Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, objevil jsem zajímavý odkrytý půdní profil, u kterého jsem si bohužel nepořídil foto, protože jsem měl vybitý mobil.
profil měl tři části, A-tmavě hnědá, B-rezavá, a k mému překvapení C horisont nejspodnější byl velmi černý, nejdnalo se o klasickou černou, třeba jako u černozemě, ale o velmi silně modro-černě-lesklou.
Osobně jsem si myslel, že černá barva by mohla naznačovat organickou hmotu, ale bylo by velmi zvláštní, když by organická hmota migrovala tak hluboko. Spíše mě napadlo, jestli se nemohlo jednat o nějaký glej, podle toho rezavého B horisontu,
velmi blízko se nacházel také malý rybníček a takové bažiny či mokřady, nevím jak to označit. Půdní profil mohl být nějak ovlivněn tímto podmáčením
Nevíte o jaký půdní typ by mohlo jít, nesetkali jste se s něčím podobným? Hledal jsem v pedologické mapě, a nalezený profil neodpovídal půdnímu typu označenému v mapě. Data z těchto map bych bral trochu s rezervou, protože nikdy nelze s přesností zmapovat každou malou odchylku, která se zrovna může na nějakém místě vyskytovat.
PS: jsem jenom amatér
díky za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.