Dobrý den, chodím do třetího ročníku střední školy.ze začátku roku školního jsem byla na dovolené. Takže mám už 50h zmeškaných hodin. Plus jsem teď nemocná takže to bude zase výš. Bojím se že mě kvůli tomu vyhodí kvůli nedostatečné docházce. Známky mám chvalitebný až výborný většinou ale samozřejmě nekdy můžu něco pokazit, ale od většiny třídy mám lepší průměr. Děkuji za odpověď
Myslím si, že bys měla dát řeč s třídní a ne s lidmi, kteří o tobě vůbec nic neví. Zeptej se třídní učitelky! Také si myslím, že už jsi dost stará na to, abys věděla, že jde o tvůj život a ne o to co kdo řekne nebo udělá. Je na tobě, jaké si to uděláš, takové to budeš mít.
No nazdar, to se podmínky ve školství tak změnily? Padesát hodin je kolik - deset školních dní? Jsou chybějící hodiny nějak rozumně omluvené? Máš solidní prospěch, předpokládám, že ve všech předmětech jsi byla nějak zkoušená, tak jaký je důvod vyhazovu? Samozřejně, pokud ty chybějící hodiny jsou neomluvené, není co řešit. Jinak bych se toho nebál, možná bych se zeptal ve škole, co s tím.
A proč bys neměla být klasifikovaná? Do pololetí je ještě dost času, nějaké známky jistě máš a nějaké ještě dostaneš, zameškané hodiny máš jistě omluvené - navíc, tu dovolenou bych bývala domluvila před tím s třídní,ale spíš s ředitelem - tak jsme to dělali, když jsme jeli s dětmi v zimě na hory mimo prázdniny. Šla bych za třídní a řekla jí, jak to vidí.
Škola by měla mít dokument nazvaný Klasifikační řád. Tam je popsáno, jaká je povolená absence a co se stane, pokud je míra povolené absence překročena. Neklasifikování samo o sobě není důvodem k vyloučení studenta. Mělo by následovat přezkoušení, atd...
Je rozdíl mezi omluvenou absencí a neomluvenou absencí. Když má někdo absenci z vážných a omluvitelných důvodů, je to jiné než týden nemluvené absence. Některé školy jsou v tom tvrdé, jinde posuzují zdůvodnění žáka, který udělal "áčko" a i to se dá někdy brát shovívavě.
Pokud máte důvody nepřítomnosti, které se dají omluvit, není důvod žákovi ukončit docházku. Navíc, každá škola je ráda za každého žáka, za kterého stát platí. Proč by někoho škola vylučovala a přicházela o peníze?
Snažte se učit a absence mít pokud možno co nejmenší a hlavně omluvitelné.
Nepřítomnost máš zřejmě řádně omluvenou, takže to nejde považovat za zanechání studia.
Do konce pololetí je ještě spousta času. Známek pro kvalifikaci ještě nasbíráš dost. Kdybys přesto nebyla klasifikována, bude určen způsob, jak klasifikaci získat (písemka, přezkoušení, ...).
Přečti si Školní řád (asi na stránkách školy). Neškodí si přečíst relevantní část Školského zákona.
50 hodin je ještě, myslím, málo. I kdyby to teď ještě naběhlo. Pamatuji, že jsem kdysi chyběl v jednom ročníku měsíc v kuse. Bylo to tedy z důvodu nemoci, ne dovolené. Celkově to muselo být za to pololetí určitě okolo 130-150 hodin. Nikdo po mně nic nechtěl, známky jsem dostal ze všech předmětů. Žáky s lepšími známkami určitě nikdo nechce vyhazovat kvůli docházce.
V každým předmětu musíš mít minimálně 70 % odchozeno a mít hodně známek abys prošla, známky se můžou zařídit i dodatečně, že si někdy dopíšeš testy nebo se necháš vyzkoušet, docházku nijak neošidíš. Snažit se nebýt nemocná a chodit tam. Stejně nechápu proč chtějí aby se tam chodilo, ok, na cvičení a praxi ale na normálních hodinách jsem to občas flákala a nikdy se nic nestalo, sešity jsem si vyfotila a doučila za půl hodiny doma to co se učilo hodinu, to byl lékař co měl ordinační dobu v úterý dopoledne nebo kdy, tak tam každý měsíc, pak každou chvíli sourozenci donesli ze školy nějaký nákazy a vši a neštovice a tak, občas jsem nešla na hodinu kvůli testu ale to bylo spíš tak že jsem se nechala vyzkoušet ústně, z testu bych měla za 4 ( i když jsem jednou celý test opsala ze sešitu kam jsem psala úplně všechno) a na zkoušení za 1, nepochopila jsem to ale přizpůsobila jsem se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.