Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Text k recitaci

Od: noemi* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

je mi 16 a hledám text k recitaci na recitační soutěž a jsem z toho už fakt zoufalá.Měla by to výt nejlépe próza(klidně i poezie),kde bych mohla předvést své vypravěčské schopnosi, nejlépe něco meti a4 a a5(2-3min recitace), psáno v ženském nebo neutrálním rodě a úplně dokonalé by bylo,kdyby to mělo hlubší myšlenku nebo se zabývalo složitějsím tématem(láska, deprese, dospívání,...).

Klidně posílejte i těžší díla, já se jen tak něčeho neleknu. předem děkuji:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Viktor Dyk: Země /...

Vím, že autor není "z nejnovějších", ale to může být i výhoda - a "předvést" se na tom dá jednoznačně (vyzkoušeno).

No, to je krásné. Dlouho jsem to nečetla, a teď si utírám slzy, fakt mě to dostalo.

@inzinyrka - Dík *srdce* Mám pár skvělých vzpomínek na reakce posluchačů, dovolím si vás zařadit mezi ně :)

rajskyprotlak
hodnocení

2x

Milan Kundera

Kdybys tak raději mlčel

Nemluv mi o lásce!
Z každého tvého slova slyším,
jak na mne ťuká červotoč.
Mám rád, mám rád, mám rád ...
Vždyť já vím, že tvoje srdce
je omotáno cizí kadeří!
Nelži, že jsou to moje vlasy!
Nevěřím, nevěřím!
Vždyť tvoje slova, to je rákosí a les
a mlhovina, za níž kráčíš v chvatu
s kloboukem do tváře a s tváří do kabátu.
Já tě však vidím! Za všemi slovy tě vidím!
Já vím, kam jdeš! Já znám ty dveře!
Já znám to jméno na nich!
Cítím tu horečku, co jde ti po těle!
Vidím tvé oči, jak se ohlížejí,
plaché a zbabělé ...

Mlč, mlč,
já všechno vím! ... Ach, kdybys nemluvil,
že mne máš rád ... Kdybys tak raději mlčel ...
Jak tenkrát. Na začátku. Kdysi.
Tehdy byls němý.
Byls jak medvídek.
Nemluvils o lásce
a byl jsi láska sama,
ach, chlapečku můj, lásko,
lásko milovaná ...
Co? Co to zas říkáš?!
Mlč už proboha!

hodnocení

1x
Měla by sis vybrat sama, podle toho co tobě sedne, co tebe zaujme, o čem budeš recitovat se zájmem. Já před lety recitovala část z Evžena Oněgina, kdy mu Táňa píše dopis. Taky jsem recitovala E.A. Poe nebo Sedmou elegii, je dokonalá - ale ty neodpovídají tvému zadání. Myslím,že mi některé poradili i rádci zde na poradně.

host
hodnocení

1x

Nemusíte soutěž brát tak vážně. Pokud chcete zaujmout, zkuste se odlišit od recitací ostatních - Romeo a Julie, Manon Lescaut, Taťánny z Oněgina atd. Zkuste třeba panence nebo medvídkovi přečíst O veliké řepě, O červené slepičce, O kohoutkovi a slepičce. Pěkně s citem.

Nebo můžete použít jako rekvizitu plakát s Křemílem a Vochomůrkou a pěkně předříkat některý z příběhů. Odlište se od ostatních, nehledejte klasiku, buďte moderní. Nebo si vemte pádlo, vodáckou čepičku a můžete recitovat z knihy s ukázkami na mapu promítnutou na interaktivní tabuli kousek itineráře nějaké řeke, nebo popis nějakého vlastivědného výletu. atd, atd. Odlište se, všimnou si vás.

Nebo si vemte knihu Babička od Boženy Němcové a pěkně čtěte, tak že nejen děcka ale i komise bude naslouchat ději.Nebo jesli jste kurážné děvče, zkuste třeba pro legraci Písně otroka, od Svatopluka Čecha, nebo z jiného soudku: zkuste zarecitovat text písniččky Šoférská, kterou v češtině nazpíval Jiří Vašíček.. nebo cokoliv kromě klasiky, kterou budou mít všichni.

liska5
hodnocení

0x

Já bych zkusila v knihovně sáhnout na nějaké drama. Dramata jsou samá přímá řeč, budeš si sama odpovídat. Pasáže z Romea a Julie, to umím dodnes...V dnešní "válečné" době se nabízí Matka od Karla Čapka, odrecitovat tu závěrečnou část. Nebo některou z jeho povídek z Jedné a druhé kapsy. Prostě, kde je napětí.

mraf
hodnocení

0x

Určitě úryvek z Manon Lescaut od Vítězslava Nezvala (slušivý k 16-ti letům), dá se báječně recitovat s otazníky,

třeba tenhle:

Čím to, že já, Manon,
tak šťastna jsem?
Čím to, že já, Manon,
se líbím všem,
co na mně lidé mají?
Mě nezajímají,
jen jeden, jen jeden, jen jeden...
Čím to, že já, Manon,
si přesto všímám jich?
Čím to, že já, Manon,
si tropím z nich ráda smích?
Každý mi něco slíbí,
mně se však, mně se líbí
jen jeden, jen jeden, jen jedeni...
Čím to, že já, Manon,
ač je mi šestnáct let,
čím to, že já, Manon,
mám opustiti svět.
Vždy´ život trvá chvíli,
ach, vždy´ ten život milý
je jeden, jen jeden,jen jeden...

Nejlépe si ale dílo nejdřív přečíst celé... https://www.gmct.cz/media/files/%C5%A0koln%C3%AD%20knihovna/Manon%20Lescaut%20-%20Vitezslav%20Nezval.pdf

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma próza k recitaci

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]