Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nástup na jinou školu

Od: anna4® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
nevěděla jsem, kde se ohledně tohoto zeptat, ale nakonec jsem se rozhodla napsat sem, tak doufám, že je tu někdo, kdo byl nebo je v podobné situaci jako já. Pro začátek, jsem plnoletá a právě teď jsem vedena na dálkové střední škole v prvním ročníku. Pokud bych chtěla v září tohoto roku nastoupit na jinou střední školu, opět do prváku, musela bych znovu dělat přijímací zkoušku? Případně bych ještě nějak rozvinula situaci, ale budu ráda za jakékoliv odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hans7
hodnocení

1x
Velmi pravděpodobně budeš muset dělat přijímačky. Upřímně, jak to popisuješ, tak dost pochybuji, že nějakou školu dokončíš. Covid, zdravotní problémy, dálkové studium. Pořád někde taháš za kratší konec, stále ti to nikde nevychází a teď to vypadá, že v 18 či 19 letech, kdy se běžně SŠ pomalu končí, budeš někde nastupovat do již čtvrté střední školy do prváku. V té třídě budeš o tolik starší, že budeš mít asi i problémy do toho kolektivu nějak zapadnout. Přeju ti ho hodně štěstí, ale i kdyby si teď zázračně jela jako pila a zvládla si to již za čtyři roky bez dalších průtahů, tak střední školu dokončíš přinejlepším ve 22-23 letech. To je šíleně dlouho. Jestli máš někoho, kdo tě bude celou dobu živit, asi si to můžeš lajsnout, ale ujíždí ti trošku vlak.

lmgify
hodnocení

0x

Přestup do prváku ti asi ředitel nové školy nepovolí, takže bych to spíše tipoval na kompletně nové přijímací řízení včetně standardizovaných testů.

Jediné platné informace ti ale může poskytnout jen ředitel té tvé nové školy, kam chceš jít. Zajdi tam (domluv si schůzku telefonem předem) nebo pošli e-mail, jestli je škola daleko nebo nemáš přes den čas, vysvětli svoji situaci a zeptej se, co máš pro přijetí do prváku dělat.

Školský zákon

hodnocení

S tím trochu i počítám, že bych musela absolvovat znovu přijímací zkoušky, ale dnes jsem přímo řediteli školy zaslala e-mail s dotazem. Takže uvidím, co odepíše a jestli se domluví na schůzce. Jinak moc děkuju za odpověď! :)
lmgify

Docela by mě zajímalo, co odpoví, tak jestli budeš mít zájem to sem napsat, rád si to přečtu.

lmgify
hodnocení

0x

> jsem plnoletá

Jaké máš dosud vzdělání? Jestli už máš nějaké odchozené roky na SŠ, tak přijetí na novou školu by mohlo být jednodušší.

hodnocení

No, je to složitější. Po deváté třídě jsem šla na obchodku, to bylo ještě v období covidu, takže prvák jsme měli většinou distančně. Tam jsem úspěšně odchodila asi rok a půl, pak kvůli zdravotním důvodům jsem hodně chyběla a nestihla jsem dohnat učivo. Takže poté jsem přestoupila na jinou střední školu, znovu do prváku, ale bylo to během školního roku, myslím duben. Tam na mě učitelé vyvolali strašný nátlak a stres a chtěli abych dohnala všechno učivo od září (i z odborných předmětů, které jsem dřív neměla) i když mi výslovně ředitel umožnil ročník opakovat. No zkráceně to tam nevyšlo, a minulý rok v září jsem nastoupila na dálkovou střední a na té jsem do teď. Jenže bohužel mi nevyhovuje ten způsob učení a proto bych chtěla začít studovat zase denní. Vím, je to komplikované a teď toho všeho lituju.
lmgify

Nepíšeš obor druhé a dálkové školy a na jakou se chceš teď hlásit, takže těžko určit, jestli je mezi nimi celý (asi první) rok odbornosti pro tvou novou školu, abys mohla žádat rovnou o přijetí do druháku. To by mohl posoudit jen ředitel. Upřímně řečeno je to takový nesouladý bordel roztroušeného zmateného vzdělávání, že by ti myslím neuškodilo, dát si to kompletně a řádně pěkně od úplného začátku znovu od prváku.

Chápu, že ti to asi bude připadat jako ztracený čas některé věci opakovat, ale alespoň se je naučíš tentokrát správně, ve správném pořadí a se správným výkladem. Nejlepší čas začít tu školu byl před třemi (nebo kolika) lety. Druhý nejlepší čas je teď - podat si v únoru přihlášku a začít studovat v září. Jednou se ohlídneš zpátky a budeš ráda, že jsi se rozhodla udělat si kompletní střední školu od začátku do konce i přesto, že to bylo s určitým zpožděním oproti ostatním. To se bude s přibývajícím odstupem let bude jevit jako čím dál tím méně podstatné.

Tvoje výhoda oproti tvým novým spolužačkám bude, že budeš mít už jiný přístup ke studiu. Školu jsi si vybrala po delším rozmýšlení sama, něco jsi pro udělala, už máš něco za sebou, víš, proč to děláš, víš, co od toho očekáváš a co pro to musíš udělat a nemám pochyb o tom, že se přes všechny ty hrboly na cestě úspěšně propracuješ až na úplný konec.

Hodně štěstí! *slunce*

lmgify

Aby sis nemyslela, že jsi jediná, která získává vzdělání tou nejklikatější možnou cestou, přečti si co píše lidus v odpovědi na jinou otázku. Velice inspirativní.

hodnocení

No právě teď jsem na všeobecném lyceu, a v tom září bych chtěla nastoupit na čtyřleté gymnázium, pokud bych samozřejmě zvládla přijímací zkoušky. A ještě teda čekám na odpověď od toho ředitele školy, jestli si bude chtít domluvit schůzku. Ale jinak děkuji za radu :) snad to tentokrát už vyjde.
lmgify

Nevím, co se učí na všeobecném lyceu, ale gympl bych opravdu doporučil od začátku. To bude takový menší šok a je lepší si tím projít od začátku s ostatními a ne skočit až mezi ně, když už budou přizpůsobeni.

Hlavně se dobře připravit na přijímačky. Konkurence je prý i letos velká.

S věkem se budeš muset smířit. Lepší dělat školu teď než za 5 let nebo dokonce nikdy. Myslím, že k tobě budou spolužáci spíše vzhlížet (jako k někomu staršímu) než se ti posmívat.

Tak ať se daří.

hodnocení

Ano, je to samozřejmě pravda, uvědomuji si, že budu o dost starší než moji spolužáci, ale upřímně na to ani nevypadám, takže si myslím, že to nebude takový problém. Ale samozřejmě i tak na tom není nic dobrého, protože jak říkáš, tak střední školu dokončím asi ve 23 letech, což je dost pozdě. No i tak ale nemám moc jiných možností, protože se základním vzděláním není tolik pracovních nabídek. Ještě uvidím jak to dopadne, co vůbec odepíše ten ředitel školy, ale i tak děkuji za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]