Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy mohou učitelé opustit školu?

Od: klepi® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, chci se optat, jak je to s učiteli po konci poslední vyučovací hodině? Konkrétně tedy do kdy musí učitel být ve škole fyzicky přítomen, mám kamaráda spolužáka, který dělá účetního na soukromé střední škole, a ten mi říkal, že u nich je to tak, že nepřímou pedagogickou činnost může učitel vykonávat na jeho zvolené adrese ovšem až od 13:30. Na střední to nějak chápu, tam se většinou končí kolem 13-14 hodiny, takže může pak jít domu, a znám to ze střední, že většinou jsme se s mým učitelem sešli v jídelně po poslední hodině a pak jel domu. Ovšem co třeba takový učitel 1. a 2. třídy ZŠ co si tak matně pamatuji tak tyhle malé dětičky končí většinou v 11:40 ty musí být taky ve škole až do 13:30?

Předem upozorňuji že mým dotazem není hanobení práce učitele ani znevažování.

Díky Václav

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

Mne by zase zajímalo k čemi ti ta informace bude dobrá.

hodnocení

To bych si s dovolením nechal pro sebe. Položil jsem otázku a pokud neznáte odpověď, tak nevím proč sem vůbec píšete. Za druhé nevím o tom, že bychom si tykali.

mate59
hodnocení

2x

Po skončení poslední odučené hodiny může jít domů.Často ale učitel opravuje písemky,slohové práce,diktáty,testy a pod.To dělá v kabinetě nebo si to bere domů.Když je ale porada nebo zasedání pedagogické rady tak je tam klidně i do 16.00.V čase maturit nebo státních zkoušek je tam taky dlouho.Po skončení pracovní činnosti jde domů.

hodnocení

1x

Lze očekávat, že interní zvyklosti jedné soukromé střední školy nebudou závazné pro zcela nesouvisející základní školy *zed*

(Čti - v podstatě to může mít každá škola upraveno jinak, podle svých potřeb. A klidně i pro různé učitele rozdílně.)

hodnocení

Jasný, proto se ptám jestli by někdo napsal kdo učí v první třídě jak to má on.

hodnocení

0x

Nevím, jak je to ve smlouvách na středních a vysokých školách s prací pedagogů. Jen musíte vědět že úvazek pedagoga je složen z několika částí. Jedna z nich je přímá práce s dětmi nebo sudenty. Je však třeba také čas na přípravu, čas na opravy domácích prací, vyhledávání a materiálů pro samostudium a samovzdělávání. Kdy jak a jakým způsobem si tohle učitel zajistí, je jeho věcí. Ani zdaleka není možnost kříknout "Padla" a vypadnout, s rukama v kapsách, ze školy.

doplněno 27.10.23 10:20:

Klepi, to vaše sbobodomyslné myšlení mi evokuje:

Kdy mohou učitelé opustit školu?
hodnocení

Ano, vše co jste vyjmenovala patří do tzv. nepřímé pedagogické činnosti, a psal jsem to v dotazu. Smyslem dotazu je spíš to, proč školy nařizují, do kdy má být učitel ve škole přítomen, když všechnu tuto práci může dělat doma. opravovat písemky jde doma, počítač má dnes taky skoro každý, takže i příprava prezentací či materiálů jde udělat doma. Jsem spíš proto, aby si každý učitel mohl zvolit jak chce, kdo chce opravovat a připravovat ve škole,tak bude ve škole, kdo chce doma tak může doma. Já jsem holt asi moc svobodomyslný.

hodnocení

Něco na tom bude.

Ještě k tvé svobodomyslnosti. Všechna společenství, všechna prostředí mají svá pravidla. Od nepsaných, až po psané zákony. Chování, způsoby oblékání, způsob stravování, silniční pravidla, zdravení, projev úcty, až po způsob držení příborů. Právě díky těmto zákonům a pravidlům lidé ve společenstvích mohou přežít. Ať je to Tokyo nebo džungle, ať je to kostel nebo tělocvična. *mir*

@klepi - proč školy nařizují, do kdy má být učitel ve škole přítomen, když všechnu tuto práci může dělat doma
Protože zákon ;)

ZP, § 81, (1) Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.

hodnocení

babkazov

Nesouhlasím.

sery
hodnocení

0x
Moje babina učila na základní škole. Tak jsem se jí vždy ptala, jak to má ta učitelka, co "učí" první třídu. Protože tam o nějaké přípravě nemůže být vůbec řeč, natož opravování písemek a slohů... A ta, i když končili denně o půl dvanácté či kdy, tak do dvou prý "musela" být ve škole. Ať už dělala cokoliv. Tahle vždy alespoň dětem malovala na první hodinu úvodní tabuli např. už s příklady do psaní, počítání. Mě už totiž jako dítě přišlo nefér, že moje máma vstávala za tmy a dávno byla v práci dvě hodiny, zatímco učitelky ještě v půl osmé pily kafe a plkaly na chodbě. A byl by za mně vrchol drzosti brát takovou mzdu a odcházet už ve 12 hod. A to neříkám ze zášti, ale že skutečně alespoň těch sedm hodin by na pracovišti být tyhle učitelky mohly. Jo a tahle ještě jeden den v týdnu musela vést kroužek němčiny. Hele a proč si tohle nepořešíš s ředitelem? Je ti to blbý, že?
hodnocení

Já učitel nejsem, proto se ptám, kdybych byl tak se poptám.

hodnocení

0x

mám v rodině učitele -už tady se vyjadřovala spousta lidiček-a chtěl bych podotknout že ten učitel třeba v době prázdnin je třeba poslední dva týdny do noci ve škole ...nebo spoustu věcí musí řešit z domu-třeba takový výlet nebo škola v přírodě se nepřipraví sama...navíc ouřadi nad nimi je bombardují spoustou věcí které se musí vyplňovat a poslat zpátky a pokračovat ve výuce tak aby to ouřadům nad nimi vyhovovalo...,pořád něco řešit-rozbité umývadlo,prokopnuté dveře,ucpané umývadla ,záchody..a další věci co si ty dětičky vymyslí a pak konají ...nevěřili byste co vše dokáží...není to žádná procházka růžovým sadem ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]