Nejste přihlášen/a.
Dobry den, delam do skoly prezentaci na tema CUKR a mam ted trochu problem s historii cukru. Nasla jsem si ze uplne poprve se objevil v Nove Guineji 8000 let pr. n. l., pak v Indii 6000 let pr. n. l. a pak nasledovala Cina, Evropa, Afrika a nakonec Amerika. Sice na kazdych strankach pisou trochu jine veci ale nejvice se shodovalo toto. Akorat pak mam problem s tim ze na nejakych strankach pisou ze v Nove Guineji se objevil 8000 let pr. n. l. a na druhych zase ze az 200 let naseho letopoctu. To je docela rozdil a jsem ted zmatena. Nevite nekdo prosim jak ty staty/kontinenty postupovaly a v jakem stoleti nebo tisicileti se tam cukr dostal?
jeste bych dodala ze to, ze v nove guineji byl cukr od 8000 let pr.n.l. a v indii 6000 let pr.n.l. asi pravda neni, protoze jsem si ted hledala kdy vubec vznikla indie a jeji pocatky jsou nekdy kolem roku 3000 let pr.n.l. take je to nesmysl. prosim dokazete mi s tim nekdo poradit? jsem na stredni a mam obor kde zalezi na vytupovani lidi a propracovane prezentaci takze to musim mit spravne.
Je to předpokládám prezentace na základce/střední, odřikáš to a do druhýho dne si to nikdo pamatovat nebude. Obecně ale radím, vycházej z několika věrohodných zdrojů, tedy ideálně odborných článků a ne z Wikipedie. Bohatě stačí, když k historii "odkud se vzal" rozkošatíš tu svoji druhou větu.
Mimochodem, velmi hezká je historie kostkového cukru (vznikl víceméně náhodou), kostičky cukru mají svůj původ z velké části v Čechách - zkus se na to podívat Třeba zrovna tohle mi přijde zajímavější, než historicky přesný původ.
Cukr je přírodní sladidlo, které se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Cukr má dlouhou a zajímavou historii, která sahá až do starověku. Podle některých zdrojů se cukrová třtina pěstovala už kolem roku 6000 př. n. l. v Melanésii a později se rozšířila do Indie, kde se začala vyrábět sladká šťáva z třtiny. Cukr se postupně dostal do Číny, Persie, Afriky a Evropy, kde byl považován za luxusní a drahé zboží. První továrnu na výrobu cukru v Evropě postavili Arabové na Krétě okolo roku 1000 n. l.. V 15. století se centrem evropského cukru staly Benátky. V roce 1493 přivezl Kryštof Kolumbus cukrovou třtinu do Karibiku, kde se rychle rozvinula výroba cukru v tropickém klimatu. V roce 1747 objevil německý chemik Andreas Marggraf, že cukrová řepa obsahuje sacharózu, stejnou jako cukrová třtina. Jeho žák Franz Achard pak vyvinul metodu výroby cukru z řepy a založil první řepný cukrovar v Německu v roce 1801. Od té doby se řepný cukr stal hlavním zdrojem cukru v Evropě a konkuroval třtinovému cukru z kolonií. Dnes je celosvětová roční produkce cukru okolo 130 milionů tun, z čehož asi polovinu tvoří řepný cukr a polovinu třtinový cukr.
ChatGPT mi dal tuto odpověď na otázku delam do skoly prezentaci na tema CUKR a mam ted trochu problem s historii cukru. Odkud vlastně cukr pochází?
Historie cukru je zajímavá a rozsáhlá. Zde jsou klíčové body:
Starověká Indie: První důkazy o výrobě krystalizovaného cukru pocházejí z Indie. Je možné, že to bylo již kolem roku 500 př. n. l. Indičtí lékaři používali cukr (nazývaný "sarkara") ve svých léčivech.
Přenos do dalších regionů: Z Indie se znalost výroby cukru rozšířila do Číny a poté přes obchodní trasy do Persie a později do středomořského regionu. Během středověku byl cukr přiveden do Evropy, ale zůstával vzácným a drahým luxusním zbožím.
Rozvoj v Evropě: Až do 18. století byl cukr považován za luxusní artikl, hlavně v Evropě. Jeho výroba byla zahájena v mnoha evropských koloniích, zejména v Karibiku, kde byly plantáže cukrové třtiny provozovány s použitím otroků.
Průmyslová revoluce: S příchodem průmyslové revoluce se způsoby výroby cukru značně zlepšily a cukr se stal více dostupným pro širší veřejnost. V 19. století byla objevena metoda výroby cukru z cukrové řepy, což vedlo k jeho dalšímu rozšíření v Evropě.
Moderní doba: Dnes je cukr běžnou součástí mnoha diet po celém světě a je vyráběn z cukrové třtiny i cukrové řepy.
Toto je pouze stručný přehled, ale poskytuje základní představu o historickém vývoji cukru. Pro vaši prezentaci můžete do detailů prozkoumat každou z těchto fází, včetně sociálních a ekonomických dopadů cukrového průmyslu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.