Ahoj, chodím do čtvťáku na SŠ (vlastně už od základky) řeším pořád ten samej problém. Jak se přinutit učit? Musím se naučit ČJ a AJ, ale prostě tů vůbec nejde se k tomu donutit, při tom učení jsem takovej unavenej, rozívaný pak už ničemu nerozumim. K tomu v tomhle pololetí nemám nejlepší známky, ale těžko si to opravím, když k tomu nesednu. Nějaký rady jak se donutit před maturitou? Průměr mám za 1. Pololetí 3,5.
Já, jako tvá matka bych ti domluvila práci na stavbě, pouze na víkend. Sama bych tě vyplatila tak, jak je zvykem ohodnotit nekvalifikované práce. Po víkendu se můžeš rozhodnout, zda se dokopeš k učení na maturitu, která ti zajistí lepší práci a nebo můžeš školu ihned opustit a zůstat po celý život u lopaty. Je to tvé rozhodnutí.
Určit si dobu učení. Promyslet si režim dne. Před tím se nenabouchat večeří, víc pít, zdravá strava se zeleninou. Únava bývá z těžkého jídla, nepravidelného spánku, starostí, z nedostatku tekutin a pokud je v těle málo Fe /železa/. V tom režimu musí být zařazen sport nebo aspoň nějaký pohyb víckrát denně! Na odpočinek taky svoje minuty. Chce to své místo na učení a tam mít pořádek a vyvětráno. V tom konkrétním učivu si udělat systém, dělat si zápisky...
Je to jen na tobě. Buď se přinutíš nebo ne. Nikdo tě přeci nebude násilím držet u učení. Naštěstí, maturita není povinná. Když ji neuděláš, svět se nezboří.
Dlouhodobě se soustředit vydrží málokdo. Musíš dělat pauzy, ale nevyužívat je čučením do mobilu - spíš nějaká lehká práce, relax apod. Hledej pomodoro techniku. Jsou na to i časovací appky do mobilu. Dnes taky umí mobil číst, nech si učivo přeříkávat do sluchátek - zužitkuj nevyužitý čas - např cestu do školy, při sportu apod. Já si kdysi tyhle věci nahrával na kazety - člověku se zapsalo do hlavy něco i při čtení do mikrofonu.
Mně pomáhalo měnit prostředí a stanovovat si odměny. Třeba za každé 2 naučené stránky kousek čokolády, nebo pár minut oblíbeného seriálu/filmu. To u mně fungovalo nejlépe. Nebo se jít třeba učit do parku, nebrat si s sebou to, co tě rozptyluje (třeba telefon). A když už se učíš doma, tak dobře větrat. Nicméně, odměny jsou za mně to nejlepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.