Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit co si mám představit pod pojmem analyzovat jazykovou stránku textu?
Děkuji.
Jazyková stránka textu je v podstatě vše, co text obsahuje, to se vysvětluje těžko... Jazyková stránka (resp. jazyková rovina) se dále dělí, nemáte to dále určeno? Je jazyková rovina syntaktická, lexikální, sémantická... Pokud máte zadáno takhle, já bych si asi myslela, že jde o to, co není obsah. Tedy lexis a syntax. Lexis - slovní zásoba, tj. spisovnost x nespisovnost, slovní zásoba - Běžná mluva? Argot? Sprostá slova? Odborné termíny? -, ale i třeba četnost cizích slov apod. Syntax - stavba větná. Použití dlohých x krátkých x jednoduchých x složených vět (tj. souvětí), rozvité členy, strohý jazyk... Apod. Hledejte např. v google pod "jazyková rovina", něco by vylézt mělo.
Tak to se asi myslí skutečně ta jazyková stránka v úzkém smyslu holého jazyka, tj. té "skořápky", která obaluje obsah... umělecký text bude určitě obsahovat i nějaké básnické prostředky, na to nezapomeňte - klasická metafora, připodobnění...apod. Snad to bude ono
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.