Nejste přihlášen/a.
V kterém jsi ročníku?
Až něco uděláš 100x, tak taky budeš rychlý a rovný. Ať je to řezání dřeva, výpočet integrálu nebo nastavení něčeho na autě (co "rovného" dělají automechanici?).
Někdo se činnost1 naučí po 80 pokusech, jiný po 7. U činnosti2 to může být přesně naopak.
Ze začátku se jako u všeho zaměř na kvalitu a správnost postupu. Rychlost přijde později buď sama nebo budeš už sám vědět, kde by to šlo zrychlit.
Je potřeba odlišit situaci, kdy ses mohl dostat mezi učně, kteří doma už ledacos rozebírali a vedle nich se cítíš méně zručný, od situace, kdy by ti zručnost nebyla dána. Obecně platí, že není dobré se nutit do něčeho, k čemu člověk není. Je důležité vybrat so to, k čemu má člověk talent. I s horší zručností můžeš být dobrým diagnostikem.
Přidám pohled z trochu jiné strany, takové srovnání. Slavný starořeckký řečník, nejslavnější řečník všech dob, (též politik a právník, v mládí trochu šislal abrebentil, dokonce jeho první projev na veřejnosti skončil maprostým fiaskem, kdy musel utéci od řečnického půltíku. On se ale nevzdal. Po tomto nezdaru se jej ujal známý herec, který mu vysvětlil, kde dělá chyby a jakým způsobem docílí zlepšení ve všech směrech rétorského umění. Každý den poctivě cvičil artikulaci a piloval práci s hlasem. Pověsti o jeho snaze překřičet příboj a způsobu vkládání kamínků do úst kvůli čisté výslovnosti, jsou dnes pro všechny už notoricky známé. A na závěr:
Co by ti poradil: "Nikdy se nevzdávej, a pokud budeš chtít, dokážeš všechno, na co si jen vzpomeneš. Ve svém projevu buď neohrožený. Neboj se projevit svůj názor."
A Tvoje čeština Ti to ještě komplikuje. Jsem x sem
Jsem rád, že jsem si to mohl zkusit. Až budeš mít po praxi, napiš sem, jestli se to zlepšilo. V době prázdnin si ber brigády v oboru. Žádnej učenej z nebe nespadl... ... Každý začátek je těžký.
Bude z něj automechanik, ne spisovatel, tak je to trošku omluvitelné. Píše, jak to slyší a nehledá v tom gramatickou strukturu (viz neoddělené vedlejší věty).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.