Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Priklady z Matematiky

Od: terentinus odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc s vypracováním těchto úkolů. Dostal jsem zadání vypracovat tyto tři úkoly, nicméně jsem nikde na internetu nenašel postup, jak je vyřešit. Je možné mi pomoci s jejich řešením, přičemž obdobné příklady budou součástí závěrečného testu z bankovnictví.

Příklad: 3. Suppose a commercial bank has $600 million in assets, and $400 million in liabilities. If we know the bank has ROA= 5%, calculate the ROE. Děkuji za odpoved

Priklady z Matematiky
Priklady z Matematiky #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bankovním expertem snadno a rychle:

hodil jsem do googlu bank ROA ROE a hned první odkaz obsahoval odpověď (a příšerně bych se divil, kdybyste nikdy neprobírali ROA a ROE alespoň na úrovni definice, co to jako má být ...)

investopedia.com/...

Z hlavy mi odhadem vychází 15%

doplněno 01.11.23 13:32:

Úžasné, takže vzorek pro ROA i ROE jste nakonec dohladal a možná dokonce najdete někde i vzorec pro výpočet Equity.

Ale hluboké matematické tajemství, jak dosadit zadané hodnoty do vzorečku a vyřešit lineární rovnici o jedné neznámé vás učit nebudu, to je vyhrazeno pouze pro zasvěcence studující Základní Školu a nesmí se to vynášet mezi nezasvěcenou veřejnost :-P*zed*

doplněno 01.11.23 13:33:

Úžasné, takže vzorek pro ROA i ROE jste nakonec dohladal a možná dokonce najdete někde i vzorec pro výpočet Equity.

Ale hluboké matematické tajemství, jak dosadit zadané hodnoty do vzorečku a vyřešit lineární rovnici o jedné neznámé vás učit nebudu, to je vyhrazeno pouze pro zasvěcence studující Základní Školu a nesmí se to vynášet mezi nezasvěcenou veřejnost :-P*zed*

To by si pak každý ňouma mohl spočítat, kolik stojí jeden rohlík, když 3 rohlíky stojí 9 korun a kam by to pak vedlo ...

terentinus
hodnocení

Posílám další 3 screen ale nemůžu to dosadit za vzorec...
terentinus
hodnocení

Posílám další 3 screen ale nemužů to dosadit.
Priklady z Matematiky #3
Priklady z Matematiky #4
terentinus
hodnocení

Pomůžete mi, prosim, s výpočtem? Jak me navést na správny vzorec a spočítat to. To jsou všechno screen z prezentaci ale nemůžu se k tomu dopočítat.

lmgify
hodnocení

0x

Cukrářová mi vyšla 8759,54 ale počítám to svým vzorcem. Vím, že na to máte v učebnicích rozepsaný vzorec.

terentinus
hodnocení

Dobrý den, mohl bych Vas poprosit, jaky vzorec jste použil pro vypočítáni? V přednáškách mam vzorec tento, ale nejde tam dosadit. Jak mám 10% rozdělit do 3 letých splátek a dosadit do vzorce? Částka 40 000 bude stejná, jen se změni výpočet s rokem a částkou 40 000.To mám vykráTit 0,01 % krát částka 40 000 nebo rozdělit tech 10 % do tři let a dosadit do vzorce? Mám tam tabulku, kterou potřebují přehlédne vyplnit, ale nejde mi to. Posílám screeeny z přednášek, ale vzořeč pro dosazeni jsem tam nenašel. Pomůžete mi?
Priklady z Matematiky #5
Priklady z Matematiky #6
Priklady z Matematiky #7
terentinus
hodnocení

Prosím, dokázal byste mi poradit s výpočtem skrze vzorce ve screenech? Snažím se to dosazovat ale Marne..
terentinus
hodnocení

Kdyz najdu vzorec pro výpočet Equity a dosadim do ROA a do ROE vzorců, dostanu výsledek bank capital?
lmgify

> mohl bych Vas poprosit, jaky vzorec jste použil pro vypočítáni?

Věřitel půjčuje 20000 na 3 roky za 15%. Zpět tedy získá 20000.(1+15/100)3 = 30417,50 (jednoduché úročení)

Vzorec v učebnici bude něco jako FV = PV.(1 + r/100)t

Půjčující musí ve 3 splátkách s ročním úrokem 15% splatit těch 30417,50 . Protože platí 1x ročně, tak úročení mezi splátkami je celý roční úrok (např. při měsíčních splátkách by to bylo jen (1/12).15% )

PMT. [(1+15/100)3 - 1] / (15/100) = 30417,50 ( složené úročení = součet geometrické řady)

PMT ... payment (splátka půjčky)

Vzorec v učebnici bude něco jako FV = PMT . [( 1 + (r/n)/100]t - 1] / [(r/n)/100] , kde

r ... rate, úrok

n ... počet splátek za rok (zde n=1)

t ... terms, celkový počet splátek

--------------------------------------------------------------------------

Když porovnáš oba vzorce:

PV.(1 + r/100)t = PMT . [( 1 + r/100)t - 1] / (r/100)

získáš velikost splátky:

PMT = PV. (1 + r/100)t.(r/100) / [( 1 + r/100)t - 1]

PMT = 20000.(1 + 15/100)3.(15/100) / [( 1 + 15/100)3 - 1]

PMT = 8759,54

---------------------------------------------------------------

V učebnici by mohl být vzorec v tomto tvaru:

PMT = PV . [r/(n.100)] . {1 + 1 / [( 1 + r/(n.100))n.t - 1] } , kde t ... doba půjčky v letech

--------------------------------------------------------------

Všechny tyto vzorce jsou lehce pochopitelné, protože vždy jen porovnáváš jednoduché a složené úročené (tj. součet geom. řady: sn = a1 . (qn-1)/(q-1) )

Za správnost neručím. Bankovnictví není můj obor.

Ty vzorce ze screenshotů jsou podle mě k úplně jiné problematice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]