Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrstevnice - zeměpis

Od: anonymni1 odpovědí: 6 změna:
Dobrý den. Mám dobrovolný úkol na zeměpis, a rád bych ho splnil a vylepšil si známku, jenže potřebuji poradit, nasměrovat, tak se obracím na vás.
Přikládám obrázek dvou úloh. Moc by mi pomohlo, kdyby mi někdo přesně vysvětlil, jak do toho obrázku vrstevnice nakreslit, ostatní úlohy pak zvládnu sám.
Předem díky případným rádcům.

Vrstevnice - zeměpis
Vrstevnice - zeměpis #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

V mapy.cz se přibliž co nejvíce k vašemu domu nebo tvému jinému oblíbenému místu, jehož zvlnění dobře znáš, přepni se na zeměpisnou mapu a sleduj, jak tam vrstevnice spojují místa ve stejné výšce. Koukni se, jak vypadají vrstevnice v místech, která jsou plochá nebo naopak se strmým svahem, jak vypadají vrstevnice kolem kopců nebo ďolíků v krajině atd. Je to opravdu zajímavé a informativní. Dost ti to pomůže, když budeš někam chtít třeba na kole nebo jít pěšky na výlet do okolí. Vrstevnice ti prozradí, kde jsou stoupání, jak prudká jsou a kde je to naopak z kopce.

Přeji ti, atˇsi zlepšíš známku ze zeměpisu. Je to zajímavý předmět, kde se dozvíš spoustu zajímavostí, i když ti to teď tak možná nepřipadá. Časem budeš moc rád, že jsi pochopil mapy.

anonymni1
Děkuji, moc jste mi pomohl, ostatní příklady jsem už vyřešil. Děkuji.

lmgify
hodnocení

2x

Možností, jak zakreslit vrstevnice, aby to odpovídalo zadání, existuje nekonečně mnoho.

Předpokládám, že máte využít přímo zadané výškové body.

Zvolil jsem asi to nejjednodušší řešení: A leží přímo v nadmořské výšce 351 m n.m. a B v 324. Protože vrstevnice 324 obepíná i A, znamená to, že z 351 se to přímo svažuje k 324, tj. k B.

Protože C leží vně vrstevnice 324, znamená to, že C leží níže než 324, tedy níže než B a tedy i A.

doplněno 18.11.23 23:30:

Vrstevnice nemusí procházet přímo obcemi.

doplněno 18.11.23 23:36:

Po 10 metrech.

Vrstevnice - zeměpis #3
Vrstevnice - zeměpis #4
Vrstevnice - zeměpis #5
anonym1
hodnocení

Děkuji moc, zapomněl jsem dodoat, že vrstevnice mají být vždy v rozestupu 10 metrů, ale vy jste to v obrázku vlastně splnil.
Ještě jednou díky.

lmgify
hodnocení

0x

Opravdu to může být libovolným způsobem. Můžeš si vymyslel jakoukoliv krajinu a její zvlnění chceš. Zde kopec pokračuje za pravým horním rohem mapy.

Vrstevnice - zeměpis #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]