Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem studentkou 1. ročníku PdF obor tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání a něměcký jazyk se zaměřením na vzděláván, prezenční forma. Tělocvik jsem si vybrala, protože aktivně sportuji a práce s dětmi mě moc baví - ve volných chvílích vedu sportovní kroužek a pomáhám s organizací různých akcí pro děti. Vybrala jsem VŠ, která je nejblíž mému bydlišti. Nu Univerzitu jsem se dostala bez problémů, úspěšně jsem prošla přijímacím řízením a byla jsem přijata na všechny kombinace, na které jsem se hlásila (v každé kombinaci figurovala tělesná výchova).
Nyní jsem ale velmi zklamaná přístupem vyučujících ke studentům tělesné výchovy. Neustále nás slovně ponižují, dávají nám najevo, kdo je tady šéf a kdo rozhoduje o výsledku zkoušek. Jsou přesvědčeni o tom, že všechny vyučované sporty umí oni nejlépe a nepřipustí, že by student mohl být v nějakém sportu lepší než oni. Pokud student dělá nějaký sport na vrcholové úrovni a právě z tohoto sportu dělá zápočet, často se stane, že zápočet právě z tohoto "jeho" sportu neudělá.
Nedávno jsme byli na kurzu běžeckého lyžování, který je povinný. Studentka dělá závodně biatlon. Bylo jí při zkoušce řečeno -Tomu nemáme co vytkout, ale dáme C. Další studentka byla hodnocena z pořízeného videozáznamu - D. Nijak ji D nevadilo, byla ráda i za něj, jen slušně požádala vyučující, jestli by mohla záznam pustit ještě jednou, že by se na sebe chtěla ještě jednou podívat. Vyučující se naštvala a štěkla po ní, že má být ráda, že dostala D a záznam nepustila.
Minulý týden jsme byli na kurzu sjezdového lyžování. Studentka, která závodně lyžuje s velmi dobrými výsledky i na republikových závodech, neudělala zápočet a navíc po celou dobu čelila nevhodným poznámkám, které vyučující trousila za jejími zády (Tady si někdo myslí, že umí lyžovat, ale neumí. Nemá co na sebe, že si musí vzít oddílovou bundu svého klubu a ne normální?). Podotýkám, že jde opravdu o velmi milou a snaživou studentku s výbornými studijními výsledky. Byla z toho velmi nešťastná také proto, že tento kurz (v Alpách) nebyla vůbec levná záležitost a příští rok na něj tedy bude muset jet znova a možná dopadne zase stejně. Navíc nám tato studentka po kurzu říkala (nevím, jak to správně formulovat, protože tomu vůbec nerozumím) - prostě, když ta vyučující po nás požadovala takový a takový oblouk s lyží, která má takový a takový radius, že je to absolutně neproveditelné. A to ta studentka jistě ví, protože v rámci své závodní činnosti absolvuje i různá školení a worshopy.
Jsem na sebe i na ostatní trochu rozzlobená, že jsme se na její obranu nějak neozvali a nedali na jevo, že s výsledkem a s chováním vyučujících nesouhlasíme, ale všichni jsme se báli, abychom nedopadli stejně.
Někteří studenti jsou takoví flegmatici, takže jim ten přístup nějak nevadí. Oklepou se, myslí si své, ale mně to strašně vadí. Přijde mi to strašně nespravedlivé a neprofesionální.
Je v takovém případě nějaká obrana? Může třeba student podat žádost o nějaké přezkoušení nějakou nezávislou komisí?
Opravdu jsem z toho tak zklamaná, že uvažuji, že změním školu. Zároveň se ale bojím, že to tak funguje i jinde. Co myslíte?
Když bych uspěšně udělala zimní i letní semestr 1. ročníku, můžu být přijata na jinou školu do 2. ročníku v rámci nějakého přestupu?
Děkuju za Vaše rady a názory.
Co k tomu chcete říct?
Vítejte ve skutečném světě. A od teď to podobné bude až do vaší smrti.
Nedávno zrovna kolega (architekt) v práci říkal, jaký je rozdíl mezi SŠ a VŠ..."Na SŠ ještě učitele zajímáte, na VŠ jste jim zcela ukradený". Asi to bude dost přesné.
A že student umí v některém oboru více než vyučující? To se může stát i na SŠ. No a že to onen "vševěd" těžce nese, to je trošičku, malinko...pochopitelné (pochopitelné z psychologického hlediska, nikoliv lidského či profesionálního).
Asi by stálo za to, pozvat na onen lyžařský kurz reprezentačního trenéra (třeba inkognito), který by si pak s tím vyučujícím vševědem mohl promluvit.
Že na sjezdové lyži nejde udělat krátký slalomový oblouk je jasné snad každému, kdo šel alespoň jednou v mládí kolem sjezdovky.Že slalomové lyže nevedou dobře v rychlé jízdě jako sjezdové, dtto. Pokud to neví učitel, pak je to opravdu pako.
Sorry jako...
Že si holčina (její rodiče) bude kupovat či půjčovat na kurz jiné lyže, než které již doma má pro závody (a třeba má opravdu jen slalomky)? Že si bude kupovat jinou bundu, aby neurazila učitele?
Nehledě k tomu, že závodní lyže drží daleko lépe ve velké rychlosti, než v pomalé...
Celý život jezdím na kole, a aktuálně mám doma polozávodní silničku a dresů pravda více. Ale kdybych šel na kurz na VŠ, měl bych si koupit triko ze sekáče bez potisku a jiné kolo?
Asi mám jinou povahu, ale já bych si slečnu vzal někam stranou a hezky bych ji poprosil, aby mi řekla co já dělám na lyžích blbě a co mám sám zlepšit. Pak bych jí hezky poděkoval a koupil svařáka.
Sorry jako. Jsem lyžař tak vim o čem mluvim. Pokud jezdí republiku a ne úplně na vocase, tak má slalomky i obřačky a to minimálně jedny závodní a jedny tréninkový. Sjezdový těžko ty má tak Ledecká. A jak na obřačkách tak slalomkách se dají jet všechny typy oblouků. Na slalomkách se dá jet i sjezd, jen jsou nestabilní a pomalejší. Na kurzu se nejede závod na čas v bránách (to by zvládla a byla by z děcek nejlepší), ale učí se předvést správný oblouk + správný provedení + umět zvýraznit pohyby který jsou důležitý. To jde jak na slalomkách tak na obřačkách. A přesně to na 99% nezvládla, jela si to svoje naučený závodní, jenže zrovna to tam po ní nikdo nechtěl. Prostě namistrovaná závodnice která si myslela že si učitel sedne na zadek, pochválí jí závodní styl, nic se učit nemusí a dostane zápočet.
Na VŠ bajkovej cyklokurz na trailech by sis vzal tu silničku nebo sehnal vhodnější kolo? A představ si že bys měl předvést pomalý přejezd příkopu a místo toho bys udělal bunny hop. Pak bys držkoval že jsi nedostal body a učitel si zasedl.
Ne, do lesa bych si silničku nevzal.
Ale představ si, že na lyžařský výcvik (sjezdařský) na SŠ jsem měl pouze běžky (tenkrát jsem běhal závodně) a naši mi také nekoupili sjezdovky kvůli jednomu týdnu. A ano, měl jsem kombinézu v které jsem běhal závody, závodní lyže i vosky.
Bylo to za komančů (a že je sakra nemám rád). Co chci říct? Nikomu (vážně nikomu) to tehdy nevadilo.
Středoškolský lyžák v pravěku a VŠ kurz tělocvikáře na pajďáku v dnešní době je sakra rozdíl. Tam kdybys na sjezdovku přišel s běžkama tak tě vyhodí ať si seženeš sjezdovky který byly v seznamu.
Prostě tady chybu nevidim v učiteli ale ve studentovi. Na tom kurzu se nejezdí na čas v bránách, ale učí se lyžoat, resp. učit lyžovat (na rozdíl od toho SŠ kurzu kde tě učili lyžovat - to je velký rozdíl)
Jestli s tímhle má problém, jak chce zvládat problémy s děckama který bude učit až dostuduje?
1. O tom, ze by si mela problemy s vyucujicimyTy nepises. Pouze o jinych studentkach. Vazne musis resit problemy za jine?
2. Ber to jako pripravu na pedagogickou praxi. Vazne si myslis, ze nekoho bude zajimat, jake jsou tvoje pocity?
3. Ano, lze podat zadost o komisionalni prezkouseni na katedru nebo na dekanat. Hodne stesti.
4. Jinde to tak muze fungovat a nebo take nemusi. To zalezi, jak objektivne si dokazala tu situaci zhodnotit. Pokud ses pampeliska, kterou sfoukne kazdy, kdo se na Tebe osklive podiva, pak to same zrejme zazijes i jinde. Pokud je objektivne vyucujici spatny - takovi zcela jiste jsou - pak to samozrejme muze byt jinde jine.
5. To toho moc nevydrzis, kdyz se vzdavas hned po prvnim semestru. Deti ve skole Te sezerou zaziva.
> můžu být přijata na jinou školu do 2. ročníku v rámci nějakého přestupu?
Můžeš. Podmínky určuje nová škola. Na začátku letního semestru kontaktuj studijní oddělení (vedoucí(ho) studijního oddělení) nové VŠ a začni zjišťovat podmínky přestupu.
Je šance, že skladba předmětů v prváku obou škol nebude úplně stejná, takže si budeš muset (i ve vlastním zájmu) příští zimu zapsat to, co jste v prváku teď neměli. (Ne)povinnost zapsání chybějících předmětů určuje opět studijní (resp. dekanát) nově školy.
Také neškodí přečíst si Studijní řády obou škol.
Já si teda také umím představit, že je pedagog přednasrán, když vidí kombinézu, protože mám zkušenost s řadou pedagogů (pravda, na VŠ zanedbatelně), kteří měli do psychické vyrovnanosti daleko.
Také souhlasím s tezí, že je potřeba se před nástupem do práce trochu otrkat.
Přesto bych ale považovala za značně skandální, že závodník na lyžích nedostane zápočet z lyžování. Jako ano, že tě na kurzu pro horské vůdce vyhodí starej Schield ze slalomu nebo tě buzeruje, že nedokonale plužíš, to si představit umím. Ale ještě jsem neviděla závodníka, který by nejezdil o třídu lépe než celoživotní lyžaři-amatéři.
Leda že bych to vůbec nepochopila a šlo o kurz výuky lyžování a dotyčná to nějak sabotovala, ale to z příspěvku neplyne.
"Je v takovém případě nějaká obrana?" Obrana je složitá, ale můžete oslovit se svým problémeme vedení fakulty.
"Může třeba student podat žádost o nějaké přezkoušení nějakou nezávislou komisí?" Myslíms i že ano, ale není to jednoduchý proces. Opět bych doporučil obrátit se na vedení fakulty.
"Opravdu jsem z toho tak zklamaná, že uvažuji, že změním školu. Zároveň se ale bojím, že to tak funguje i jinde. Co myslíte?" Určitě to jinde nemusí být podobné.
"Když bych uspěšně udělala zimní i letní semestr 1. ročníku, můžu být přijata na jinou školu do 2. ročníku v rámci nějakého přestupu?" Možné to je, protože kredity jsou do určité míry na univerzitách přenositelné. Ale opět to není úplně jednoduché, půjde o nějaké žádosti a schvalování vedením fakulty i jednotlivými pedagogy.
Můžete se obrátit s problémem na univerzitního ombucmana, pokud na vaší univerzitě tato pozice existuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.