Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je věta správně?

Od: kukjuju odpovědí: 13 změna:

Je tato věta správně? Bylo by možné, aby matky nahradili role otců? Nemá tam být spíše NAHRADILY? Když se jedná o ženský rod? Prosím o radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Děláte si srandu? Vy neznáte vůbec češtinu?

Do kterého ročníku ZŠ chodíte? Určitě si z nás děláte legraci,

fram

A co "koho/čí role nahradily"..? Co vy s češtinou?*nene*

liska5

Matky nahradily,... ... . koho a co /role/ - je už jedno.

@fram: "Role nahradily matky otců" - smíchy se za břicho popadám. Vy znáte češtinu ještě bídněji než tazatel/ka. *haha*

hujer
hodnocení

2x

Ano byly ony!

anakonda*
hodnocení

0x
Role nahradily

Ne, podmět je matky. Matky nahradily role (koho co ty matky nahradily?) otců (role koho ty matky nahradily?).

fram
hodnocení

0x

V každém případě tvrdé Y. Matky nahradily, případně role nahradily (podměty jsou ženského rodu případně neživotné, významem krkolomnější).

Matky je podmět, nahradily je přísudek. Shoda podmětu s přísudkem. Role je předmět, podle rolí se přísudek neřídí.

Proklínaný větný rozbor.

inženýrko, proč proklínaný, napsala jste to za 1 s hvězdičkou *palec*

*hi* no, čeština byla celoživotně mým koníčkem, ale například vyjmenovaná slova jsem se nikdy pořádně nenaučila - nepotřebovala jsem to, měla jsem od 6 let načteno. Neudělala jsem nikdy pravopisnou chybu, ale jednou jsem na základce dostala dvojku z češtiny, protože teorii jsem prostě odříkat neuměla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]