Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat sílu potřebnou k zatlačení kolí

Od: skrivanekmartin* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, potřebuji nějak spočítat, jaká je potřeba síla (N), abych zatlačil kolík (který má v průměru 2cm) do hloubky cca 20cm do hlíny na poli,která bude pooraná a povláčená-tzn, že nebude nijak udusaná. Je mi jasné že je třeba vědět asi tvrdost půdy, ale berme v úvahu nějakou průměrnou hodnotu.

Potřebuji to k výběru pružiny, která bude kolíky do země zarážet.

dík moc za radu

Martin

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

Neznáme součinitel smykového tření. Hlína myslím v tabulkách nebude, cšude je jiná dle okolí. Jinak síla pružinky N , musí být větší než součet působících sil. třeba tření..hřebíku o zeminu...logickou uváhou to také jde.

Zkouste na to jít i selským rozumem jak to vykoumat. Třeba pomocí siloměru, závaží, nebo i kuch. váhy... všechno jde když se chce;)

doplněno 07.03.11 17:28:

čím větší bude hloubka tím větší bude potřeba síla...

skrivanekmartin*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Jsem natvrdlý, jak to mám spočítat třeba kuchyňskou (nebo osobní) váhou? Mám vzít osbní váhu do rukou-do země lehce zabodnout kolík, pak do něho tlačit přes váhu a podle toho, kolik se mi na váze zobrazí váha potřebna k zasunutí kolíku do země-tj ono?

Skřivánek

hodnocení

2x

podívejme se na to tak, že zemina je různorodá hmota, to že je obdělaná neznamená přesi, že bude v každém místě mít stejné vlastnosti, nekde bude hrouda chléveského hnoje a hned to půjde jinak. odtud si myslím, že síla pokud bude stejná a budeme se pohybovat v jednotné výšce nad zeminou pokaždé ten kolík zatlačí jinak hluboko. Můj názor je takový, že to v zásadě spočítat ani nelze, pouze přibližně, a to je tedy lepší vzít 10-20kg závaží a zkusit to (např. cihly plné). z výsledků několika mnoha měření zjistíte potřebnou orientační hmotnost závaží. nAvíc pokud by to dělal stroj, jeho síla i hnotnost bude vždy větší než předpokládaná síla odporu zeminy, takže v zásadě o sílu v takto položeném příkladě nejde ale o to, aby stroj sledoval hloubku, do které je potřeba dosáhnout s jamkou. Fakt nevim . . .

kjanik112*
hodnocení

0x

Především bude záležet na tom, bude-li tam kolík vtlačován prostým tlakem, a nebo silou, rázem. Špičatou tyč průměru 2 cm kolmo zvednout a úderem ji zarazit. Rozdí bude výrazný, rázem to půjde účinněji. Dopředu lze však předpokládat, co nanesl už kolega-výsledky měření při prostém tlaku budou hodně rozdílné dle hlíny, hrud a pod. Nejjednodušší měření: asi metrovou špičatou tyč průměru 2 cm. Nahoru na konec tyče se dá vodorovná plošinka. Pak to pomocník kolmo drží a Vy byste na plošinku kladl cihly: jedna má asi 5 kg. Pozoroval byste, jak to zajíždí do země, při jaké váze. Z výsledků by se pak dal i udělat matematický vzorec pro výpočet potřebné váhy-zde vlastně síly. Prostě to odměřit na konkrétním pokusu. Přejeme Vám mnoho zdaru a případně se pak pochlubte, co jste zjistil.

skrivanekmartin*
hodnocení

dobrý den,

děkuji za odpověď. Kolík se bude zatloukat nárazem tlačné pružiny. Pružina se mechanicky stáhne na minimum, pak se pružina uvolní a kolík zarazí do hlíny-a nato právě potřebuji vědět, jakou mám sehnat pružinu. Nejden nějak použít místo závaží váhu? No a ještě jedna otázka - když třeba zjistím, že je třeba tlačit 80kg na kolík-kolik je to N (síla).

Skřivánek

houba*
hodnocení

0x

bude to přesně 425,682N ve dne a 422,111N v noci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]