Dobrý den, potřebovala bych pomoct s příkladem do fyziky. V hliníkové nádobě kalorimetru o hmotnosti 40g je voda o hmotnosti 150g. Teplota soustavy je 20°C. Ocelová kulička o hmotnosti 20g byla rychle přenesena z prostoru pece do kalorimetru, určete teplotu prostoru pece, jestliže přírůstek teploty vody v kalorimetru byl 10°C. Měrná tepelná kapacita hliníku je 896 J.Kg.K-1 a oceli 469 J.Kg.K-1. Sestavila jsem si rovnici: c1m1(t1-t)=c2m2(t-t2) Ck(t-t2) Levou stranu jsem si dala jako tu kuličku, pravou vodu s kalorimetrem s tím, že t=30°C, t2=20°C a t1 je neznámá. Má to vyjít 770°C, když jsem to dosadila, tak mi vycházelo asi 740°C, několikrát jsem to přepočítávala a jednou mi vyšlo 768°C, což by se blížilo více požadovanému výsledku, ale znovu už jsem se k takovému výsledku nedostala, tak předpokládám, že jsem se k tomu správnému výsledku dostala asi nějakou početní chybou? Děkuji za pomoc.
na pravé straně je u nádoby kaorimetru pouze Ck - to je předpokládám měrná tepelná kapacita, ale není tam hmotnost nádoby kalorimetru. A předpokládám, že před Ck je "+"
Velké C je tepelná kapacita, v našem jednoduchém případě, kdy kalorimetr tvoří jen nádoba (bez míchadla aj.), se rozepíše C = c.m, kde c je měrná tepelná kapacita materiálu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.