Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkud pochazi cukr?

Od: verca884 odpovědí: 13 změna:

Dobry den, delam do skoly prezentaci na tema CUKR a mam ted trochu problem s historii cukru. Nasla jsem si ze uplne poprve se objevil v Nove Guineji 8000 let pr. n. l., pak v Indii 6000 let pr. n. l. a pak nasledovala Cina, Evropa, Afrika a nakonec Amerika. Sice na kazdych strankach pisou trochu jine veci ale nejvice se shodovalo toto. Akorat pak mam problem s tim ze na nejakych strankach pisou ze v Nove Guineji se objevil 8000 let pr. n. l. a na druhych zase ze az 200 let naseho letopoctu. To je docela rozdil a jsem ted zmatena. Nevite nekdo prosim jak ty staty/kontinenty postupovaly a v jakem stoleti nebo tisicileti se tam cukr dostal?

doplněno 26.11.23 22:22:

jeste bych dodala ze to, ze v nove guineji byl cukr od 8000 let pr.n.l. a v indii 6000 let pr.n.l. asi pravda neni, protoze jsem si ted hledala kdy vubec vznikla indie a jeji pocatky jsou nekdy kolem roku 3000 let pr.n.l. take je to nesmysl. prosim dokazete mi s tim nekdo poradit? jsem na stredni a mam obor kde zalezi na vytupovani lidi a propracovane prezentaci takze to musim mit spravne.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych v tomhle případě zahrnul i rozporuplne údaje s uvedením zdroje, třeba podle Wikipedie byl objeven ..., ale profedor cyz uvádí ... Na druhé straně Encyklopedia Britanica klade objev již do...

kostkacukru
hodnocení

1x

Je to předpokládám prezentace na základce/střední, odřikáš to a do druhýho dne si to nikdo pamatovat nebude. Obecně ale radím, vycházej z několika věrohodných zdrojů, tedy ideálně odborných článků a ne z Wikipedie. Bohatě stačí, když k historii "odkud se vzal" rozkošatíš tu svoji druhou větu.

Mimochodem, velmi hezká je historie kostkového cukru (vznikl víceméně náhodou), kostičky cukru mají svůj původ z velké části v Čechách - zkus se na to podívat :) Třeba zrovna tohle mi přijde zajímavější, než historicky přesný původ.

jjjdfkjs
Ale fuj, neplácéte nesmysli o kostkovém cukru v Čechách! Dačice jsou na MORAVĚ.
verca884
26.11.23 21:33
hodnocení

dekuju

cechy
A Morava spadá dnes pod Čechy, takže kuš!

cechy... dokud máme nějaké státní znaky a symboly, tak morava a slezko je stále od čecháčků zvlášť.

Některým starším spadají dohromady stále i slováci a mají československo v duši...Což nechápu, ale budiž.

Odkud pochazi cukr?
jjjdfkjs

Mimochodem, která strana vyhrála komunální volby v Dačicích (2022)?

jajo
hodnocení

0x
Ale jaky cukr..rafinovany prednedavnom, dovtedy byl cenny, ne pre kazdýho, sladilo sa ovocim, med ne?

ed®
hodnocení

0x

Cukr je přírodní sladidlo, které se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Cukr má dlouhou a zajímavou historii, která sahá až do starověku. Podle některých zdrojů se cukrová třtina pěstovala už kolem roku 6000 př. n. l. v Melanésii a později se rozšířila do Indie, kde se začala vyrábět sladká šťáva z třtiny. Cukr se postupně dostal do Číny, Persie, Afriky a Evropy, kde byl považován za luxusní a drahé zboží. První továrnu na výrobu cukru v Evropě postavili Arabové na Krétě okolo roku 1000 n. l.. V 15. století se centrem evropského cukru staly Benátky. V roce 1493 přivezl Kryštof Kolumbus cukrovou třtinu do Karibiku, kde se rychle rozvinula výroba cukru v tropickém klimatu. V roce 1747 objevil německý chemik Andreas Marggraf, že cukrová řepa obsahuje sacharózu, stejnou jako cukrová třtina. Jeho žák Franz Achard pak vyvinul metodu výroby cukru z řepy a založil první řepný cukrovar v Německu v roce 1801. Od té doby se řepný cukr stal hlavním zdrojem cukru v Evropě a konkuroval třtinovému cukru z kolonií. Dnes je celosvětová roční produkce cukru okolo 130 milionů tun, z čehož asi polovinu tvoří řepný cukr a polovinu třtinový cukr.

hodnocení

0x

ChatGPT mi dal tuto odpověď na otázku delam do skoly prezentaci na tema CUKR a mam ted trochu problem s historii cukru. Odkud vlastně cukr pochází?

Historie cukru je zajímavá a rozsáhlá. Zde jsou klíčové body:

Starověká Indie: První důkazy o výrobě krystalizovaného cukru pocházejí z Indie. Je možné, že to bylo již kolem roku 500 př. n. l. Indičtí lékaři používali cukr (nazývaný "sarkara") ve svých léčivech.

Přenos do dalších regionů: Z Indie se znalost výroby cukru rozšířila do Číny a poté přes obchodní trasy do Persie a později do středomořského regionu. Během středověku byl cukr přiveden do Evropy, ale zůstával vzácným a drahým luxusním zbožím.

Rozvoj v Evropě: Až do 18. století byl cukr považován za luxusní artikl, hlavně v Evropě. Jeho výroba byla zahájena v mnoha evropských koloniích, zejména v Karibiku, kde byly plantáže cukrové třtiny provozovány s použitím otroků.

Průmyslová revoluce: S příchodem průmyslové revoluce se způsoby výroby cukru značně zlepšily a cukr se stal více dostupným pro širší veřejnost. V 19. století byla objevena metoda výroby cukru z cukrové řepy, což vedlo k jeho dalšímu rozšíření v Evropě.

Moderní doba: Dnes je cukr běžnou součástí mnoha diet po celém světě a je vyráběn z cukrové třtiny i cukrové řepy.

Toto je pouze stručný přehled, ale poskytuje základní představu o historickém vývoji cukru. Pro vaši prezentaci můžete do detailů prozkoumat každou z těchto fází, včetně sociálních a ekonomických dopadů cukrového průmyslu.

bochatceziledi
Tak pozor pravidlo poradny Z12 - vkládat strojové odpovědi (umělá inteligence, chatbot atd)

Ajaj, to tam dřív nebylo ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]