Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - uzly ctvercove site

Od: maty23 odpovědí: 12 změna:
Dobry den, potreboval bych se zeptat co vse jsou uzly? Nebo jake vrcholy to jsou? Na googlu jsem hledal ale nic nenasel, dekuji moc za odpoved
Matematika - uzly ctvercove site

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Řekl bych, že uzel bude vrchol čtverce, který je zároveň vrcholem jiného čtverce.

Jen rohové vrcholy rohových čtverců nejsou vrcholy jiných čverců, takže celkový počet čtverců, jejichž všechny vrcholy jsou uzly, bude podle mě 4x2023 - 4. *zmateny**poctar**co**nevi*

kuba2

Nebude ale potřeba počítat i čtverce 2x2, 3x3 a 4x4?

111®

Ana konci další 4

mll
hodnocení

0x

Tohle dost záleží ne tom, co považujeme za uzly. Logiku dává, že to jsou body, do kterých vede více čar (než 2). Tím se zbavíme toho, že za uzel můžeme považovat jakýkoliv bod (tedy to, v čem se motáme v teorii obvodů při psaní rovnic pro uzly).

Takže pak bude potřeba sestavit posloupnost třeba na základě počtu sloupců.

Při jednom sloupci jsou takové čtverce 2.

Při dvou pak přibudou další dva.

Každý další sloupec pak přidá 4 kusy.

Tohle stačí sepsat do výrazu, asi větveného, protože pro n=1 to bude jinak pak už to bude jednoduché.

Jo a teď jsem dočetl zadání, že je konkrétní počet n=2033, ty tečky mě zmátly, tak to vezmeme (2033-2)*4+2+2=2031*4+4=2032*4=8128 čtverců, jejichž všechny body jsou uzly.

npc
hodnocení

0x

4*2023=8092

8092-4-2022-3-2021=4092 to je myslím řešení

nat
hodnocení

0x
Taky jsem nevěděla,ale pak jsem si vzpomněla, jak jsme minulý rok ve fyzice dělali ohmův zákon a když byly rezistory zapojeny vedle sebe, tak tam byl uzel. Tím pádem uzly nejsou jen rohy.

jakubstuchlik
hodnocení

0x
Dobrý den, dle mého je uzel každý jakoby křížek, čilý všechny body které nejsou okrajem sítě tedy správný výsledek je
(4-2)×(2023-2)=2×2021=4042

anon
hodnocení

0x

Nechci tady někoho štvát ale tohle je přímo proti pravidlům Matematické Olympiády.

lmgify

To si musiš vyřídit s autorem dotazu. Odpovídající netuší, že je to z nějaké v současnosti probíhající olympiády.

sm
hodnocení

0x

Nedava to moc smysl ale podle jineho zadani jsou to vsechny body site.
matematickaolympiada.cz/...

hodnocení

0x

Jinými slovy: "Kolik je tam čtverců"?

4*2023+3*2022+2*2021+2020=20220

gejstr
hodnocení

0x

Vy toto cvičení máte na matematické olympiádě že je to tak pane?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]