Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

18 let - omluvenky

Od: moony odpovědí: 28 změna:

Chtěla bych poradit ve dvou věcech, tou první jsou omluvenky. Bylo mi před dvěma týdny 18, pondělí a úterý jsem nebyla ve škole, protože mi nebylo dobře. Napsala jsem si teda už omluvenku sama a dnes mě třídní skoro seřvala, jestli si z ní dělám legraci, že jsme prý na začátku roku byli seznámeni se školním řádem a že nás několikrát upozorňovala, že od 18 pro nás platí stejný režim jako v zaměstnání, takže omluvenky pouze od lékaře, prý neexistuje, abych si sama psala omluvenku. Že nás upozorňovala, asi jo, spolužáci to potvrdili, nějak jsem to vypustila. Nakonec mi to omluvila, ale prý výjimečně, příště že už dostanu neomluvené hodiny. Ale prostě to nechápu, doteď nás omlouvali rodiče, tak je přece logické, že od 18 bysme se měli mít možnost omlouvat sami. Proč taková buzerace? Navíc je to i hrozně nesmyslné, když mi bude jeden den nevolno, tak mám kvůli tomu strávit dopoledne v čekárně u doktora? Má na to škola právo?

Druhý problém, který se mnou třídní má, je že prý chodím ve škole ve venkovních botách. Řekla jsem jí, že nechodím, že jí můžu v šatně ukázat svoje venkovní boty, ale prý i tak chodím ve škole nevhodně obutá a že dělám černou podrážkou čáry na podlaze. Nepřipadá už vám to trochu jako šikana?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

21x

Nepřipadá.

Práva s sebou přinášejí i povinnosti.

hodnocení

12x
Platí to, co je ve školním řádu. Setkal sem se u synů na SŠ s obojím přístupem. Na jedné škole striktní jako u vás, tedy platil pouze lékař, na druhé škole jedeme jako před 18. rokem, tedy jsou uznávány omluvenky rodičů typu "nevolnost", "doprava", "zubař"..
Ještě nás třídní výslovně žádal, ať omluvenku do systému píšeme jednoslovně, že nechce ćíst romány.
Ale zase na této "benevolentnější" SŠ jsou stanoveny poměrně přísnè limity absencí pro každý přemět.
Jinak samozřejmě v zaměstnání se také zpravidla bez neschopenky neobejdete. Ale je to různé, někde se to řeší sick days,někde dovolenou. no ale někde se za to vyhazuje.

Některé školy dávají plnoletým na výběr, buď můžou mít pořád omluvenky od rodičů jako před 18, nebo se omlouvat sami hezky s papírem od doktora...

hodnocení

5x

@moony - že jsme prý na začátku roku byli seznámeni se školním řádem a že nás několikrát upozorňovala... nějak jsem to vypustila.
Tak hlavně, že se po tomhle vyjádření dokážete zeptat: "Má na to škola právo?"

Ohledně ne/vhodnosti obuvi bych doporučovala rovněž nahlédnout do školního řádu... ano, přesně do toho, jehož přečtení považujete za zbytečnost.

hodnocení

5x

Pokud je to tak napsáno ve školním řádu, tak to platí. Až budete chodit do práce, bude platit stejný režim - omluvenka případně neschopenka pouze od doktora. Neschopenku je možné už dnes řešit i elektronicky. Logické by taky bylo, abyste si od 18 let platila jídlo a nájem sama, ne? Škola na to právo má.

Školní řád platí i pro obutí a pokud to dělá čáry, tak je to nevhodná obuv. Šikana to není, je to naprosto normální. Každý se tu pořád ohání nějakými právy a že má nějaké povinnosti, to už se velkoryse přehlíží.

moony
hodnocení

Žádnými právy se tu neoháním ani nepřehlížím povinnosti. Jen jsem to nevěděla a překvapilo mě to. Skoro všichni tu píšou, že si studenti sami psát omluvenky nesmí, tak ok, chápu to, byla to moje blbost.

Že moje boty můžou dělat čáry tvrdí třídní, já jsem si toho nikdy nevšimla a nijak jsem to nezkoušela, proto mi to připadá, že mě schválně buzeruje.

OK. Pokud nadále chcete nosit stejné boty, řekněte paní učitelce, ať Vám tu výtku dá písemně i se zdůvodněním. Nejspíš vyměkne a nedá Vám nic.

jita
Nezáleží na tom, jestli boty skutečně dělají čáry. Školní řád většinou přímo preventivně nařizuje, že přezůvky musí mít světlou podrážku. Jako přezůvky jsou obvykle vyžadovány bačkory nebo pantofle. Vy zjevně nosíte venkovní obuv, proto nejste vhodně obutá. Přečtěte si školní řád, ať nejste opakovaně za lajdačku.
km

Přesně, je úplně jedno jestli dělají čáry, nebo ne, pokuid je v řádu napsáno, že obuv musí mít světlou podráku.

A bylo by dobré si ten školní řád někdy přečíst, mnohdy bývají zveřejněné i na webu školy. Povinností žáka je ho znát.

chlochydess*

Zde jde i o to, že pedagog má dbát na ochranu zdraví dítěte a to i bez ohledu na čáry/nečáry.

Sedět celý den v obuvi, která je určena do ulic nebo lesů, způsobuje zapařeniny nohou a zapařené smrduté nohy nejsou ani zdraví nezávadné, ani v souladu s hygienickými návyky.

Možná to paní učitelka vysvětluje svým ne moc příjemným způsobem, ale mít plnou třídu zpocených puberťáků se zapařenými nohami je v rozporu s cílem ochrany jejich zdraví, pohodlí a hygieny.

Když se podívám, co za neprodyšné uměliny na sobě dnešní mládež nosí, divím se, že jim ty hnáty ještě neupadly plísní.

A zároveň si myslím, že je pro slečnu tazatelku důležitější se ve třídě předvádět, jakou krásnou obuv jí maminka koupila, než by se řídila školním řádem. Inu - puberta. Všichni jsme si tím prošli.

Jinak souhlasím, nosím pantofle i v práci.

hodnocení

1x
Ber to jako přípravu na budoucí celoživotní buzeraci v zaměstnání. Jinak je takový prolém požádat o omluvenku rodiče?A černé podrážky na botech jsou problém. Nikdo nebude zkoumat, jestli zrovny ty tvoje křumply barví či ne. Nehledě na to, že pro nohy je nejlepší něco vzdušného.

farm
hodnocení

1x

Za mého mlada to bylo také tak, žádné výmluvy. Šikana to není, jenom pořádek.

A ty černé čáry jsou fakt. Pořiď si venkovní boty s podrážkou bílou, opravdu to tmavé nejde ničím z lina či parket dolů...

manozo.cz/...

lifee.cz/...

Zdravější sandál - proč ne? Příště předveďte pajčelce obuv-sante.cz/...

nabo relax v růžové coolboty.cz/...

ml1
hodnocení

0x

Koukám, že se za ty roky, od dob, kdy se učitelkám říkalo soudružko, ve škole nic nezměnilo. Za nás se za barevnou podrážku dávaly dokonce dvojky z chování, teda údajně, jinak ve třídě to snad nikdo neshcytal, ale prý takové případy byly. No pokud zanechávají podrážky barevnou stopu na podlaze, je to špatně, mě soudružka učitelka o tom nepřesvědčila, myslím, že to řešila i s rodiči, maminka jí to nějak vysvětlila. ale to bylo tak ve třetí třídě (svého času se dělaly bačkory s černou podrážkou, která ale nebyla z gumy, ale z nějaké jiné hmoty, která tohle nedělala, ale jak soudružka viděla černou podrážku, byl oheň na střeše). Ale opravdu se dneska ještě dělaji podrážky z černé (hnědé, růžové) gumy (pryže), která opravdu dělala úžasné čáry na podlaze.

Jako v zaměstnání, to bych byl být paní učitelkou opatný, to znamená, že si dáte tzv. sick day, stačí napsat mejl sekretářce a je to omluvené? Máme takto k dispozici během roka 5 dnů. A je to celkem standard, někde mají těch dnů i víc.

Sick day není automaticky, je to benefit zaměstnavatele. Běžně bývá 0 sickdayů.

halamus

Jako v zaměstnání
Nějde je zas docházkový bonus, i když máte omluveno (paragraf, nemocenská), docházkový bonus je krácen.
Kolid dnů dovolené škola nabízí?

Sick day si dovolí jen velká firma a u nádeníků otroků u pásu, pokladny,skladu, kdy zaskočí druhej.

gevin
hodnocení

0x
Třídní učitel by měl mít ke svým žákům nejblíž a rozhodně neseřvávat. Jenže ty rachejtle, které tam učí, jsou už poněkud po těch letech vyčpělé a uvadlé ve stereotypu. Díky tomu, že kromě ředitele nad sebou nemají žádného nadřízeného, nedostávají příliš žádnou zpětnou vazbu na své chování, jsou někdy trošku v jiném světě. Člověk, který z pozice autority startuje na mladé dospělé, nedávno ještě děti s tím, že si snad někdo dělá legraci a seřvává je, místo aby v klidu řekl, že tohle není to, co by si představoval a sdělil, jak to požaduje do budoucna, je psychicky mírně nevyrovnaný, ne-li labilní. Ale co ty víš, třeba zrovna paní třídní ráno ujel autobus, na přechodu jí ohodilo auto louží, dostala krámy, neměli v obchodě její oblíbené jídlo nebo jí nevyšlo rande a už dlouho nic s nikým neměla atd. Doporučuji vydržet, stejně tam budeš podle věku max. rok a půl. Hlavně se nepokoušet o revoluci zbytečnou konfrontací, nikdy jí jednotlivec nevyhraje.

mathew
hodnocení

0x
Škola má právo na všechno co je napsané ve školním řádě a neodporuje to zákonům. Nám mohli psát rodiče omluvenku i po 18 letech. Že škola nechce uznat omluvenku, kterou si studenti napíši sami je celkem logické. Teda ti chytřejší si tu omluvenku napíší i tak a ti hloupější prostě musí do školy a nebo poprosit rodiče či lékaře.

ltz
hodnocení

0x
Jak to, že to nechápete. Potvrdila jste, že jste byla seznámena se školním řádem. Takže jste musela vědět, že omluvenku si zák, student sám psát nemůže. To by byl ve škole pěkný holubnik. Co je jednou daně, to se musí dodržovat a neobchazet. Až začnete pracovat, také tam budou příkazy, zákazy, co se musí respektovat. A když ne, poletite s výpovědi.

tj
hodnocení

0x

Chápu tě, ale dospělost s sebou nese bohužel respektování cizích pravidel, i když se jedná třeba o buzeraci. Záleží na škole, na třídní/m. Náš třídní učitel byl relativně mladý a byl s námi doslova kamarád, takže zašel třeba i na pivo. Respektovaly se omluvenky, jako rodinné důvody. Bylo mu jasné, že někteří to zneužívali na zápek, ale bral to tak, že jsme dospělí, a je na nás, jestli se budeme učit nebo ne. Když bude moc velká absence, věděli jsme, že nebudeme klasifikováni a všichni vč. zápekářů si na to dávali pozor. A na konci bylo to velké síto - Maturita. Tam se ukázalo kdo se jak věnoval škole. I já si napsal RD, nebo třeba stačilo i to, co sis napsala ty. Prostě Od-Do Nemocen, žádné potvrzení od doktora. Nebo omluvenka zaspal. Sranda byla, když si tuhle omluvenku napsal jeden spolužák, ale nějak se přehlédl a bylo to na odpolední dvou-hodinovku, kterou zapekl. Tak ho na to učitel upozornil, že omluvenka na odpolední zápek, že zaspal není zrovna ideální *smich* . Bohužel v zaměstnání to takhle funguje. I kvůli třeba 1 hodině absence v práci si musíš přinést potvrzení od lékaře (natož kvůli jednomu dni a více - to už musíš doručit neschopenku, což je totální buzerace, když sotva lezeš a musíš s papírem od lékaře do práce, že budeš více dní nemocná). Když do práce přijdeš třeba o pár minut později, zase záleží, kde děláš. Někde tě zastoupí kolega a zas tak moc se nestane, jenom jsi za blb*e. Ale někde prostě musíš přijít na čas, jinak ti hned sahají na plat a při opakování prohřešku ti seberou třeba celé osobní ohodnocení, což bývá už velice význaná část platu a automaticky nemáš nárok na odměny za výkon na konci roku (třeba 20 tis. a více). Takže prostě se s tím musíš smířit, že je vaše učitelka pes a musíš to vydržet. *palec2*

Jinak k přezuvkám. Stojí ti to vážně za to? Takový nesmysl a přít se kvůli tomu s kýmkoliv? Zamáčkni v sobě tu touhu po originalitě, na tu se ve škole určitě nehraje, podívej se co nosí ostatní, a kup si stejnou obuv. Tečka. *frajer*

Škole zdar.

km
hodnocení

0x

1/ Ano, má na to škola právo. A dělá to proto, že toho žáci zneužívají a píší si omluvenky v neomezeném množství a na cokoliv. Ber to tak, že ten nový režim po 18. roku věku je taková příparava na zaměstnání.

2/ Ne, není to šikana. Škola si může určit, a pravděpodobně to také máte ve školním řádě, v jaké obuvi se žáci budou po škole pohybovat, podobně jako je omezen vstup do tělocvičen. Takže pokud máš obuv s černou podrážkou, která dělá šmouhy, budeš si muset na nohy najít něco vhodnějšího.

jita
hodnocení

0x
Už je ti 18, začni si zvykat, že máš za svoje jednání zodpovědnost. Škola je také přípravou do zaměstnání a není jediný důvod, proč by pro plnoleté studenty měla platit jiná pravidla než pro zaměstnance. Naopak by bylo velmi nelogické, aby si studenti mohli sami psát omluvenky. Působíš arogantním dojmem, a to i přesto že paní učitelka je k tobě vlastně velmi vstřícná, protože správně ti měla hned dát neomluvené hodiny. To chození v botách ve škole se mi zdá jako čistá provokace, v 18 ti letech navíc už velmi trapná. Studenti mají obvykle povinnost chodit v pantoflích v budově školy.

hodnocení

0x
Přijde mně to divné. U nás na SŠ si zletilí žáci omlouvají sami.
Tato stránka tvrdí, že na potvrzení od lékaře škola nemá nárok.
coneviteoskole.cz/...
Případně ještě zde.
eduzin.cz/...
jita
Tak například zdejší škola to má ve školním řádu uvedeno jasně. "Zletilý žák přikládá jako součást omluvenky lékařské potvrzení vždy, u nezletilých žáků je toto v případě, že nepřítomnost z důvodu nemoci překročila 3 dny...". sposdk.cz/...

Je to sice starší, ale ministerstva zdravotnictví a školství to vyvracejí.

atre.cz/...

host
hodnocení

0x

Metodický pokyn Ministerstva školství k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování už z 11. března 2002 pod Čj.: 10 194/2002-14 píše:viz

Čl. II
Způsob omlouvání nepřítomnosti, řešení neomluvené nepřítomnosti a postup zúčastněných subjektů

(1) Nepřítomnost nezletilého žáka základní a střední školy ve škole omlouvá v souladu s platnými právními předpisy zákonný zástupce žáka (popřípadě vychovatel domova mládeže, pokud jde o nezletilého žáka střední školy ubytovaného v domově mládeže); zletilý žák omlouvá svou nepřítomnost sám.

kde je jasně napsáno, že zletilý žák omlouvá svou nepřítomnost sám. To, že "škola"(souhrnný pojem) má ve svém školním řádu něco jiného, je proti tomuto pokynu i proti dalším právům občanů a vyžaduje od lékařů úkon, který nemá povinnost vykonávat. Lékař léčí a potvrzení vydává pouze na vyžádání, například na žádost žáka o stavu vylučujícím některé aktivity, například tělocvik po nemoci, když je tělocvikář pes a omluvy neuznává

Lékař léčí a není povinen psát omluvenky. Pokud mu žák předloží omluvný list k podpisu a razítku, obvykle to sestra nebo lékař během vteřiny potvrdí, protože má také děti a ví, že škola je rigidní a dělá žákům problémy.

Bylo by zajímavé vědět, jak je to v jiných zemích v EU nebo ve světě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]