Nejste přihlášen/a.
dle obrázku bych potřeboval vypočítat úhel mezi stěnou a stropem (mezi stranou A a B), nevím jak (nemám uhelnik). Lze to?
ja jsem si změřil stranu A - 40cm, stranu B - 40cm, strana C vyšla 68cm a z toho mi vyšel uhel 116,5°
zkusil jsem si to i s delkou strany A - 50cm, strana B - 50cm, strana C vyšla 84cm a z toho mi vyšel úhel 114°
počítám to správně? opravíte mě?
díky za rady
Úhel ze tří stran se spočítá jedině z kosinovy, totiž kosínové věty
c2=a2+b2-2abcosγ
kde γ je úhel ležící proti straně c
Není to nijak složité, teda když nepočítám to, že se z toho ten úhel bude muset vyjádřit. Rozhodně pokud mi nějaká aplikace vysype výsledek, tak bych to po ní zkontroloval tímto výpočtem.
Úhel máš z kosinové věty spočítaný dobře.
Příště je jednodušší to měřit na kolmé zdi. Výpočet přes libovolnou goniometrickou funkci. Nezapomeň přičíst 90°.
Nevím, na co potřebuješ úhel stropu, ale ve stavebnictví často stačí jen popis jako stoupání (vzestup, nárůst, ...), tedy "na každý metr (modrého) běhu se strop zvedne o (zelených) 47 cm" (to odpovídá těm 115°).
Já bych si to změřil na boční stěně, výšku vzadu, výšku vpředu a vzdálenost mezi těma měřeníma.
Odečetl výšky a získal pravoúhlý trojúhelník.
Úhel mezi A a B je pak 90º (od svislého k vodorovnému) + spočítaný z toho trojúhelníku.
Při reálném měření to bude vždycky trochu haprovat, kontrolu bych dělal tak, že si spočtu někde výšku, přičtu tu svislou část a změřím to. Když bude rozdíl v centimetrech malý, tak to asi sedí.
Když jsem to počital s delkou 40cm tak vysledek 116,5*
s 50cm stěnou je vysledek 114*
s mobilni aplikaci mam 118*
pokažde vysledek jiny, ale asi ty 2-4* nehraji role
Je těžké zaručit, že jdeš:
1) kolmo k zemi
2) přesně rovně nahoru po stropu
3) úplně do rohu trojúhelníku, když má měřící páska třeba na konci háček
4) měřící páska se neprověšuje
Pokud neměříš kolmici vodováhou a vzdálenost po stropu od boční stěny, jednoduše ti vyjde trojúhelník, jehož vrcholy nejsou v jedné rovině a centimetr sem, centimetr tam, jseš hned o několik stupňů vedle.
O nerovnosti stropu, prověšení trámů a hrbolech na sádrokartonu ani nemluvě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.