Nejste přihlášen/a.
Rychlíková soustava se skládá ze 14 stejných vagonů, každý o délce 24,5m, délka lokomativy je 17m. Osobní vlak má 4 vagony stejné délky a stejnou lokomotivu.V každém vlaku zvolíme jednoho cestujícího: v rychlíku to bude ruda, v osobním vlak olda. Když projel rychlík kolem stojícího osobního vlaku, pozoroval ruda v okně vlak po dobu 5s. Druhý den projel osobní vlak kolem stojícího rychlíku a olda zjistil, že viděl rychlík v okně po dobu 20ss. Vlaky jely každý průměrnou rychlostí, okno považujeme za velkmi úzké.
a) jak dlouho trvá, než projede každý z uvedených vlaků po mostě délky 250? Za jak dloho projede každý vlak tunelem o délce 300m?
b) jak dlouho trvá, než rychlík mine osobní vlak jedoucí po sousední koleji buď opačným nebo stejným směrem?
Mohli byste mi prosím řící výsledky, chtěl bych si to jen podle nich zkontrolovat, postup nechci, chci si to vypočítat a jen zkontrolovat podle vašich výsledků. Díky
kamaráde, my to tu děláme obráceně, tynám tu dáštvůj postup a tvoje výsledky a my ti je zkontrolujeme, případně opravíme... nebo navedeme správným směrem...
milerádi, není problém, ale je to tvoje úloha, tak trošku ponamáhej tvoje mozkové závity
Tak v tomto případě snad nejsme ve při, když si to stejně chce jen zkontrolovat. Ono v olympiádě mu saotné výsledky stejně nebudou k ničemu, ale stejně sem může hodit ty svoje. Já se na to zatím taky podívám, ale dneska (po tom, co jsem předváděl v minulé úloze) už si moc nevěřím.
doplněno 04.03.11 11:55:A doporučoval bych aby ten cestující byl Ruda, takhle to vypadá na nákladní vlak. A samotné zadání se mi tak docela nelíbí (ale to není chyba tazatele, tak to prostě je; co se tím myslí "pozoroval vlak z okna"? To se za ním vykláněl? Mám počítat dobu od okamžiku, kdy se vlak objevil na jednom okrají okna, do okamžiku, kdy jeho konec zmizel za druhým okrajem? A jek je to okno široké? Jak jsem od něj dalěko, jaký je můj pozorovací úhel? Jak je daleko ten druhý vlak, kolik se mi ho do pozorovacího ůhlu vejde?
Výsledek se snad může, stejně to možná mám špatně . Patronka
1/ most 250 m - rychlík za 34,72 sec, osobák za 40,8 sec - vše zaokrouhleno
2/ tunel 300 m - rychlík za 41,67 sec, osobák za 48,98 sec - vše zaokrouhleno
doplněno 05.03.11 09:20:Obávám se, že jsem posunula desetinnou čárku směrem vpravo ( ne 34,72 ale 3,472 s atd. ).Míjení jsem si nějak nevšimla, to snad ani spočítat neumím.
Je třeba si ujasnit, zda máme na mysli, kdy projede celý most lokomotiva, nebo kdy opustí most celý vlak. Já bral druhou možnost a u rychlíku mi vyšel (zběžným výpočtem) most za 8,47 sec most, 9,16 tunel; u osobáku 63,48 most, 72,17 sec tunel. Je to nějaké divné, zítra to spočtu na papíře. Určitě to mám blbě.
(Míjení jsem zatím nepočítal.)
Tak s tou desetinnou čárkou mi to u rychlíku souhlasí, ale ještě jsem připočetl dobu pěti vteřin na opuštění mostu, takžo to asi budeme mít dobře. Ten osobák přepočtu. A juknu na to míjení.
Nevím, nevím, ale že by dráhu 250 m (most) rychlík urazil za dobu necelé 4 s, když vlak o délce 115 m míjí 5 s?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.