Nejste přihlášen/a.
1. předmět stojí 4521,- Kč
2. předmět stojí 3178,- kč
O kolik procent je tedy 1. předmět dražší?
Osobně jsem vycházel z tohoto:
100% ... 4521,-
x% ... 3178,-
-
x = ( 3178 / 4521 ) * 100 = cca. 70 -> Takže 1. předmět je dražší o 30%?
Jenže pak mě zaskočilo druhá možnost výpočtu.
100% ... 3178,-
x% ... 4521,-
-
x = ( 4521 / 3178 ) * 100 = cca. 140 -> Takže 1. předmět je dražší o 40%?
*
Jak to tedy bude?
Díky moc.
Výpočtem bych Ti nepomohla, tak jen navedu. Máš vypočítat o kolik procent je předmět 1 dražší, tak základem bude nejspíš cena levnějšího = 100%. Z toho jedno procento je? Kolikrát se to jedno procento vejde do vyšší ceny? 100% + navýšení. Nemyslím, že je tam nutno zaokrouhlovat na celá čísla, to bys jako podnikatel pěkně prodělal. Každá koruna dobrá, můžou toho být tisíce.
doplněno 07.03.11 19:17:No, psali jsme zas současně, ale už jsem tu dostala vix, že počítání žáčka kazí. Vyšlo mi to stejně. Patronka
Všichni rádcové mají pravdu. Z hlediska vyššího principu mravního: počítám-li procenta, musím určit, z jakého základu. Například: Jesttliže předmět Př stojí 1000 korun, poté je zdražen o dvacet procent, po několika dnech je opět o dvacet procent zlevněn, kolik bude nakonec stát?
Nepozorná odpověď: o dvacet procent zdražím, o totéž zlevním, bude stát 1000 korun.
Správná odpověď: Nejprve ho zdražím o dvacet procent, a to ze základu 1000 korun, po zdražení 1200.
Pak ho zlevním, sice opět o dvacet procent (čili o pětinu), ale ze změněného základu 1200 korun. Pětina z 1200 je 240 korun, nakonec tedy bude stát 960 korun.
To jsou paradoksy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.