Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čárka v souvětí

Od: thesealrare odpovědí: 8 změna:

Zdravím, potřeboval bych objasnit jednu otázku. Budu stručný, ať vám usnadním čtení
Napsali byste čárku za slovem ,,hrad,, ve větě:
- Za své sídlo si zvolil Pražšký hrad() a Prahu tím povýšil na hlavní město říše.
Nedávno jsme psali diktát, kde tahle věta vystupovala. Já osobně jsem tam čárku dal a byla mi vyhodnocena jako nesprávná. Já si osobně myslím, že tam jde o důsledkový poměr mezi větami (2. věta ukazuje důsledek 1. věty, + se vyskytuje spojka ,,a tak,,. Někdo může namítat, že mezi těmito dvěma slovy je ještě vloženo slovo ,,povýšil,, ale v pravidlech psaní čárek jsem se nedočetl nic o tom, že mezi tou spojkou nemůže být nic vloženo). Proto si tedy myslím, že by se tam čárka vložit měla. Děkuji za přečtení a případné reakce.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x

Jedná se o souvětí souřadné,spojení 2 hl.vět.Proto tam čárka nemá být.

thesealrare
hodnocení

Když se dělá čárka mezi 2 hlavními větami, tak se to řídí dle poměrů (slučovací, odporovací, stupňovací..) U jediného slučovacího poměru se čárka nepíše.

mate59

A to je slučovací,tam není důsledek.

thesealrare
hodnocení

Já právě myslím že ano. Je tam důsledek toho, že si zvolil za své sídlo Pražšký hrad -> vyplývá, že se Praha stala hlavním městem říše. To Vám nepřijde jako důsledek?

mate59

Věta vedlejší je vždy závislá na nějaké další větě v souvětí.Zde se přiřazuje.Proto bez čárky.

jk2021
hodnocení

2x

Dle mého máte pravdu vy.

hodnocení

2x

Ještě tu nikdo neuvedl odkaz na jediný spoehlivý internetový akademický zdroj, tak to zas musím rozseknout. Podle odkazu lze obojí – vnímat to jako důsledkový poměr i tzv. oslabení důsledkového poměru (a tedy spíše prosté sloučení): prirucka.ujc.cas.cz/...

thesealrare
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověd. Odkaz určite zkouknu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]