Nejste přihlášen/a.
obracím se na vás s mým problémem. Zítra píšeme test z příkladů mocnin ve zlomku, obrázky přikládám. Byl by někdo prosím tak hodný, že by mi to dokázal vysvětlit? Na YouTubu jsem překvapivě nenašel video, které by se věnovalo přesně těm příkladům, co počítáme a aplikace jako Photomath mi hází jiný výsledek, než vyjde např. učiteli, takže jsem z toho docela zmatený.
Předem díky za případnou pomoc.
0x
Obecně:
Čísla, která jsou složená, si napíšeš buď jako součin (pokud možno dvou nesoudělných čísel), např.
36 = 9 * 4 (ale raději ne: 36 = 12 * 3, protože 12 a 3 jsou soudělná čísla)
nebo jako mocninu, např.
49 = 72
nebo postupně obojí
18 = 2 * 9 = 2 * 32
(i když všude to není nutné)
Pak použiješ pravidla pro počítání s mocninami, např.
32 * 35 = 32+5 = 37
(32)5 = 32*5 = 310
37 : 34 = 37 - 4 = 33
Často se stane, že se mocniny zkrátí (resp. vydělí), takže zůstane jen například jedna trojka (nebo její mocnina) buďto v čitateli, anebo ve jmenovateli (ale ne stejné číslo zároveň v čitateli i ve jmenovateli).
Cílem je, aby výsledek byl co nejjednodušší. Obecně řečeno:
- buď vyjde jedno číslo (např. 3) či mocnina (např. 325) nebo přesné číslo, třeba 23 = 8 (podle zadání - nebo je to jedno)
- nebo součin dvou nebo více vzájemně nesoudělných čísel (či mocnin), např. 3 * 73 * 10 (nebo pokud by bylo v zadání "součin prvočísel", tak ještě 10 = 2 * 5)
- nebo podíl různých čísel (či mocnin)
Ukázka - 1. příklad bez prostředního činitele

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.