Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám tento příklad prosím správně?
Vypočítej pravděpodobnost, že při hodu 3 hracími kostkami nepadne číslo dělitelné 5.
Vyšlo mi 0,95.
Pětka může padnou 0*,1*,2,3*. Pravděpodobnost pádu pětky je 1/6. Hledá se případ kdy padne 0*. p=1/6,n=3
Z binomické věty: C(0,3) p^k * p˙^k˙
p˙=1-p a k˙=n-k ,C(0,n)=1=C(n,n) Zdejší systém požíra opostrófy!
vyšlo mi 5*5*5/6/6/6
Také mi to vychází jinak než 0,95. Zadání rozumím tak, že oka na kostkách se sčítají, např. padne-li 4, 5, 6, součet je 4+5+6 = 15.
Jak bylo uvedeno, celkem je 6*6*6 možností. Příznivé možnosti jsou (popořadě):
1+1+3 (= 5)
1+2+2 (= 5)
1+3+1 (= 5)
1+3+6 (= 10)
atd. atd.
Vypsal bych si je a spočítal. Dál už to bude snadné.
Nemáš.
Pro každou kombinaci prvních dvou kostek existuje taková hodnota na třetí, aby to 5 dělitelné bylo. Takže pravděpodobnost dělitelnosti bude minimálně 1/6 (o něco víc, protože 1~6) což je 0.1666, takže správný výsledek musí být nižší než 0.83333
Kde jsi udělal chybu ti ale bez tvého postupu těžko říct
Pri troch kockach je dokopy 6 ^ 3 = 316 moznosti
Delitelne 5 je len cislo 5 zo vsetkych hodnot od 1 po 6 na kocke. Zacneme riesit, kolko moznosti je opacnych, cize delitelnych 5, to znamena aspon jedna 5 na lubovolnej kocke z 3 :
5, a, b = mame 3 moznosti ked na jednej z kociek je 5 a na ostatnych nieco ine, oznacil som to "a" "b"
a, 5, b
a, b, 5
5, 5, a = zase tri moznosti, na dvoch kockach 5, na trete nieco ine
5, a, 5
a, 5, 5
5, 5, 5 = na vsetkych je 5
Dokopy 7 moznosti voci 216, riesenie je P = 1 - 7 / 316
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.