Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuji nějak spočítat, jaká je potřeba síla (N), abych zatlačil kolík (který má v průměru 2cm) do hloubky cca 20cm do hlíny na poli,která bude pooraná a povláčená-tzn, že nebude nijak udusaná. Je mi jasné že je třeba vědět asi tvrdost půdy, ale berme v úvahu nějakou průměrnou hodnotu.
Potřebuji to k výběru pružiny, která bude kolíky do země zarážet.
dík moc za radu
Martin
Neznáme součinitel smykového tření. Hlína myslím v tabulkách nebude, cšude je jiná dle okolí. Jinak síla pružinky N , musí být větší než součet působících sil. třeba tření..hřebíku o zeminu...logickou uváhou to také jde.
Zkouste na to jít i selským rozumem jak to vykoumat. Třeba pomocí siloměru, závaží, nebo i kuch. váhy... všechno jde když se chce
čím větší bude hloubka tím větší bude potřeba síla...
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Jsem natvrdlý, jak to mám spočítat třeba kuchyňskou (nebo osobní) váhou? Mám vzít osbní váhu do rukou-do země lehce zabodnout kolík, pak do něho tlačit přes váhu a podle toho, kolik se mi na váze zobrazí váha potřebna k zasunutí kolíku do země-tj ono?
Skřivánek
podívejme se na to tak, že zemina je různorodá hmota, to že je obdělaná neznamená přesi, že bude v každém místě mít stejné vlastnosti, nekde bude hrouda chléveského hnoje a hned to půjde jinak. odtud si myslím, že síla pokud bude stejná a budeme se pohybovat v jednotné výšce nad zeminou pokaždé ten kolík zatlačí jinak hluboko. Můj názor je takový, že to v zásadě spočítat ani nelze, pouze přibližně, a to je tedy lepší vzít 10-20kg závaží a zkusit to (např. cihly plné). z výsledků několika mnoha měření zjistíte potřebnou orientační hmotnost závaží. nAvíc pokud by to dělal stroj, jeho síla i hnotnost bude vždy větší než předpokládaná síla odporu zeminy, takže v zásadě o sílu v takto položeném příkladě nejde ale o to, aby stroj sledoval hloubku, do které je potřeba dosáhnout s jamkou. Fakt nevim . . .
Především bude záležet na tom, bude-li tam kolík vtlačován prostým tlakem, a nebo silou, rázem. Špičatou tyč průměru 2 cm kolmo zvednout a úderem ji zarazit. Rozdí bude výrazný, rázem to půjde účinněji. Dopředu lze však předpokládat, co nanesl už kolega-výsledky měření při prostém tlaku budou hodně rozdílné dle hlíny, hrud a pod. Nejjednodušší měření: asi metrovou špičatou tyč průměru 2 cm. Nahoru na konec tyče se dá vodorovná plošinka. Pak to pomocník kolmo drží a Vy byste na plošinku kladl cihly: jedna má asi 5 kg. Pozoroval byste, jak to zajíždí do země, při jaké váze. Z výsledků by se pak dal i udělat matematický vzorec pro výpočet potřebné váhy-zde vlastně síly. Prostě to odměřit na konkrétním pokusu. Přejeme Vám mnoho zdaru a případně se pak pochlubte, co jste zjistil.
dobrý den,
děkuji za odpověď. Kolík se bude zatloukat nárazem tlačné pružiny. Pružina se mechanicky stáhne na minimum, pak se pružina uvolní a kolík zarazí do hlíny-a nato právě potřebuji vědět, jakou mám sehnat pružinu. Nejden nějak použít místo závaží váhu? No a ještě jedna otázka - když třeba zjistím, že je třeba tlačit 80kg na kolík-kolik je to N (síla).
Skřivánek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.