Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrat do školy

Od: ladislav odpovědí: 5 změna:
Dobrý den. Moje otázka se bude týkat návratu na SŠ. Když jsem chodil na SŠ tak kvůli rodinným důvodům, jsem musel od školy odstoupit a studium nedodělat. Bylo to rozhodnutí špatné, ale bylo to to jediné co se dalo dělat. Nastoupil jsem do práce a do teď jsem práci vykonával. Navzdory všemu se situace zlepšila tak přemýšlím o návratu do školy na ukončení studia. Takže mojí otázkou je, jestli s tím má někdo zkušenosti a popřípadě jestli by byl ochotný mě v této situaci pomocí. Vím že mne spousta lidí bude považovat za negramotu, a za idiota a jsem s tím smířený, protože ti tak je, jen Vás žádám o názor popřípadě návrh. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

Obrať se na vedení školy kterou chceš dodělat, zajdi si tam osobně. Jde to, to vím protože jsem měl jednoho učně co dostudovával asi ve 22 .

mll
hodnocení

0x

Je to celkem běžné, také s náma v učení byli dva lidi, co kdysi přerušil studium. Pak táta jednoho spolužáka to dělal dálkově, nevím jak řešil praxi, možná si ji nechal uznat v zaměstnání.

Na průmyslovce taky jeden člověk studoval dálkově, asi taky něčí táta.

A to je jen to, o čem vím, protože tyhle dálkové studenty člověk potká jen u závěrečných zkoušek nebo maturity (i pokud je potká během roku, třeba u někoho v kabinetu na konzultaci, nepovažuje je za spolužáky).

Takže z toho soudím, že se to děje poměrně běžně. Řeší se to individuálně. Čili bude dobré kontaktovat školu a oni snad navrhnou nějaký postup. Taky se dozvíte, co Vám uznaji z předchozího studia. Já jsem třeba u zástupkyně ředitele řešil můj nástup na průmyslovku po učňáku (vzali by mě do druháku, kdyby nějaký byl; zrovna jsem se trefil do té díry, kdy byla ze dne na den zavedená povinná devítka).

lmgify
hodnocení

0x

Jestli uplynulo méně než 10 let od přerušení školy, tak ti ředitel školy, kam se chceš hlásit, může některé absolvované ročníky uznat a přijmout tě do vyššího než prvního ročníku.

Ptej se na postup na sekretariátu svojí nové školy, co máš přesně dělat.

doplněno 01.03.24 00:16:

Nevím, co za SŠ jsi dělal a jakou chceš dělat teď a jestli chceš klasické denní studium nebo nějaké dálkové, ale zkus se podívat na seznam oborů a škol a naklikej si svoje volby. Podívej se pak na stránky dané školy (v tom seznamu je odkaz), co tam píší o oboru, průběhu studia, typu studia (u ne-denních forem) atd.

host
hodnocení

0x

Situace se změnila od dob, kdy bylo běžné studium při zaměstnání buď dálkové nebo večerní. Dnes večerní studium nabízí jen pár škol - viz seznam. Možná jich je víc, v Praze bylo ještě naapříklad v Braníku ve střední gastronomické a hotelové škole kromě denního i dálkové studium (bez ohledu na věk), Takže pokud chcete jen maturitu, tak se podívejte ve vašem dojezdovém okolí i třeba ve vzdáleném oboru.

Pamětníci znají studijní úlevy pro pracující, placené volno na konzultace, zkoušky, zdarma zapůjčené učebnice, odměny za zdárné ukončení studia a hlavně vstřícnost zaměstnavatelů.

Po vyučení bylo možn si třeba po vojně a založení rodiny udělat večerně průmyslovku a po dalších pár letech třeba dálkově vystudovat vysokou školu.

host

Pamětníci si vzpomenou, že maturanti si druhou maturitu v jiném oboru mohli vystudovat za 3 roky večerním nebo dálkovým studiem a vyučení si maturitu večerně nebo dálkově dělali dokonce 5 let. A šlo to.

Dálkově jednou týdně celý oden tzv. konzultace, zkoušky v pololetí a na konci roku - jediný termín, ne tri jako na vysoké škole.

Večerně 4 x týdně od dvou odpoledne (takže se museli uvolňovat z práce) do večera a zkoušelo se jako ve škole každý den. A šlo to.

Dnes jde například získat druhý výuční list, některé pracovní obory jsou multioborové, pracující mají pro výkon své práce několik kvalifikací, například plynaři, mejí i výuční list elektro pro kompletní instalaci kotlů. atd, atd. atd

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]