Nejste přihlášen/a.
Ak sa to stalo pocas vyuky, bol pritomny vyucujuci ako dozor a vy ste ovladali sustruh rucne alebo programom na pokyn vyucujuceho, potom to nie je vasa chyba.
U vas to skor odhadujem na svojvolny zasah do ovladania bez suhlasu vyucujuceho alebo za jeho nepritomnosti a bez jeho pokynov, to je zrejme aj dovod vylucenia a skola ziada skodu uhradit.
Co mate robit? Zistit, ci ako student mate poistenie na sposobene skody, ci sa tato frajerina na to vztahuje a ked nie, tak skodu uhradit.
@lukradee - Komické je, že jsme za to dostali podmínečné vyloučení a ještě to máme platit
Jo, mladý muži, život je plný překvapení... jedno z nich vás právě potkalo - trest automaticky neznamená, že už není třeba nahradit vzniklou škodu (v opačném gardu někdy ano).
ve školním řádě, není napsáno, že po škodě na majetku je třeba ji uhrazovat
A překvapení číslo 2 - je to napsáno v občanském zákoníku, oproti kterému je nějaký školní řád podzákonná norma:
OZ § 2951
(1) Škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích.
Vítejte v opravdovém světě
Nemá škola nějaký předpis, jakou maximální částku může student hradit za vzniklou škodu?
Každopádně tohle není nijak likvidační, na jednoho to vychází na 18,5 tisíc. Tak holt zacvakají rodiče a ty budeš pěkně chodit na brigády, abys jim to splatil. No a příště si dáš pozor a nebudeš dělat kraviny. Taky doma popřemýšlíte nad pojištěním tzv. na blbost.
Důležité je zavinění. Jestli šlo o nedbalost nebo shodu nešťastných okolností nebo o úmysl. A v každém případě je to něco jiného. Pojišťovna těžko zaplatí pokud jste dělali blbiny a zničili přitom soustruh.
Podmínečné vyloučení neznamená, že byste to neměli zaplatit, to je snad jasné.
V zaměstnání tohle řeší odbory (teda jako určitá i právní podpora zaměstnance), na škole asi nic takového nemáte (a vůbec, kdo dneska je v odborech, ale zástupce odborů se snad zve i k nečlenům). Každopádně se řeší míra zavinění, dodržení předpisů, jak byli pracovníci proškoleni, jestli nebyli pod vlivem a podobně, prostě všechno.
Je jasné, že se to může stát, spíš je mi divné, že ten stroj nemá proti tomu nějakou ochranu. Ale právě je otázkou, jestli je to takový případ "stane se" a nebo došlo k nějakému hrubému porušení předpisů. A to všechno řeší komise, která potom určí, kdo to zaplatí a taky musí z toho vyplynout nějaké poučení, aby se to pokudmožno víc už nestalo.
> spíš je mi divné, že ten stroj nemá proti tomu nějakou ochranu
Ve firmách (orporáty), kde jsem pracoval, i je spuštění obyčejné brusky nebo stojanové vrtačky bylo třeba mít klíč od vypínače. Pokud stroj neměla zajištěný škola a mohl ho zapnout kdejaký pocestný, možná by šla uhrát nějaká spoluúčast ze strany školy.
Můj bývalý spolužák si házel kuličkou s jiným spolužákem(resp. jí po sobě házeli), až nakonec dopadla na okno a to se rozbilo, škoda kolem 10 000 kč
Musel to zaplatit ze svého, ale prý jeho rodiče měly pojistku "na blbost" a z ní se to uhradilo, takže jestli i tvý rodiče něco takového mají, možná to taky půjde touhle cestou.
Každopádně, nijak se z toho nevykroutíš, jestli máš i podmínečné vyloučení, tak to nehoda rozhodně nebyla, tím pádem platbě se nevyhneš.
však je snad jasné, že se to stane..- a jak se to stalo? To se nabouralo samo a pod dohledem vyucujiciho? Popiste skutkovy dej.
Napada mne moznost trvat na tom, ze nahradu provedete opravou a zajistite levnejsi opravu, uz jen pro pozdrzeni opravy, ja nevim kolik v realite takova oprava stoji, ale pokud si najmou firmu, oprava bude asi nejdrazsi mozna. Take by slo napadnout stari stroje a opravou dojde ke zhodnoceni apod. Advokat specializujici se na havarie by byl lepsi ... Ale zadarmo nebude. Dnes mi jeden volal a chtel 2500/hodinu konzultace
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.