To se určuje podle základního tvaru, tedy mladý (vlastně je to přímo vzor), hezký. Vidíte měkké koncovky a váháte na vzorem jarní. Jenže obě přídavná jména, na která se ptáte, jsou stupňovaná. Mladší hezčí, těžší, snadný... - 2. stupeň. Nejmladší, nejhezčí, nejtěžší, nejsnadnější... 3. stupeň.

Pokud budete přídavná jména určovat, nic se nestane, když napíšete, že nejhezčí je přídavné jméno tvrdé, vzor mladý, třetí stupňování.

Pak ještě mámě přídavná jména přivlastňovací. To jen pro doplnění.

Teď mě teda ten Wikislovník dokonale zmátl.

frantik*

Zkuste Vaše pravidlo aplikovat na dobrý, lepší, nejlepší. Copak dobrý a lepší jsou dvě různá slova a pořád chcete lepší určit jako tvrdé, protože dobrý je tvrdé? Všechna stupňovaná jména jsou měkké=jarní. Možná Valach by pocitově napsal lepšý, ale to není bohužel spisovné.

Frantíku, není vhodné dávat jako příklad přídavné jméno dobrý. Jeho stupňování je nepravidelné. Pravdu máte v tom, že stupňovaná přídavná jména se skloňují podle měkkého vzoru jarní. Nejsem studovaná češtinářka, ale stále si myslím, že pro určení tvrdého a měkkého přídavného jména se vychází z prvního (tedy nestupňovaného) tvaru.

Ve Wiikislovníku občas hledám, ale už mi to zde kdysi někdo rozmlouval, prý tam jsou i chyby. Tak jsem nakoukla do Slovníku spisovné/...

rajskyprotlak
hodnocení

1x

Pro určení druhu (vzoru) je potřeba určit tvary pro všechny tři rody - mužský, ženský a střední = ten, ta, to. Pokud se koncovka mění, je to přídavné jméno tvrdé (vzor mladý), pokud zůstává stejná, je měkké (vzor jarní) : TEN mladý (muž) TA mladá (žena) TO mladé (víno), ale TEN jarní (plášť) TA jarní (nálada) TO jarní (počasí)

rajskyprotlak to vysvětlil tak jasně, že už si snad nikdo nebude myslet, že mladý je podle vzoru jarní.

frantik*
hodnocení

0x

mladší je přídavné jméno měkké, vzor jarní (když nevíte jukněte se příště na Wikislovník)

Mladší je druhý stupeň od mladý, třetí stupeň je nejmladší a je to sám vzor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]