Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymění AI programátory?

Od: fddc odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

AI v posledních dnech se dost rozvíjí a to zejména v NLP oblasti. Nejsou v ohrožení softwarový inženýři a jiné kodovací programátorské pozice? ChatGPT-4 už teď dokáže psát programy dost dobře.

Za 50 let chatBoti budou ješte mnohem lepší než chatGPT4. Nebude tato práce potom nahrazena AI?

Co když ano, stanou se softwarový inženýři programátři AI?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

1x
Ano, vymění. Lépe řečeno již se tak děje. Ale programátoři mohou být částečně v klidu, neboť s nimi padnou i herci, režiséři, střihači, grafici, modelky, účetní, asistentky a mnoho a mnoho dalších profesí. Zůstanou v základu jen řemeslníci a pomocní dělníci, ale to jen do doby kdy bude dořešena efektivní fyzická robotizace.
A pro koho ti řemeslníci budou pracovat, když velkou část ostatních profesí zastane AI? ;)
Vlastně tu na planetě zůstanou jen nezaměstnaní a řemeslníci a ti řemeslníci budou dělat jen mezi sebou navzájem. :)

hodnocení

1x

Já myslím že ne. Jako pomůcka dobrý (navíc je nutno kontrolovat výplod té AI zda je to správné), ale tvůrčí práce v tom není.

hodnocení

1x

AI je (minimálně v současnosti) extrémně přehajpovaná bublina.

Vždycky budou potřeba lidi kteří budou dané věci opravdu rozumět takže hodně záleží co je myšleno tím "nahradí".

Jestli na něco bude AI v nejbližší době využívaná tak k tomu aby zhoršovala životy těm kteří nejdou takto nahradit (dělníci) nebo těm se kterými by neměla mít nic společného (lidé co chtějí vyhledávat na internetu bez tun AI generovaného spamu ve výsledcích; děcka která budou mít při psaní testů sledované obličeje aby se AI pokusila poznat z výrazu tváře jestli podvádějí atd.)

O programátory se v nejbližší době (10let+) nebojím

kmet
hodnocení

1x

Až budou auta jezdit sama, nebudou potřeba řidiči. Kolik lidí má celosvětově v popisu práce řízení? Moc. Nepodmíněný základní příjem je nevyhnutelný k udržení růstové ekonomiky. Taky se těšim na to, že velká část těch aut bude stále jezdit a ne ucpávat parkoviště ve městech.

hodnocení

1x

Většinu programátorů nebude potřeba, ovšem "horních 10 000" může být v klidu. Je to podobné, jako po vynálezu fotografie. Tehdy se taky diskutovalo, zda budou ještě potřeba malíři. Malíři se úspěšně živí dál, jen jich je podstatně méně.

kmet
hodnocení

0x

Jak může jen někdo pochybovat. Samozřejmě že ano a bude to brutální. Nejhůř na tom budou ti, co se úzce specializovali na jeden nebo pár produktů do a jsou starý nebo neochotný na přeorientování se do jiného odvětví.

fddc
hodnocení

Platí toto i pro AI programatory?

chlochydess*
hodnocení

0x

Jeden moudrý člověk, konkrétně Pavel Cody Ungr, vyslovil trefné moudro:

"Práci ti neveme AI. Práci ti veme ten, co s AI umí pracovat."

Ono pořád do ní nékdo musí zadat zadání a výsledek pak zpracovat a použít. Člověk, co o programování nemá ani páru, jí nic nezadá, protože neví co.

Já pracuji jako copywriter a v téhle branži jsou lidé taky vystrašení. Ale zatím, co oni se strachují, já používám AI jako pomůcku a i díky (ale nejen) tomu se moje články objevují na popředných místech ve vyhledávání, samozřejmě bez placených pozicí (to se ovšem dělo i před AI, ale nyní je tady a musí se brát v potaz).

Rada pro tebe: Nauč se s tím pracovat, zároveň se uč všechny potřebné programovací základy. Budeš mít navrch a o práci se bát nemusíš.

hodnocení

0x
Mě spíš překvapuje, že bylo dovoleno takovou věc jen tak vypustit mezi lidi. Taková autonomní auta pro provoz na našich silnicích zatím chválena nebyla, protoże by někoho mohla ohrozit, zatímco toto "monstrum" může volně "mezi lidi". Přitom możné celospolečenské škody z toho, co to lidem nakecá a jak je ovlivní jsou netušené a potenciálně mnohem větší, než když sem tan někoho přejede auto.
doplněno 13.03.24 08:55:

Mimochodem, hrál jsem si chvíli s CHGPT 3.5, která je jistě horší, než 4.0, ale dost mě zděsilo, že se chová jako žáček křiváček u tabule, který se bojí odpovědět "nevím", a raději si vymýšlí. Tedy často jsem ho otázkami dostal tam, kde mi začal odpovídat nesmyslně a lživě a až když jsem ho na to upozornil, tak odpověděl "Ano, máte pravdu, omlouvám se, bla, bla, bla". Chyběla mi u jeho odpovědí váha, jak moc si je jistý odpovědí.
Takže pokud by se ho ptal někdo, kdo správnou odpověď nezná, pak by mu věřil (je to přece umělá inteligence, ta se nemýlí, ani nelže) a to mi přijde dost nebezpečné.

Druhou problematickou oblastí bylo, když jsem ho požádal o vtip na cigány. Odmítl s tím, že není vhodné dělat si legraci z nějaké skupiny lidí. Tak jsem ho požádal o vtip na plešaté a s tím problém neměl. Zeptal jsem se ho tedy, proč nemá problém dělat si legraci ze skupiny lidí postižených ztrátou vlasů. A zase "Máte pravdu, omlouvám se, bla, bla, bla". Zjevně "má své rozkazy" ohledně těchto věcí. Je to logické, protože jinak by se čistě na základě faktů AI stala rasistou, šovinistou a vůbec entitou plnou "předsudků", jak už se několikrát ukázalo.
Neměl jsem z toho dobrý pocit. Na druhou stranu nepochybuji, že tohle nás brzy přeroste a my vůbec netušíme, jaké to bude mít následky. Bylo by například logické, kdyby AI ze zpráv na netu usoudila, že člověk je škodnou na této planetě, kterou je potřeba vyhubit, nebo alespoň zásadně zredukovat.

chlochydess*

@tomkk Ten strach je trošku přehnaný. Ta AI používá pouze to, co posbírala na internetu do roku 2021. Takže to, co šíří mezi lidi, je pouze to, co na internetu již bylo a lidé k tomu měli přístup i před nástupem AI. Ona je pouze spíše takové rozšířené google pro dnešní línou generaci, která je líná si něco dohledat i přes běžné vyhledávače. Jinak bych z toho hrůzu neměl, takže klidně spěte zase dál.

Také se mi vůbec nelíbilo, jak se choval, když jsem se ho z legrace zeptal, kdo zničil plynovod Nord Stream v září 2022. Jeho odpověď byla, že na plynovodu Nord Stream k žádné zvlášní události nedošlo. Zeptal jsem se ho, jak to, že neví o jedné z nejdůležitějších událostí roku 2022, o které dlouho psaly všechny světové deníky a píše se o ní i na Wiki. A najednou zareagoval opět tím "Omlouvám se, máte pravdu, bla bla". Až při dalším dotazování z něj vylezlo, že zdroje informací má jen do roku 2021. Ale proč takto neodpověděl už když jsem se ho na událost z roku 2022 ptal? Tam přece bylo jedinou správnou odpovědí, že z této doby již nemá zdroje a ne tvrdit, že se nic nestalo. Potom na dotaz, zda má k dispozici zdroje na internetu jako já odpověděl, že ne a že také "sám od sebe nic nevyhledává". Tedy má k dispozici jen data, která mu vývojáři předžvýkali a oprostili od nežádoucích zdrojů. Je to logické, zatím ještě těžko může posoudit věrohodnost informací.

driller

Obávám se, že žádnou databázi znalostí z internetu GPT3,5 k dispozici nemá.
Má jen natrénovanou neur. síť, která hledá nejpravděpodobnější výskyt slov v odpovědi na vložený vstupní poždavek.

Chová se tak, jak se bude chovat každá n. síť, ať už je biologická, křemíková, nebo fotonová.
V případě nesprávné odpovědi bude mlžit. Děláte to sám jinak?
Pak jste dodatečně vychován k tomu to nedělat, protože je společensky přijatelnější, přiznat neznalost.
GPT3,5 se v současnosti už nic neučí a pracuje jen s tím co měla po spuštění - případně s novými omezujícími pravidly - viz. vtip o hašlerkách (to je značka bonbónů ;).

Bát se AI musíme jen v případě, že ji necháme bez kontroly rozhodovat.

hodnocení

0x

Je otázkou, co znamená termín programátor.

Pro opravdového programátora bude AI jen další vyšší jazyk.

Psával jsem programy ve strojáku, přímo v hexa. A jak jsem byl nadšený z macro assembleru. A potom z Céčka a potom z C#, ..

AI bude jen rychlý generátor pravděpodobně použitelného průměrně dobrého kódu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]