Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedostatečná v deváté třídě

Od: xero odpovědí: 11 změna:
Zdravím. Hodně to zkrátím.
Jsem v devítce, vždy jsem měl problémy s učením. Nepovažuji se za hloupého, jsou specifické oblasti, kde jsem nadprůměrný. Nicméně.. škola byla vždy problém.
Dospělo to k tomu, že dostanu nejspíš teď v prvním pololetí nedostatečnou z matematiky.
Mám nějakou šanci se vůbec chytit na nějaké škole? Pokud vím správně, učňáky budou podle známek. Takže přichází na řadu střední škola. Kdybych udělal dobře přijímačky, mám i s těmito známkami nějakou šanci?
Ke konci ještě chci říct.. plně si uvědomuji, že za tento výsledek si mohu sám. Není potřeba to psát. Díky za jakékoliv odpovědi.
doplněno 17.01.24 14:07: Ještě doplním.. ta pětka není stále jasná. Jsem v hodně aktivním kontaktu s učiteli. A myslím, že ani jejich zájmem není mi dát pětku. Ví, že mám jiné přednosti. Zítra budu přezkoušený, zároveň se také uzavíraji známky. Jen.. chci vědět nějaké další možnosti v případě, že by mi to zítra nevyšlo.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Hodně to zkrátím. S pětkou z matiky to na střední školu nejspíš nebude. Matika je totiž důležitý předmět. Pokud jsi už v devítce, těžce jsi to podcenil. O tvých plánech po základce bys měl pokecat s třídním, jistě bude mít přehled o tvých možnostech. Bohužel jsou silné ročníky a to lepší vyzobou ti, co se na školu nevyflákli. Každopádně by sis měl domluvit si doučování atd.

hodnocení

2x
Dle mě koule v pololeti nevadi hlavně aby nebyla na konci školního roku
Jinak to vidim na náký učiliště bez maturity dle toho co tě baví a časem třeba zjistíš že obyčejný řemeslo má zlatý dno
pb®

Vadí, protože právě pololetní vysvědčení se přikldá k přijímačkám. Naopak vysvědčení na konci 9.třídy už nikoho nezajímá. S 5 nebo i 4 z matiky může na střední školu zapomenout. Pozdě bycha honiti.

liska5
hodnocení

2x

S dobrým učňákem se uplatníš víc, jak nedokončenou SŠ. A IT dnes uplatníš v každém řemesle. Jestli zvládneš učňák a při tom dostaneš rozum, tak si uděláš nástavbu. Dva roky a budeš mít maturitu i výuční list. Řemesla na trhu chybí, zatímco plno středoškoláků nenachází uplatnění.

hodnocení

2x

"Často jsem měl takhle například prezentace před třídou.. o dějepisu, občance a podobně. Problém je vždy se dokopat k tomu něco dělat."

Klid, uplatníte se v politice. Tam je potřeba jen dobře mluvit. :)

A co se tak hecnout a do konce roku to dotáhnout na trojku.

Pak by byl i větší výběr kam dál.

hodnocení

1x

Otazne je, ci mate proste problem s logickym myslenim potrebnym pre matematiku alebo vam to mysli a len sa neucite. To druhe sa da dobehnut doucovanim, ale technicke odbory (strojarina, elektro) plne matematiky asi nebudu pre vas to prave, rovnako ani gymnazium.

xero
hodnocení

Mluvil jsem o tom s učiteli, i ředitelem. Většině přijdu prý nadprůměrně chytrý. Nicméně mám problém se vždy do něčeho dokopat. Prokrastinace. Umím dobře s počítači, spolupracoval jsem i na pár menších projektech. Zároveň mám relativně dobrý přehled o světě, politice a podobně. Umím o tom dobře mluvit. Často jsem měl takhle například prezentace před třídou.. o dějepisu, občance a podobně. Problém je vždy se dokopat k tomu něco dělat.

No a jak chcete s takovým "problémem" (podle mě žádný problém, obyčejná lenost) vystudovat střední školu? Ani nadprůměrné nadání Vám nepomůže, když nebudete pracovat.

id
Jen doplním. Jak se chce dokopat každý den jít do práce třeba za protivným vedoucím? Ani jako OSVČ by se neuživil, tam je to ještě více o morálce.

hans7
hodnocení

0x
Dle mě koule v pololetí devítky naopak vadí. K přijetí na SŠ se píše celá osmička a půlka devítky. Čili dost problém. Nechat si dát kouli v době, kdy se píše vysvědčení na další školu není dobré. Navíc v době, kdy jsou silné populační ročníky a problémy se dostat na určité školy mají i žáci s kvalitním prospěchem + silná ukrajinská migrace a s tím spojený další tlak na školní místa. To jsi si prostě vybral blbou dobu na lajdačení. Možná, že tě někam vezmou, ale bude to velká honička.

lmgify
hodnocení

0x

> Kdybych udělal dobře přijímačky, mám i s těmito známkami nějakou šanci?

Ta koule ti snižuje průměr za 1.pololetí devítky tak o 0,25 v porovnání se situací, kdybys dostal dvojku. To není nepřekonatelná ztráta bodů. Samozřejmě závisí na celkovém průměru. Jestli máš jinak dvojky, tak to jde, ale jestli máš většinou trojky, tak tam rozdíl 0,25 nehraje roli, protože za trojkový průměr školy stejně už typicky nedávají žádné body.

Dobrá zpráva je, že dobře napsané přijímačky jsou za hodně bodů, které dokáží částečně smazat propad z bodů za průměry. Nevím, jaké máš průměry z osmičky a teď, ale jestli si myslíš, že ČJL a M umíš a máš blbé známky jen proto, že jsi línej, tak ty přijímačky z ČJ a M na maturitní obory zkus. Každý test můžeš dělat 2x a bere se jen ten lepší výsledek.

doplněno 17.01.24 19:06:

Doufám, že sem zítra přijdeš a dáš vědět, jak jsi u přezkoušení dopadl.

Nedávno zde byly 2 podobné dotazy, které by tě mohly zajímat: [ 1], [ 2]

> vždy jsem měl problémy s učením ... Mluvil jsem o tom s učiteli, i ředitelem. Většině přijdu prý nadprůměrně chytrý

Jestli jsi měl problémy se soustředěním ve škole nebo s nároky na dodávání úkolů a prací, tak SŠ je v tomto jen náročnější. Možná by stálo za to, abys s rodiči zašel do psychologicko-pedagogické poradny (kontakty si rodiče zjistí ve šškole nebo na Internetu), kde zjistí, jestli nemáš nějakou poruchu učení nebo soustředění.

doplněno 17.01.24 19:14:

> Mám nějakou šanci se vůbec chytit na nějaké škole? Pokud vím správně, učňáky budou podle známek.

Jestli chceš jít na učební obor a bojíš se, že se tam s průměrem needostaneš, podívej se s rodiči na seznam škol v okolí, kde se učí stejný obor a kde třeba nemají takové velké převisy zájemců. Každá z těch škol může mít dodatečné informace na svých stránkách.

Seznam škol a oborů (po vybrání oboru a kliknutí na zvolenou školu se zobrací počet přihlášených a přijatých v minulém roce)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]