Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat úhel stropu?

Od: rotorod® odpovědí: 10 změna:

dle obrázku bych potřeboval vypočítat úhel mezi stěnou a stropem (mezi stranou A a B), nevím jak (nemám uhelnik). Lze to?

ja jsem si změřil stranu A - 40cm, stranu B - 40cm, strana C vyšla 68cm a z toho mi vyšel uhel 116,5°

zkusil jsem si to i s delkou strany A - 50cm, strana B - 50cm, strana C vyšla 84cm a z toho mi vyšel úhel 114°

počítám to správně? opravíte mě?

díky za rady

Jak vypočítat úhel stropu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

1x

Úhel ze tří stran se spočítá jedině z kosinovy, totiž kosínové věty

c2=a2+b2-2abcosγ

kde γ je úhel ležící proti straně c

Není to nijak složité, teda když nepočítám to, že se z toho ten úhel bude muset vyjádřit. Rozhodně pokud mi nějaká aplikace vysype výsledek, tak bych to po ní zkontroloval tímto výpočtem.

lmgify
hodnocení

1x

Úhel máš z kosinové věty spočítaný dobře.

Příště je jednodušší to měřit na kolmé zdi. Výpočet přes libovolnou goniometrickou funkci. Nezapomeň přičíst 90°.

doplněno 28.02.24 20:15:

Nevím, na co potřebuješ úhel stropu, ale ve stavebnictví často stačí jen popis jako stoupání (vzestup, nárůst, ...), tedy "na každý metr (modrého) běhu se strop zvedne o (zelených) 47 cm" (to odpovídá těm 115°).

Jak vypočítat úhel stropu? #2

2024
hodnocení

0x
To dokáže změřit i chytrý telefon. Netřeba nic počítat.
111®
Navod by nebyl? Dik
2024
Umí to aplikace "Vodováha".
Viz. přiložené reálné fotografie z měření (deska stolu a sklon stěny).
Jak vypočítat úhel stropu? #3
Jak vypočítat úhel stropu? #4

111®
hodnocení

0x
No proti delsi strane je větší uhel. Uhly jsou ve stejnem poměru jako protilehlé strany. Soucet uhlu trojúhelníku je 180 stupňů.

kdosi
hodnocení

0x

Já bych si to změřil na boční stěně, výšku vzadu, výšku vpředu a vzdálenost mezi těma měřeníma.

Odečetl výšky a získal pravoúhlý trojúhelník.

Úhel mezi A a B je pak 90º (od svislého k vodorovnému) + spočítaný z toho trojúhelníku.

Při reálném měření to bude vždycky trochu haprovat, kontrolu bych dělal tak, že si spočtu někde výšku, přičtu tu svislou část a změřím to. Když bude rozdíl v centimetrech malý, tak to asi sedí.

hodnocení

Když jsem to počital s delkou 40cm tak vysledek 116,5*
s 50cm stěnou je vysledek 114*
s mobilni aplikaci mam 118*

pokažde vysledek jiny, ale asi ty 2-4* nehraji role

lmgify

Je těžké zaručit, že jdeš:

1) kolmo k zemi

2) přesně rovně nahoru po stropu

3) úplně do rohu trojúhelníku, když má měřící páska třeba na konci háček

4) měřící páska se neprověšuje

Pokud neměříš kolmici vodováhou a vzdálenost po stropu od boční stěny, jednoduše ti vyjde trojúhelník, jehož vrcholy nejsou v jedné rovině a centimetr sem, centimetr tam, jseš hned o několik stupňů vedle.

O nerovnosti stropu, prověšení trámů a hrbolech na sádrokartonu ani nemluvě.

111®
hodnocení

0x

ze tří měření se dělává průměr aby se eliminovala chyba...to vás neučili?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]