Nejste přihlášen/a.
Vedlejší věta podmětná (také nazývaná vedlejší věta subjektová) je druhem vedlejší věty, která obsahuje subjekt (podmět) a sloveso, ale nemůže existovat samostatně jako samostatná věta. Vedlejší věta podmětná musí být propojena s hlavní větou, aby měla smysl a gramaticky korektní strukturu. Vedlejší věta podmětná se často používá k poskytnutí dalších informací o akci nebo stavu vyjádřeném v hlavní větě.
Zde je příklad vedlejší věty podmětné a hlavní věty:
Hlavní věta: "Já čtu knihu."
Vedlejší věta podmětná: "kterou jsem si půjčil v knihovně."
V tomto případě je "kterou jsem si půjčil v knihovně" vedlejší větou podmětnou, která poskytuje další informace o knize, kterou čtu. Vedlejší věta podmětná je vázána na hlavní větu a společně tvoří kompletní myšlenku.
Vedlejší věty podmětné mohou začínat různými složkami, včetně podmětu (např. "Který pes"), příslovce (např. "Kde bydlí"), přídavného jména (např. "Který starý dům"), a dalších. Tyto vedlejší věty jsou důležitou součástí složitějších vět a umožňují bohatší a komplexnější vyjádření informací.
Ptáte se v titulní otázce na větu místní, v textu na větu podmětnou.
Podmětná: Kde ležela Atlantida, se neví. Věta hlavní - se neví. Otázka - kdo co se neví? Věta vedlejší podmětná - kde ležela Atlantida.
Příslovečná místní: Vrátil se tam, kde žil v dětství. Věta hlavní - vrátil se. Otázka - kam se vrátil? Věta vedlejší příslovečná místní - kde žil v dětství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.