Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojúhelník - poměr stran

Od: sbaton* odpovědí: 24 změna:

Prosím potřeboval bych moc poradit s tímto příkladem:

V trojuhelníku ABC byly velikosti stran a a b v poměru 5:7a strana c byla o 4cm delší než strana b. Obvod trojuhelníku byl 99cm. Jaká je délka strany a. Mockrát děkuji za radu

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Poradit, ne vypočítat, že? Takže má rada začíná: zapiš, co víš, matematicky. Tak hned první - poměr stran a.b = 5.7, neboli po roznásobení 7a = 5b. A máš jednu rocnici.

Pak víš, že c je o 4 cm delší než b, to zapíšeš snadno (druhá rovnice). no a obvod je součet všech tří stran. Doufám, že soustavy tří rovnic o třech neznámých jste dělali, ne? Tak začni a narazíš-lio, napiš, cos dokázal a kdes narazil- (Ale snad nenarazíš.)

sbaton*
hodnocení

Prosím Tě nemohl bys mě to spočítat chodím do 7 třídy a takové rovnice sme ještě nebrali . Děkuji

tlapka*

Tak to zkus přes mou metodu, tam je rovnice jen jedna. :) Vzorec pro výpočet obvodu trúhelníka jistě znáš. A teď se jen zamysli, jak vyjádříš jednotlivé strany tak, aby ti zbyla jen jedna neznámá. Dvě ze tří stran jsem ti naznačila v první odpovědi. Když si vyjádříš i třetí, tak vyjádření stran dosadíš do vzorce pro obvod. A je z toho jedna rovnice o jedné neznámé. :)

sbaton*
hodnocení

pROSÍM POMOZTE MĚ TO I VYPOČÍTAT JSEM V 7 TŘÍDĚ A ROVNICE SME JEŠTĚ NEPROBÍRALI. DĚKUJI

Výpočet máš skoro celý niže, pomohlo to? Na kdy jste měli ten úkol?

Ozvi se, ať víme, jak jsi dopadl.

tlapka*
hodnocení

2x

Vyjdi z rovnice o=a+b+c.

Zbývá jen si vyjádřít jednotlivé strany. Třeba b necháme tak. C je o 4 cm delší než b. Jak to vyjádříš? Že c=b+4. Teď si stejným principem vyjádři a, dosaď a do rovnice a máš hotovo. ;)

hodnocení

2x

Když jste rovnice neměli, tak by ti to asi přes rovnice neuznali. No tak to zkusíme bez rovnic.

V prvním údaji máš poměr stran 5:7 Strana a má tedy 5 něčeho, (možná centimetrů, možná palců ... ani jedno spíš ne, prostě ppět nějakých dílů, a strana b má těch samých dílů 7, to je o tři víc. Zároveň má ale o 4 centimetry víc. Už to vidíš? Tři díly jsou čtyři centimetry , kolik je jeden díl? A až budeš mít jeden díl, spočteš pět, sedm a třetí stranu snad dopočteš. A něříkej, že je to rovnice, sice je to vlastně pravda, ale hlavně to bude odčítání.

doplněno 03.03.11 21:13:

Ježíš promiň, překlep. Ale objevil jsi ho ne? 7 je samozřejmě o dva víc. Ale o to je to jednodušší, takhle to spočeš zpaměti.

doplněno 03.03.11 21:24:

A jinak promiň, doufám, žes ještě nešel spát. Já totiž občas taky koukám na televizi, víš?

tlapka*

Teď to ale nechápu ani já... :D Proč o tři více? Nemyslel jste o dva?

doplněno 03.03.11 21:18:

Jasně, chápu. Když jsem nechápala, vysvětlení překlepu tu ještě nebylo. ;)

doplněno 03.03.11 21:22:

Hlavně, ať je to jasné tazateli. Snad se ještě ozve.

No samozřejmě, už jsem se omluvil. Mohl bych se vymlouvat, že jsem zkoušel tazatelovu pozornost, ale ne, prostě je to hrubka a překlep a hrůza. Jediné, co mne napadá, je, že jsem od sedmi neodečetl těch pět dílů, ale ty čtyři centimetry.

doplněno 03.03.11 21:21:

Křižovali jsme se.

... a takhle to dopadá, když se to začne řešit "okecáváním" okolo.

Takhle to dopadá, když člověk dělá neomluvitelné chyby. Už jsem se omluvil dvakrát.

hodnocení

1x

a/b = 5/7; a=5b/7; c=b+4; výsledek 5b/7 + b + b+4 = 99 = a+b+c

doplněno 04.03.11 07:15:

já sem nic nevypočítal, to byste milí "učitelé" meli vědět, jen jsem přepsal zadání do matematické jednoduché rovnice, a tím jsem v zásadě pomohl k výsledku. Naučete se rozlišovat detail. Mj. definice mě nikdy nic nenaučily... byly to příklady. Asi máte rád slohovky že . . :-P

A proč to píšeš? Mám dojem, že nikdo nic jiného netvrdil. Pokud máš na mysli moje:poradit, ne vypočítat, že..", to je za tvým příspěvlem čirou náhodou, psal jsem to, když tam ještě nebyla žádná odpověď , jako reakci na otázku, která zněla "Prosím potřeboval bych moc poradit s tímto příkladem:" Takže já si taky myslím, že tvůj příspěvek byl radou a ne výpočtem, nejsme ve při.

A pokud to nebylo určeno mně, taky se nic neněje, proste si všichni myslíme totéž a každý to napsal jinak.

doplněno 04.03.11 08:06:

A jenom pro doplnění mého vzdělání: kde jsou tady jaké definice?

patronka*
hodnocení

1x

Dobrý den, chtěla jsem psát pod Kartaguncovu odpověď, jenže mne to zas nutilo hrát online hry. Ten poslední postup se mi nezdá, zkusím jiný. Celý obvod trojúhelníku je 99 cm. Vím, že straby a:b jsou vpoměro 5:7 a strana c je o 4 cm delší než strana b. Odečtu tedy 4 od 99 => 99- č = 95. V tom obsaženy strany A - 5x, b - 5 a c taky 5x, protože ty 4 cm připočtu až nakonec. Pracuji s celými čísly, takže začnu 5+7+7=19; 2x19´38; 3x19=57; 4x19=76 a 5x19=94. To je ono hledané číslo a z toho plyne že : strana a = 5x5= 25 , strana b = 5x7= 35 a strana c= (5x7) + 4 = 39 (závorka je celkem zbytečná, násobení má přednost). Kontrola a + b + c = 99 => 25 + 35 + 39 = 99 Rovnice by mohla vypadat n*5 +n*7+n*7 + 4 = 99

patronka*
hodnocení

1x

Dobrý den, chtěla jsem psát pod Kartagincovu odpověď, jenže mne to zas nutilo hrát online hry. Ten poslední postup se mi nezdá, zkusím jiný. Celý obvod trojúhelníku je 99 cm. Vím, že strany a:b jsou vpoměru 5:7 a strana c je o 4 cm delší než strana b. Odečtu tedy 4 od 99 => 99 - 4 = 95. V tom jsou obsaženy strany : a - 5x, b - 5x a c taky 5x, protože ty 4 cm připočtu až nakonec. Pracuji s celými čísly, takže začnu 5+7+7=19; 2x19=38; 3x19=57; 4x19=76 a 5x19=95. To je ono hledané číslo a z toho plyne že : strana a = 5x5= 25 , strana b = 5x7= 35 a strana c= (5x7) + 4 = 39 (závorka je celkem zbytečná, násobení má přednost). Kontrola a + b + c = 99 => 25 + 35 + 39 = 99 Rovnice by mohla vypadat n*5 +n*7+n*7 + 4 = 99

Vkládám znovu, protože těch překlepů by moc a i špatě napsaná čísla. Děkuji a omlouvám se. Patronka

doplněno 04.03.11 09:14:

Nějak dneska nemá ten správný den, zas překlep - "špatně"

hodnocení

0x

Tak ješte jednou a správně:

Když jste rovnice neměli, tak by ti to asi přes rovnice neuznali. No tak to zkusíme bez rovnic.
V prvním údaji máš poměr stran 5:7 Strana a má tedy 5 něčeho, (možná centimetrů, možná palců ... ani jedno spíš ne, prostě pět nějakých dílů, a strana b má těch samých dílů 7, to je o dvě víc. Zároveň má ale o 4 centimetry víc. Už to vidíš? Dva díly jsou čtyři centimetry , kolik je jeden díl? No přece dva centimetry. A až budeš mít jeden díl, spočteš pět, sedm a třetí stranu snad dopočteš. A něříkej, že je to rovnice, sice je to vlastně pravda, ale hlavně to bude odčítání.
Kontrolní výsledek napíšu o neco níž, odroluj.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
a=10cm, b=14cm, c= 99cm _10cm _14cm = 75 cm
doplněno 04.03.11 08:42:

Pozor, zase špatně!

tlapka*

Já už se do toho nechci motat, ale jste si jistý? Tohle neodpovídá zadání. Strana c má být o 4 cm delší než b...

Navíc podle trojúhelníkové nerovnosti takovýto trojúhelník vůbec neexistuje. *ee*

Jen se motej, tohle je samozřejmě další kravina, vycházející ze "zadání" "strana b má být o 4 cm delší než a",Tedy další chyba.

Nechápu, co blbnu. Přes rovnice to samozřejmě vyjdem třeba i podle miramiry, ale když rovnice neměli... Musím se znovu zamyslet.

hodnocení

0x

Tak ještě jednou, doufám naposled.
Správné zadání zopakuji zde:

V trojuhelníku ABC byly velikosti stran a a b v poměru 5:7a strana c byla o 4cm delší než strana b. Obvod trojuhelníku byl 99cm. Jaká je délka strany a. Mockrát děkuji za radu
============================================
A dál už stručně: Strana a má 5 (nějakých) dílků, strana b má 7 dílků, strana c je o 4 cm delší než strana b, má tedy 7 dílků+ 4 cm. Obvod s = a + b + c = 5 dilků + 7 dílkú + 7 dílků + 4 cm = 19 dílků + 4cm
Ze zadání s = 99 cm, tedy 19 dílků = 95 cm. Dělením (ano, je to vlastně řešení jednoduché rovnice, ale nebudeme tomu tak říkat, když jste je neměli) 1 dílek = 5 cm, načež
a = 5 dílků = 25 cm, b = 35 cm, c = 39 cm
A je to.

patronka*

Samozřejmě, je to jen trochu jiný postup, já to chtěla rozepsat podrobněji, pro lepší pochopení tazatelem. Nechápu ale, proč jste správnou odpověď vkládal až poté, co jsem ji vložila já. Patronka

toto vše již bylo řečeno a v zásadě spočteno v odp. č.2 *smich*:-P

doplněno 04.03.11 10:12:

proč to počítat jednoduše, když to jde složitě, ještě tu chybí hrušky, jablka a sloni . . . bavím se díky. *ua*

Bav se dobře.

doplněno 04.03.11 10:24:

jen tak pro zajímavost: od samého začátku jsem se pokoušel odpověď číslo dvě ohodnotit jako dobrou, opakovaně mi to píše"tuto odpověď jste již hodnotil" a furt je tam nula; co o tom soudí admin?

A že už to bylo řečeno: ono to bylo řečeno různým způsobem mockrát, nejen v odpovědi č. 2, která je samozřejmě jedinečná , naprosto úplná a jedině správná, akorát že sbaton se porád bránil rovnicím.

Já ji nevkládal potom, já ji psal souběžně a prostě jsme se křížili. Pakk jsem si dal kafe a chystal jsem se odpovědět právě v tom smyslu, že vím, že můj poslední postup je chybně a že se křížíme. Akorát snad jedno my není jasné: postup je jistě správný, jen úplně nechápu to zdůvodnění, jako že proč jsou v tom ty strany pětkrát, Ale já už jsem dneska nějaký tupý.

hodnocení

0x

Ještě jednu obecnou poznámku off topic: uvědomil jsem si, že jsem v tomto vláknu začal všem tykat. Snad na to mám ve svých dvaasedmdesádi jakýstakýs gebír, i když vím, že ani ostatní rádcové nejsou samí cucáci, nicméně explicitně prosím o svolení a pokud se to někoho z vás dotýká, ozvěte se, omluvám se a napravím to.

A samozřejmě sám tímto nabízím tykání všem :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]