Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je v dnešní době ještě k něčemu vůbec maturita?

Od: elisss odpovědí: 27 změna:
Zdravím, často z mého okolí jsem slyšel, že v dnešní době maturita už pro slušný a kvalitní život nestačí, pro příklad že bez diplomu a VŠ vzdělání prý dnes nemůže vyžít, nebo také to, že maturita pomalu v dnešní každý cikán a retard v tomhle státě to stejně s učňákem.
A pak z druhé skupiny slyším jak máme v dnešní době moc ekonomů, filosofů, humanistů atd..
Zajímalo by mě jaký je váš pohled.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Je to zajímavé. Někdo se nedokáže prosadit ani s VŠ, jiný s učňákem a šikovnýma rukama si žije dobře.

Pokud neuvažujete po ZŠ o dalším vzdělání, budete tak maximálně "kopat za Telecom" či se šmrdolit jako pomocník u zedníků. Protože záklaďáka k nějaké odpovědnější práci nepustí. Tomu bude odpovídat výdělek.

Záleží prostě na člověku, kus od kusu. Znám ve svém okolí několik mladých řemeslníků i když je jich dneska zoufalý nedostatek. Kluci nevědí, kam dřív skočit. Mají se dobře, postavili si vlastní domy, mají auta...Proto na řemeslo nekoukám s despektem.

Stejné je to i s VŠ. Jsou odborníci na slovo vzatí, ale jsou i tací, že sice jaksi vystudovali, ale neumějí nic. Je to prostě v člověku - šikovnost, rozhled, touha dostat se dál, pracovitost...Nelze házet všechny do jednoho pytle. Jaga.

el
Ve stavebnictví a vůbec v řemeslné práci dneska nehraje roli vzdělání, klidně šéfuje parte zedníků 25 letý kluk se základkou.
Jde jen o to kdo umí makat, jak dobře a jak rychle.

hodnocení

5x
Ve státních službách je každý lejstro dobrý.
V privátním sektoru to je o skutečných schopnostech a šikovnosti. K čemu jsou vysoký školy, když je dotyčný absolutně nepoužitelný.
Mám příbuzného, který má dvě vysoký školy, jedna dokonce zahraniční a je na úřadu práce.

hodnocení

4x
Slušný a kvalitní život není o stupni dosaženého vzdělání, ale o schopnostech daného jedince a celkovém jeho přistupu a nastavení. Lepší stupeň vzdělání pak zvyšuje tyto šance.
Pokud ale člověk nic neumí, tak je prakticky jedno, jaké vzdělání má.

tj
hodnocení

1x
Mám maturitu (škola - technické zaměření) a práci jsem si vždy sehnal na lusknutí prstu. Asi bych to bral úplně obráceně. Zamyslete se napřed co chcete v životě dělat a podle toho studujte a pak tu práci dělejte. Bude vás to naplňovat a bavit a to je důležitější než prachy. Dělal jsem předáka a peněz měl tolik, že mi každý měsíc zůstávalo zhruba 10 tis. prostě jsem je už neměl za co utratit. Nijak jsem nešetřil a stejně mi zbyly. Jenže když si už (v rámci možností) koupíte vše, co chcete, zjistíte, že důležitější je, aby vás ta práce bavila, protože v ní trávíte velkou část života. Tak jsem toho nechal a šel dělat práci na kterou ani maturita není třeba, stačil by snad i jen nějaký učňák. S penězma jsem šel výrazně dolu, ale nelituji. Je fajn nechodit do práce s odporem, a co víc, někdy se tam dokonce i těšit. :)
doplněno 28.12.23 01:01: Jo a doplním. Na ostatní lidi se vykašlete a jděte za tím, co chcete vy. Je to váš život. Ti co vás mají opravdu rádi vás budou mít dál rádi a budou respektovat vaše rozhodnutí, ať si vyberete jakoukoliv cestu a zbytek? Zbytek ať táhne. Jsou to lidé jako vy a taktéž nevědí nic. Sám si můžete všimnout z vašeho dotazu, kde píšete, že jedna strana tvrdí to a druhá úplný opak. Ve skutečnosti melou nesmysly obě strany a až budete dělat práci, která vás baví a nebudete se tak vracet každý den domů unavený a otrávený jako oni, budou vám závidět. S platem stačí, aby pokryl základní potřeby (poplatit co je třeba) a aby tam byla trochu rezerva.

smode2
hodnocení

1x

Co maturita. V dnešní době kolikrát nestačí ani vysoká. Úroveň vzdělání se snižuje obecně. V současnosti ten co hravě vystuduje VŠ by měl před 25 lety kolikrát problém dokončit i gymnázium nebo průmyslovku.

ml1

Doktorský titul (Ph.D.) je dneska minimum. Teda jak kde. Ono jiné je to na Akademii věd, kde vysokou školu má snad i vrátný a uklízečky a jiné to asi bude jinde.

frantiseek

Není to vůbec o titulech, zkouškách apod. Já s Vš titulem pracuji na místě s výučním listem. Protože chci. To je celé, žádné tituly a zkoušky, jen OSOBNI VULE je důležitá... Hezký den

slovan
hodnocení

1x

Je to, svým způsobem, složitý dotaz. Kdybych měl reagovat na základní teze, pak takto :

"maturita pro slušný a kvalitní život nestačí"

To je lež, jak věž.

"bez diplomu a vzdělání prý dnes nemůže vyžít"

Tomu bych i věřil, protože pitomců, chamtivců, hlupáků a lhářů je dnes dostatek.

"maturita pomalu v dnešní každý cikán a retard v tomhle státě"

Ano, znalosti maturantů jsou čím dál nižší.

"máme v dnešní době moc ekonomů, filosofů, humanistů atd.."

To je relativní. Ale je faktem, že žijeme v éře úpadku ( což mj. způsobila víra ve "volný trh", který "vyřeší vše" ), takže představitelů některých profesí je jakoby málo a jiných moc.

Nicméně není jasné, proč se na to ptáš. Pokud je to kvůli "slušnému životu", tak je to kravina, to už jsem psal. Pokud kvůli znalostem, tak je to taky kravina. Doučit se můžeš leccos sám a mít pak i větší znalosti, než maturant.

Pokud je to kvůli hledání práce, tak to už je složitější. Hodně se ( i tady v reakcích ) opakuje pověra typu "když bude šikovný, pracovitý"... atd.

Šikovnost a pracovitost je ti v CV a na pracovních pohovorech k ničemu, protože současná personalistika si to neumí, nemá jak, a vlastně ani nechce, ověřit. Takže vzniká paradox, že poctiví, pracovití lidé nemohou nic najít, protože neprojdou sítem vygumovaných personalistek, ale nagelovaný fluktuant projde, protože ví, že má "mluvit pozitivně" a furt se usmívat. To jsou typické situace, kdy vzdělání, praxe ani pracovitost nehrají roli, protože o přijetí rozhodují úplně jiné faktory.

A bohatý zaměstnavatel si může dovolit dělat chyby, takže je dělá. Ostatně si všimni, jak často hledají na stejné místo nové lidi... A jejich personalista takové selhání klidně ustojí. Vím o korporátech, kde je ta stejná kravka dobrých 15 let. A to, že se permanentně "plete" v odhadu uchazečů, jaksi nevadí. Kdyby stejné "výkony" předváděl svářeč, zedník nebo elektrikář, tak ho vyhodí.

Slovane, máte pravdu. Nejlépe se narodit cyganem. Stačí se umět podepsat a vědět, kde je potřeba si vyřvat. Něco jako kvalita života? A vidíš, jsou spokojeni! Proč se starat, jak se dostat na měsíc, když stačí vědět jak se dostane na sociálku.

hodnocení

0x
Celé je to o schopnosti cokoli okecat. Introverti jsou v háji i s vejškou.

hodnocení

0x

Jen doplním, že některé oblasti požadují zákonem minimální vzdělání maturitu - takže s maturitou má člověk o něco lepší možnosti při výběru zaměstnání. Toho lopatáře může dělat i vysokoškolák, ale na vysoké škole učit lopatář nemůže.

fram
hodnocení

0x

Bez maturity lze těžko sehnat solidní práci, bývá požadavkem. O nějakém "zájmu" svědčí. Maturity mám dvě, jen jedna se posléze hodila k dalšímu studiu. Ale ze středoškolských studií mám přátele na celý život - což také není k zahození.

hodnocení

0x
Ano, absolventů některých VŠ oborů je opravdu nesmyslně moc a jejich šance najít smysluplné zaměstnání je velmi nízká.
Upřímně si dokážu představit, že i jen se ZŠ, pokud budete šikovný, se dokážete velmi dobře uživit, postavit dům, koupit dvě auta a zajistit rodinu. Ale s VŠ je ta pravděpodobnost prostě vyšší.
Tak uživit se základkou dá. Když člověk maká, tak si může dobře vydělat, ale otázka je, jestli ta kvalita života bude za to stát. Ono dělat každý den těžkou práci a přesčasy pro velký peníze je hezké, ale člověk bude unavený, do práce se nebude těšit a o volnu bude tak unavený, že ho jen proválí. Tady moc ty peníze navíc kvalitu života moc nezlepší. Ze své zkušenosti mohu říct, že ten druh práce je jeden z klíčových faktorů kvality života.

ml1
hodnocení

0x

Maturita je dneska jistý standard. Bez ní nejde dělat skoro nic. Ani listonoše nebo průvodčího. A taky je potřeba pro pokračování na vysoké škole.

A k té druhé myšlence, ano máme moc humanistů, protože nikomu se nechce dělat rukama, no ale proč nejdou třeba na techniku to nevím (nevěřím, že by technika byla složitější než filosofie). Ekonomika byla svého času progresivní obor (za mého dětství bylo neslušné jít na cokoliv jiného než ekonomiku nebo menežment, kdepak nějakej elektromechanik nebo zámečník (na učňáky v té době chodil opravdu ten největší odpad), spolužák z vedlejší třídy chtěl jít na zedníka a jeho maminka z toho byla div ne na infarkt). Bylo potřeba těchto lidí do rodící se tržní ekonomiky. Takže máme i moc ekonomů (i když prý těch opravdu dobrých zase ne).

S učňákem je trochu problém. Dobrý řemeslník si může vydělat víc jak vysokoškolák, ale je to dost variabilní. Nejlepší je, když takový řemeslník dělá sám na sebe, a to zase neni tak jednoduché. Ale to, že někdo absolvuje učňák neznamená, že bude dobrý řemeslník. Dnes je doba, kdy staří odchází do důchodu a nemá je kdo nahradit. Slyšel jsem i případy, kdy některá povolání mizí, vyprávěl třeba známý od traťovky (firma na údržbu tratí), že se u nich umění svařování kolejnic předávalo z generace na generaci, jeden to naučil nástupce (ti už nežijou), ten pak svého nástupce a ten to neměl koho naučit a je v důchodu a nemá jim kdo svařovat kolejnice (musí si na to prý zvát specializovanou firmu). A podobné problémy slýchám různě. Ještě tak před 10 lety to byla otázka peněz, řemeslníci byli, ale dělali něco, co jim vynášelo víc. Dneska už nejsou za žádné peníze, protože jsou v důchodu (a ti, co to dělali z nadšení na úkor peněz, do důchodu postupně odchází). Ostatně oni podobně končí mladí. Když jsem byl kdysi na brigádě, dělal jsem s vyučeným truhlářem. Nějakou dobu dělal u místního podnikatele, pak ho přestalo bavit furt se o něco handrkovat (nechat se vykořisťovat kapitalistou, jak se nám za našeho dětství říkalo) a dal se ke komunálním službám. Takže ono jít na řemeslo, to neni taky nijak extra perspektiva, kdo se uchytí, ten si slušně vydělá ale ostatní skončí někde u lopaty.

Technika se hlavně nedá okecat.
Filozof plácne nějakou hovadinu a co se stane? Nic.
Strojař blbě navrhne převodovku a ona se rozsype.
Statik špatně spočítá nosník a pod troskami stavby zahyne 40 lidí.
Z mladých nechce skoro nikdo mít za nic odpovědnost (čest výjimkám). Ještě aby jim někdo něco vytknul, nebo je za špatnou práci dokonce "seřval"..

ek9nom
hodnocení

0x
Cikan s maturitou? Cikanu s maturitou bude pod 0,5% tedy jeden z 200 cikanu…
ale ofiko statistika neni protoze k cikanske narodnosti se tady hlasi minimum cikanu …
Muj pohled? Pokud chces delat ve statnim jak nejnizsi level, tak maturita nutnost, pokud v kanclu, tak Bc.
Moc ekonomu? Tak to dotycny co to pronesl asi ani netusi, co je to EKONOM :)

Vy si tedy myslíte, že ekonomie je věda?

hodnocení

0x

Záleží co bys chtěla, co si představuješ ty. Dobře víš, co lidi dovedou napovídat za hovadiny. Každá liška chválí svůj ocas. Ať je jaký chce. Nejspíše proto, že je její a jí vyhovuje. Co chceš ty?! Nezapomínej, že škola je několik let, ale život je mnoho desetiletí.

Bedeš-li se kamarádit se slepicemi, budeš kdákat. Budeš-li se přátelit s orly, vzlétneš vysoko.

hodnocení

0x

Záleží na zamýšleném uplatnění / zaměstnání.

Někdy je také důležitý řidičský průkaz.

david12
hodnocení

0x
Je to úplně jedno, všechno stojí za hovno

Davide, "Jaký si to uděláš, trakový to máš. . . " Nesváděj nic na svět, na dobu, na rodiče, na společnost. Nikdo ti nic, vůbec nic nedluží. Jsi velký kluk, musíš sám! *hej*

david12
Řekl jsem jen svůj názor, nic na nikoho nesvádím. Všechno stojí za hovno
david12
a2larm.cz/...
Třeba pro to, ne nejsem žebrák, ale žiji v nevolnictví, to vaše generace nemůže nikdy pochopit

Znovu říkám, že záleží jen na tobě, jaké si to uděláš. Nehodnoť okolí, dobu. Sám si slovo sen, vyměň za slovo cíl a běž takovým tempem, které vyhovuje tobě. Moc nekoukej pod nohy a na překážky, ale běž! Věř, že žádná generace, vůbec žádná to neměla snadné. Ale přežili všichni a díky tomu jsme na světě i ty i já. Je jen potřeba najít smysl žvota. Vlastně ne najít, ale dát životu svůj smysl. Takový jaký budeš chtít jen ty a ne filozofové. *hej*

Je v dnešní době ještě k něčemu vůbec maturita?
vili
Přečetl jsem ten článek asi do půlky, víc nemělo smysl.
A co si z něho odnesu? Několik otázek.
Za prvé, jak si asi pan David představuje smysluplnou práci? A proč ji teda nedělá? Proč se odvolává na práci v kanceláři nějakého korporátu a nedělá třeba uměleckého truhláře? Nebo popeláře, pokud nic neumí? A uvědomuje si, že i kdyby nakrásně ty zbytečné práce zmizely, že si stejně moc nepomůže, protože práce v zemědělství už pro všechny není a je potřeba nakrmit davy, a tedy dát lidem i takovou práci, která na první pohled nemá smysl?
Za druhé, v této souvislosti si vzpomínám na mého dědu. Narodil se mezi válkami, v rodině ještě vzpomínali na mrtvé členy rodiny, a druhou válku zažil osobně. Pak jim po únoru sebrali majetek, a když se jako dělník ve výrobě s babičkou trochu zmohli a šetřili si na dům, přišla reforma. Nakonec stavěli za pochodu, při třech malých dětech. A ne s firmou, ale svépomocí, z toho, co se dalo sehnat. A podle toho taky ten dům vypadal. Celý život topil v kamnech, pěkně přinést si uhlí do kuchyně, do ložnice a do koupelny, a přikládat. Umřeli s babičkou na dnes dobře léčitelné choroby ve věku, kdy by ještě neměli teď ani nárok na důchod.
Nebudu pokračovat dál, ale napadá mě, co zlého se stalo panu Davidovi, že se má chudinka hůř.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]