Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kosočtverec - jak na to?

Od: madla odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, celý den se tu snažím vypočítat příklad, ale nevím jak na to

Sestrojte kosočtverec ABCD, ve kterém platí |AC| = 8cm a |AS| = 7cm, kde S je středem strany CD.

Nevíte někdo?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zkus si to nakreslit. Pak možná úplně snadno přijdeš na to, jak to sestrojit.

madla
No… ja to prave zkousela a nenapadlo me to….

lmgify
hodnocení

3x

Řekl bych:

AC

E = střed AC

kolmice p na AC v bodě E; je to 2.úhlopříčka kosočtverce, budou na ní ležet B,D

G = střed EC

kolmice q na AC v bodě G

kružnice v A, poloměr AS

průnik kružnice a kolmice q je bod S

průnik polopřímky CS s q je bod D

kružnice se středem E, poloměrem ED

průnik této kružnice s p je B

doplněno 15.11.23 08:13:

Přikládám jednoduchý náčrtek řešení nejsložitější části (vytvoření bodů S a D) podle popisu výše.

doplněno 15.11.23 08:56:

Oprava překlepu v náčrtku: Bod "B"se má správně jmenovat "C".

Kosočtverec - jak na to?

Je to tak. Spojnice středů protějších stran rozdělí kosočtverec na 4 shodné kosočtverce. Úhlopříčka jednoho z nich je spojnice středů sousedních stran. Je kolmá k druhé úhlopříčce.

ella
Toto reseni jsem zkousela a vyslo mi to vse az na bod S, kterym mi neprochazi ta primka kterou jsem spojila body C a D a navic bod S ani neni ve stredu usecky |CD|
lmgify

@ella: Můžeš sem poslat obrázek? Něco děláš špatně ("...bod S, kterym mi neprochazi ta primka kterou jsem spojila body C a D"). Bod D je průnik polopřímky CS s kolmici q, tedy nejdříve existuje bod S, pak jím vede přímka z C a teprve pak vznikne bod D. Není možné mít bod D před existencí bodu S nebo ležícím mimo přímku procházející S.

ella
Jo dekuji, ja to predtim blbe pochopila
ella
Mohla bych se jeste zeptat jak zapsat zapis konstukce v bodech? Ja to parkrat zkousela ale nejsem si tim moc jista
lmgify

Popis konstrukce je hned v 1.příspěvku tohoto vlákna. Jen to přepíšeš do matematických symbolů. Nebo pošli, co už máš a podíváme se na to.

ella
Mne nelze vlozit obrazek jako odpoved na komentar ale asi to pujde kdyz to vlozim jako novou odpoved takze to zkusim vlozit jako odpoved

jaj*
hodnocení

0x
Nejdřív si přečíst něco o kosočtverci, a pak to půjde.
Začala bych tím, že bych narýsovala stranu AC, udělala její střed, označila bych ho E, v tom středu kolmici, pak do kružítka nastavit velikost EC a tu dát na úhlopříčky, a vzniknou body ABCD, a pak ten bod S a doufat že to vyjde aby platily obě podmínky.
lmgify

> velikost EC a tu dát na úhlopříčky ... a doufat že to vyjde

Nevyjde. Úhlopříčky jsou různě dlouhé. Proto je to kosočtverec.

madla
takze by jste prosim nekdo nevedel? opravdu to tady zkousim jak blba ale nevim
jaj*
Sem si neuvědomila že jsou úhlopříčky jsou každá jinak dlouhá, pak mě ještě napadlo, udělat stranu AC, udělat půlku, ten bod E, tam kolmici, z bodu A udělat kružnici, na tu udělat tečnu která vede v bodu C, kde se tečna dotýká kružnice, a udělá se bod D a bude platit, že se ta kružnice dotýká v bodě S. Ale taky je to nesmysl, a to jsem bývala dobrá na geometrii, e více jsem uměla sinus a cosinus

mamka
hodnocení

0x
Dcera toto řešila thaletovou kružnicí.
lmgify

Jak? Střed? Poloměěr?

Thaletova kružnice jsou vrcholy s pravým úhlem. V kosočtverci je jediný pravý úhel křížení úhlopříček a to lze snadno narýsovat ze zadání.

Nechápu, kde ta kružnice může pomoci.

mamka

podařilo se jí takto určit přesně tečnu a tím i střed strany BC - tedy bod S

lmgify

Myslíte toto? Protože je vidět, že S není ve středu.

(V obr. je překlep. Bod "B" se má jmenovat správně "C").

Kosočtverec - jak na to? #2

ella
hodnocení

0x
Ja napsala popis konstrukce takto (obr), ale nejsem si tim moc jista
Kosočtverec - jak na to? #3
lmgify

Vypadá to dobře. *palec*

Snad jen:

body 4 a 5: nemá být "kolmice na délku AC", ale kolmice na AC (bez těch "absolutních hodnot")

bod 8 ujasnit, že nejde o úsečku CS, ale polopřímku (tedy |-> CS ), protože úsečka CS se neprotíná s p

bod 9, že ED je délka ED, tedy |ED|

V bodě 10 nevím, co je p- .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]