Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych objasnit jednu otázku. Budu stručný, ať vám usnadním čtení
Napsali byste čárku za slovem ,,hrad,, ve větě:
- Za své sídlo si zvolil Pražšký hrad() a Prahu tím povýšil na hlavní město říše.
Nedávno jsme psali diktát, kde tahle věta vystupovala. Já osobně jsem tam čárku dal a byla mi vyhodnocena jako nesprávná. Já si osobně myslím, že tam jde o důsledkový poměr mezi větami (2. věta ukazuje důsledek 1. věty, + se vyskytuje spojka ,,a tak,,. Někdo může namítat, že mezi těmito dvěma slovy je ještě vloženo slovo ,,povýšil,, ale v pravidlech psaní čárek jsem se nedočetl nic o tom, že mezi tou spojkou nemůže být nic vloženo). Proto si tedy myslím, že by se tam čárka vložit měla. Děkuji za přečtení a případné reakce.
Když se dělá čárka mezi 2 hlavními větami, tak se to řídí dle poměrů (slučovací, odporovací, stupňovací..) U jediného slučovacího poměru se čárka nepíše.
Já právě myslím že ano. Je tam důsledek toho, že si zvolil za své sídlo Pražšký hrad -> vyplývá, že se Praha stala hlavním městem říše. To Vám nepřijde jako důsledek?
Ještě tu nikdo neuvedl odkaz na jediný spoehlivý internetový akademický zdroj, tak to zas musím rozseknout. Podle odkazu lze obojí – vnímat to jako důsledkový poměr i tzv. oslabení důsledkového poměru (a tedy spíše prosté sloučení): prirucka.ujc.cas.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.