Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak analyzovat jazykovou stránku textu

Od: thomas* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit co si mám představit pod pojmem analyzovat jazykovou stránku textu?

Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Jazyková stránka textu je v podstatě vše, co text obsahuje, to se vysvětluje těžko... Jazyková stránka (resp. jazyková rovina) se dále dělí, nemáte to dále určeno? Je jazyková rovina syntaktická, lexikální, sémantická... *nevi* Pokud máte zadáno takhle, já bych si asi myslela, že jde o to, co není obsah. Tedy lexis a syntax. Lexis - slovní zásoba, tj. spisovnost x nespisovnost, slovní zásoba - Běžná mluva? Argot? Sprostá slova? Odborné termíny? -, ale i třeba četnost cizích slov apod. Syntax - stavba větná. Použití dlohých x krátkých x jednoduchých x složených vět (tj. souvětí), rozvité členy, strohý jazyk... Apod. Hledejte např. v google pod "jazyková rovina", něco by vylézt mělo.

doplněno 05.03.11 13:19:

Tak to se asi myslí skutečně ta jazyková stránka v úzkém smyslu holého jazyka, tj. té "skořápky", která obaluje obsah... umělecký text bude určitě obsahovat i nějaké básnické prostředky, na to nezapomeňte - klasická metafora, připodobnění...apod. Snad to bude ono *palec*

thomas*
hodnocení

To bude ono, děkuji. Jinak máme v češtině výňatek uměleckého textu (nějaké dílo od autora a jsou tam otázly. Třeba analyzujte stránku textu na základě výňatku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]