Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mistr Jan Hus

Od: luu odpovědí: 22 změna:
Ahoj,můžete mi někdo dát radu kde najdu zdroje o tom, kde je psáno o životě Jana Husa? Jsou k tomu nějaké veřejné kroniky? Nechci žádný článek kde se to shrnuje. Chci ten původní zdroj, ze kterého se vychází. Nechodím už do školy, ale zajímá mě toto téma do hloubky a nevěděla jsem dokterí jiné kategorie to zařadit než jsou dějiny. Děkuju všem.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

To si musíš sehnat knihy, vědecké historické monografie, diplomky a bakalářky, které mají informace kótované s odkazem na zdroj a pak jít po těch zdrojích (např. další knihy s dalšími zdroji, které už mohou být různé listiny, kroniky apod.). Některé knihy nemusí mít přímo seznam zdrojů na konci knihy, ale mohou mít v textu něco jako:"Hus byl ABC, jak je uvedeno v Kronice XYZ". Takže číst knihy a dělat si výpisky.

Dnes už je toho spoustu zdigitalizováno, takže se nemusíš tak často plazit do knihoven a archívů (třeba i církevních, klášterních).

Před pár měsíci jsem do Wikipedie dohledal od svého PC zdigitalizovanou kopii smlouvy Jana Lucemburského (kolem 1335, tedy před 700 lety) :)

Možná česká/anglická/německá Wikipedie bude mít odkazy na primární zdroje.

Nevěř všemu, co čteš. Kronikáři psali o věcech z doslechu převypravované desátým v řadě tiché pošty. Budeš mít problém ty listiny číst. Nejsou psané současnou češtinou nebo česky vůbec. Významy slov se hodně posunuly za 650 let. Slova se přestala používat. Používaly se jiné opisné způsoby vyjadřování. Co tenkrát mohlo znít lichotivě, v dnešních významech slov může znít urážlivě. Morální hodnoty byly jiné. Nerovnoprávnost lidí bylo přijímáno jako řád věcí, jak mají být. Těžko to vyhodnocovat dnešními hodnotovými měřítky. Uvidíš sama.

luu
hodnocení

Dobře, nebudu věřit všemu co si přečtu. Ale potom jak můžeme vědět, že opravdu žil nějaký Jan Hus a zdali to čím se proslavil je pravda? Jsou si tím historici jisti nebo to je jako Čínské legendy o dracích? Když zase uvedu Bibli jako příklad, tak mnoho lidí popírá existenci Boha a Ježíše i když se o nich píše. Lze takto zpochybnit i např. Husa nebo jiné historické osobnosti, které žili před několika stovkami let? Ještě nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se někdo vysmíval tomu, že někdo věří, že žil Jan Hus, ale křesťanům/ židům/ buddhistům... se často vysmívají ateisté kvůli víře v Boha/ cyklu znovuzrození, kterou nemohou dokázat. V čr máme svátek, jímž oslavujeme Husa, ale taky máme svátek oslavující Cyrila a Metoděje a nebo narození a zmrtvýchvstání Ježíše. Jo, Den vítězství kdy se oslavuje konec 2. sv. války pamatují veteráni, ale ty ostatní události - došlo-li k nim, tak už nikdo nepamatuje. Jak je tedy možné zjistit zda to, co se oslavuje byla skutečnost a nebo to je na úrovni čínských legend o dracích?

Ano existují veteráni co pamatují 2. světovou válku, ale je to ukázka spolehlivosti pramenů. Konec 2. světové války totiž slavíme blbě. Ona totiž skončila až 2.září 1945 kapitulací Japonska. 8. května byl konec lokálního evropského konfliktu:)

lmgify

> Dobře, nebudu věřit všemu co si přečtu.

Neříkám, že všechny texty si vymysleli, ale musíš uvažovat, jak daleko byl pisatel od Husa. Viděl ho nebo slyšel ho a sepsal to? Měl zájem zápis překroutit? Slyšel to jen z ruky, přeložené, 30 let po události atd.?

> jak můžeme vědět, že opravdu žil nějaký Jan Hus a zdali to čím se proslavil je pravda?

Musíš najít dobové záznamy, které zachycují přímo jednání s ním nebo o něm. V církevních a městských archívech jeho doby by o něm mělo být dost.

jhzh

Mnoho lidí popírá existenci Ježíše :)

Ježíši, ukaž mi, těch mnoho lidí, kdo popírá existenci Ježíše?

To si myslíš, že je nějak důvěryhodný, když ho někdo popře? To by mě zajímalo ukaž prstem na někoho důvěryhodného kdo popře existenci Ježíše :) Protože to dokázat absolutně nejde... Pokud tě existence Ježíše zajímá nějak do hloubky, tak si najdi Patrika kořenáře, má na to minimálně hodinový video a zkoumá všechny zdroje,

a k Husovi viz cs.wikipedia.org/...

Všechny externí odkazy máš nastudovaný?

hodnocení

2x

To, o co se pokoušíte, je už vědecká práce. Pokud pátráte po zdrojových dokumentech, budete muset studovat kroniky od 15. století. Dopracovat se k tomu můžete tím, že budete pročítat historickou literaturu o Janu Husovy, dělat si výpisky a seznamy děl, na kterou jsem odkazy. A tak se možná dopracujete až ke zdrojům z 15 - 16. století. Naštěsí je sposta knih digitalizovaná a veřejná; ovšem počítejte s novogotickou kurzívou (kurentem) a s němčinou a s latinou. Některé dokumenty budou i rukou psané. Něco najdete v národní digitální knihovně, ale ve finále se budete muset dostat do starých knihoven, které jsou přístupné jen badatelům.

ia
hodnocení

1x

@luu A umíš latinsky a německy doufám! Umíš čist kouření a jiné písma?

co mas za vzdělání? Resp o co ti přesně jde? Pátrat v 14 století tak to chce fakt koule - ptam se PROČ

jm
Připadá mi, že hledá příklad pro prokázání nepravosti příběhů z Bible. Když Hus, tak ani Ježíš... Takové myšlenky mají 13ti letí, které nutí rodiče chodit do kostela.
ia

Pardon, kurent.

já v matrikách čet a 16. století mi dělá problém natož starší

Jinak já nemusím byli nedávno natočený nějaký filmy, hrál tam Dlouhý. O existenci Husa já ani jiný nemáme pochyb.

Co se týče Ježíši, tak to už je hodně hodně dávno.

Ono to je tak, ve své době ten člověk mohl být téměř nevýznamný a význam mu přidělila až historie, co by taková božena Němcová bez manžela Němce dnes byla, vůbec nic, knihy bych prostě nebyly. Ale hus byl poměrně významný už tehdy, Nicméně udělal chybu, nepochopil politiku

luu
hodnocení

Německy ano, latinsky ne. Naučit se číst kurent by nemělo být zas tak obtížné. Je to jen písmo, ne jazyk.Učí se ho třeba lidé, co si sestavují rodokmen svojí rodiny. O co mi jde jsem tu už napsala. A proč? Lidé mají různé záliby, někoho zajímá politika, někoho sport a někoho historie a fakta. A jak s tím souvisí moje vzdělání? Máš pocit že o historii a osobnosti naší země se mají právo zajímat jen lidé s určitým stupněm vzděláním? Nebo máš celkově dojem, že jsou zájmy, na které mají nárok jen lidí s nějakým vzděláním a všichni pod nejsou hodni? Ty na mě máš otázky, jako bych se tu ptala na něco nelegálního, což tak není. Kolik je ti let? Možná jsi moc mladý nebo moc starý na to, abys měl právo se mnou hovořit :D

luu
hodnocení

jm: Tebe někdo nutil ve 13 letech chodit do kostela, že víš jaké mají myšlenky tyto děti?

mll

o historii a osobnosti naší země se mají právo zajímat jen lidé s určitým stupněm vzdělání
jen aby to nebyl právě tento případ (něco jako "libri prohibiti"). Ona historie je dost nebezpečná, a neni v zájmu vládnoucí garnitury, aby se v ní někdo jen tak vrtal. Na to jsou autorizovaní vykladači, kteří interpretují historii, jak je potřeba. A vůbec si nedělám iluzi, že dnes se nám vykládají dějiny nepokřivené. To by totiž byl unikát. Takže je možné, že původní prameny se schovávají někde v trezoru s omezeným přístupem.

že víš jaké mají myšlenky tyto děti?ano, je to sice mimo téma, ale ano, nutila mne prababička a já chodil s odporem a hledal podobné výmluvy. Někdy to bylo "zapomenutí na hřišti", jindy zase pokus o rozporování v podobném kontextu, jaký píšete opakovaně ve vašich vyjádřeních. Zaznělo tu spoustu správných reakcí a informací, ale mám pocit z následujících reakcí vašich, že potřebujete spíše než radu jen trollit a čekáte, až budete mít koho urážet.
05.02.24 16:15
mll: *zed*
luu
hodnocení

jmcl: Proč bych měla urážet a trolit? Položila jsem otázku a nyní na ní diskutuji s lidmi. To jen vy tady vymýšlíte podivné teze, jenž se nejen netýkají mě, ale přímo souvisí s vašimi nevyřešenými problémy z dětství, které jste dosud nezpracoval. Já jsem tu od ostatních našla plno užitečných rad. To, že mám pátrat v archivech protože hodně zdrojů je dnes v elektronické podobě, hledat v knihách z jakých vychází zdrojů, že je dobré se pokusit spojit s odborníky, kteří se pohybují na akademické půdě, protože mají k mnoha věcem přístup, na rozdíl od lidí mimo tuto oblast, atd. Pokud máte s touto otázkou problém, nevím proč jste se zapojil. Snaha na sebe strhnout pozornost nebo snaha o trollení?

Ostatním, co se tu zapojili a napsali k tématu radu, velmi děkuji a vážím si vašeho času a rad. Tímto považuji otázku za vyřešenou.

ok, omlouvám se za vkládání vlastních pocitů i za zbytečné komentáře, přeji pevné zdraví a úspěšné bádání.

hodnocení

1x

Původní zdroje se hledají blbě, ale je dost historiků, kteří se tomu věnovali a napsali o něm dost podrobné knihy. A v nich na ty původní zdroje odkazují. Ale ty si jen tak nepřečtete. Většinou jsou psané v němčině a v písmu curent. Chce to dost úsilí se v tom naučit číst.

mll

To je právě ten problém, že se to sice digitalizuje (mnohdy za evropské peníze), ale stejně je to veřejnosti nedostupné.

Spíš bych hledal v místní knihovně, ono o Husovi se toho určitě napsalo hodně a slušnější práce budou mít na konci seznam zdrojů. Ale taky myslím, že dostat se k těm původním (nebo i jen k jejich digitálním kopiím) bude skoro nemožné. Asi by bylo dobré pokecat si o tom s někým na akademické půdě, ale to chce mít příslušné známosti (zase dneska v době internetu by nemuselo být tak těžké najít někoho, kdo se tím systematicky zabývá a vyměnit si s ním pár emailů).

Digitalizované dokumenty jsou pokud vím k dispozici všechny. A pokud nejsou digitalizovaný, tak to na přání (a za peníze) udělají. K dispozici nejsou jen dokumenty s údaji týkajícími se živých lidí. Samozřejmě 1000 let staré papíry vám nikdo nepůjčí. Pokud se věci věnujete co by badatel, tak si můžete prohlédnout i historické dokumenty v originále.

hodnocení

0x

megaknihy.cz/...

restorio.cz/...

antikavion.cz/...

zdrojů je dostatek...

doplněno 04.02.24 19:33:

Nedávno jsem slyšel o pánovi, který zasvětil svůj život jedné práci - cca. 30 let studoval a sháněl z jednotlivých kronik a zápisů (většinou kláštery měly toto na starosti), aby osvětlil skutečnost ohledně Jana Žižky - údajně to byl mnohonásobný vrah a určitou dobu služebník některých knížat - pro které měl loupit, přepadávat, vraždit.

Takže jestli něco podobného chcete, tak přeji pevnou vůli a hodně sponzorů.

luu
hodnocení

Nevím jak 2. kniha, nic konkrétního k ní nepíšou, ale ta 1. a 3. pouze vycházejí z něčeho jiného. Tu knihu napsal někdo, podle jiných zdrojů. Já hledám ten prvotní zdroj. Jako kdyby se vás někdo zeptal kdo byl (pro ateisty údajně) Ježíš a jaké jsou důkazy o tom, že/jestli skutečně žil, tak mu řeknete, ať si přečte Bibli. Kdyby se vás někdo zeptal kde jsou důkazy o tom, že žil Jan Hus a že byl upálen, tak ho odkážete na co? Na 600 let staré...? Kroniky? Zápisky? Někde musí být něco, z čeho vychází tyhle knihy.

jmlc, já sleduji odborníka na historii,

pan Historik Petr Čornej je v tomto mistr na Jana Žížku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]