Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Jsem 20letý kluk v prvním ročníku na vysoké škole a nevím jestli chci pokračovat.
Na vysokou jsem šel hlavně z důvodu že sem si chtěl prodloužit studentská léta, nechtělo se mi ještě jít pracovat na plný úvazek a samozřejmě sem chtěl získat alespoň bakaláře v domění že mi to v životě pomůže. Momentálně přemýšlím nad tím jestli tohle vůbec chci dělat. Nikdy jsem nechtěl být doktor, právník nebo politik a vždycky mě lákaly spíše humanitní vědy. Proto teď také studuji na filozofické fakultě. Dlouho mi leží v žaludku otázka jestli by nebylo mnohem lepší s vysokou školou skončit a jít raději pracovat, nabírat zkušenosti a třeba se postavit na vlastní nohy. Myslím si že z práce bych mnohem více benefitoval než ze studia na kterém mě to stejně nijak extra nebaví, peníze z toho nemám a i budoucí uplatnění je víceméně nulové. Je to ale zároveň ohromný skok v mém životě, dává mi to pocit jako kdybych celý život vlastně jen tak nějak šel s proudem a najednou se rozhodl jít žít ten život kterého sem se vždycky bál. Nemáte někdo podobný příběh nebo rady co bych mohl v této situaci dělat? Předem všem děkuji za odpověď.
Urcite studovat. Konkretne s fylozofickou fakultou je velmi dobre uplatneni za kasou v supermarketu.
Teplo, sucho, domu s cistou hlavou...to za tech par let studia stoji.
Bez titulu skoncis stejnak leda tak...leda tak...leda tak za kasou.
Já jsem VŠ vystudovala pod silným nátlakem rodičů. Sama jsem o to nijak nestála, aspoň jsem ale zažila těch pár let bezbřehé volnosti a bezstarostnosti (nepočítám zkoušky). Nikdy jsem nebyla ambiciózní a nikdy jsem netoužila po vedoucím místě, ale jako VŠ na středoškolské pozici mezi středoškoláky, vyučenými a lidmi bez vzdělání jsem neměla lehký život - většina z nich na mě během téměř celého pracovního života dosti zahlížela, o pomluvy nebyla nouze - něco si prostě vymysleli, aby se mohli cítit "lepší". Podotýkám, titul jsem nepoužívala, nikdy jsem se na nikoho nevytahovala. I tahle moje přezdívka mi tady byla několikrát vmetena do tváře. Ta vznikla tak, že jsem se synem měla debatu - protože byl opravdu inteligentní, připadalo mi, že je škoda, aby skončil jen s maturitou, a přemlouvala jsem ho, ať zkusí aspoň bakaláře. A přesně v tu chvíli jsem se registrovala tady na poradně a chtělo to po mně heslo. Přemýšlela jsem nad heslem a syn řekl: "A k čemu byla ta VŠ tobě, ty... inžinýrko jedna... pruhovaná..." a heslo bylo na světě. Dobře mi tak.
Ale není každý bez ambicí jako já, takže to zvažte. Podle mě se Vám bude na vlastní nohy stavět líp aspoň s tím bakalářem.
Já myslím, že se ve svém oboru výborně vyznáte už jen podle toho, že umíte poradit velmi dobře.A k tomu vám to studium určitě dopomohlo.
@mate59 děkuji, práce mě vždycky opravdu bavila, našla jsem se v tom, a je pravda, že bez VŠ bych v té době, kdy jsem tam nastupovala, měla mnohem menší šanci na přijetí.
Jistě. Ale musíte sám chtít. Studium by Vás mělo bavit.
Nyní bych již o tom nepřemýšlela a makala bych. Dostal jste šanci. Udivuje mne, že váháte a řešíte to až nyní. Většinou ten, kdo chce studovat vysokou školu, je již rozhodnutý na škole základní. Pak se učí a směřuje za svým vysněným cílem.
Bude to nějaký rok odříkání, ale výsledek za to v životě a v uplatnění stojí. Ale rozhodnout se musíte sám. Je potřeba být v životě spokojen.
Zdravím.
To, že jsi chtěl studovat pouze z důvodu prodloužení bezstarostných let je špatně.Škola tě musí bavit a naplňovat.Nevím,jaký obor děláš na fildě,ale jestli studuješ jazyky,nebo pedagogiku,psychologii,právo...,to tě musí prostě bavit.Já jsem fildu vystudoval,v oboru pracoval do revoluce,pak se otevřel Západ a já vyrazil tam.Škola mi hodně dala,to jsem zužitkoval.Jestli máš gympl, s tím moc šťávy nevyděláš a asi ani neuspěješ.Ale dobrý advokát vydělá majlant.
Musí tě škola bavit,za tím si stojím.Jestli ne,pak ho nebude bavit ani ta práce,na kterou se kvalifikoval a ani ji nemusí dokončit.Já od ZŠ věděl, čím chci být a to pak vystudoval.Práce mě bavila a naplňovala.
Problém je, že i když člověk studuje to, co ho baví, tak jak se v tom začne pitvat do podrobností, už to není tak zábavné. Vystudoval jsem elektrotechniku, protože elektrotechnika mě zajímala a bavila a baví mě dodnes. Ale takové hnusárny jako teorii elektromagnetického pole (masochisti si ještě zapisovali jako pokračování předmět pole a vlny, ale ten nebyl povinný) bych rozhodně znova absolvovat nechtěl. Stejně jako matematiky a několik dalších příšerností (jistě že něco z toho je potřeba). Ty jsou právě někde na začátku a kdybych si tehdy řekl, že mě ta škola nebaví (fakt jsem ten pocit měl) tak kdo ví, co dělám dneska.
@mll: Kdybys jen tušil, že Teorií elmag.pole (TEP) a Polem a vlnami to pro některé obory na FELu jen začíná ... Následují Antény a šíření 1 a Antény a šíření 2, pak Mikrovlnná technika a obvody a pak kdovícoještě.
Spoiler: Radiokomunikace ani Tesly nepřijímaly a mobilové brali jen kravaťáky na prodejní manažery. Udělal jsi dobře, že jsi skončil u TEPu jako většina. Zbytek by ti byl nanic.
Školu bych se snařil dodělat. Pokud to půjde. Když už jste začal, tak neutíkejte od načaté práce.
Jaké je uplatnění z filozofické fakulty netuším, z mého pohledu je to pavěda, ale možná jen protože to prostě neznám (někomu může připadat elektrotechnika jako pavěda). Ale pokud budete dělat práci, kde se platí podle písmenek před jménem a za jménem (typicky státní zaměstnanci), tak se to hodí.
Na vysoké bývají krušné první semestry. Pamatuju si, že jsem si první dva roky říkal, jestli to mám zapotřebí. Zbylé roky byly už celkem v pohodě, to se od otravných předmětů přešlo k zajímavým (až na výjimky) a to už jsem byl docela rád. A i když jsem si myslel, že inženýrem skončím, nechal jsem se zaměstnavatelem přemnluvit i k doktorskému studiu (zaměstnavatel mi říkal, že budu mít plnou podporu (což jsem měl), ale že na výplatě se to nijak neprojeví (ten rozdíl měl být do tisícovky)).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.