Nejste přihlášen/a.
Bankovním expertem snadno a rychle:
hodil jsem do googlu bank ROA ROE a hned první odkaz obsahoval odpověď (a příšerně bych se divil, kdybyste nikdy neprobírali ROA a ROE alespoň na úrovni definice, co to jako má být ...)
Z hlavy mi odhadem vychází 15%
Úžasné, takže vzorek pro ROA i ROE jste nakonec dohladal a možná dokonce najdete někde i vzorec pro výpočet Equity.
Ale hluboké matematické tajemství, jak dosadit zadané hodnoty do vzorečku a vyřešit lineární rovnici o jedné neznámé vás učit nebudu, to je vyhrazeno pouze pro zasvěcence studující Základní Školu a nesmí se to vynášet mezi nezasvěcenou veřejnost
Úžasné, takže vzorek pro ROA i ROE jste nakonec dohladal a možná dokonce najdete někde i vzorec pro výpočet Equity.
Ale hluboké matematické tajemství, jak dosadit zadané hodnoty do vzorečku a vyřešit lineární rovnici o jedné neznámé vás učit nebudu, to je vyhrazeno pouze pro zasvěcence studující Základní Školu a nesmí se to vynášet mezi nezasvěcenou veřejnost
To by si pak každý ňouma mohl spočítat, kolik stojí jeden rohlík, když 3 rohlíky stojí 9 korun a kam by to pak vedlo ...
Cukrářová mi vyšla 8759,54 ale počítám to svým vzorcem. Vím, že na to máte v učebnicích rozepsaný vzorec.
> mohl bych Vas poprosit, jaky vzorec jste použil pro vypočítáni?
Věřitel půjčuje 20000 na 3 roky za 15%. Zpět tedy získá 20000.(1+15/100)3 = 30417,50 (jednoduché úročení)
Vzorec v učebnici bude něco jako FV = PV.(1 + r/100)t
Půjčující musí ve 3 splátkách s ročním úrokem 15% splatit těch 30417,50 . Protože platí 1x ročně, tak úročení mezi splátkami je celý roční úrok (např. při měsíčních splátkách by to bylo jen (1/12).15% )
PMT. [(1+15/100)3 - 1] / (15/100) = 30417,50 ( složené úročení = součet geometrické řady)
PMT ... payment (splátka půjčky)
Vzorec v učebnici bude něco jako FV = PMT . [( 1 + (r/n)/100]t - 1] / [(r/n)/100] , kde
r ... rate, úrok
n ... počet splátek za rok (zde n=1)
t ... terms, celkový počet splátek
--------------------------------------------------------------------------
Když porovnáš oba vzorce:
PV.(1 + r/100)t = PMT . [( 1 + r/100)t - 1] / (r/100)
získáš velikost splátky:
PMT = PV. (1 + r/100)t.(r/100) / [( 1 + r/100)t - 1]
PMT = 20000.(1 + 15/100)3.(15/100) / [( 1 + 15/100)3 - 1]
PMT = 8759,54
---------------------------------------------------------------
V učebnici by mohl být vzorec v tomto tvaru:
PMT = PV . [r/(n.100)] . {1 + 1 / [( 1 + r/(n.100))n.t - 1] } , kde t ... doba půjčky v letech
--------------------------------------------------------------
Všechny tyto vzorce jsou lehce pochopitelné, protože vždy jen porovnáváš jednoduché a složené úročené (tj. součet geom. řady: sn = a1 . (qn-1)/(q-1) )
Za správnost neručím. Bankovnictví není můj obor.
Ty vzorce ze screenshotů jsou podle mě k úplně jiné problematice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.