Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jaký by byl prosím postup u výpočtu následujících příkladů?
Kolik gramů glukózy (M = 180 g/mol) je třeba rozpustit v 600 ml vody, aby vzniknul 10% roztok? Uvažujte, že se jedná o hmotnostní procenta. - správně by mělo být 66,7g. Vůbec netuším jak do výpočtu zakomponovat těch 180g
Jakou koncentraci má roztok hydroxidu sodného, jestliže na neutralizaci 40 ml tohoto roztoku bylo spotřebováno 10 ml kyseliny sírové o koncentraci 2 mol/l? spávně je 1mol/l. Napsala jsem si rovnici neutralizace, ze které jsem vyvodila, že by koncentrace měla být stejná jak pro kyselinu tak pro zásadu.. použila jseme proto nepřímou úměru s objemy, ale správný výseldek mi nevyšel.
Předem děkuji
1: podle mých tabulek jehustota 10% sacharózy 1,038 g/cm3. 600cmroztoku má tedy hmotnost 600*1,038 = 622,8g a obsahuje 62,3g sacharózy..
2: n(H2SO4) = V*c = 0,01/2 = 0,02 mol. Látkové množství NaOH je dvojnásobné, protože
2NaOH + H2SO4 = Na2SO4 + 2H2O; n(NaOH) = 2*n(H2SO4) = 0 ,02*2 = 0,04 mol NaOH;
c = n/V = 0,04mol/0,04dm3 = 1 mol/dm3 NaOH.
Nějaké nejasnosti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.