Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba školného

Od: katerinapochov odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Moje dcera opakuje ročník ze zdravotních důvodů, ne prospěchových. Na vysvědčení měla 3 dvojky. Škola po mě žádá 6.500 kc školného z důvodu propadnutí. Jsem povinná toto uhradit?

Mnohokrát děkuji za radu.

S přáním hezkého dne

Pochová

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Připadá mi to logické a oprávněné.

katerinapochov
hodnocení

Ale zdraví nikdo neovlivní a už je trest, že se opakuje ročník, tak proč ještě platit? To mě přijde velice kruté.

Ale škola za to přece také nemůže a náklady pak logicky má i při opakování ročníku.

sasa*

A když měla tři dvojky proč opakuje?

sasa*

jo jo, mezitím vysvětleno...

hodnocení

5x
Již jsem zde udělila hodnocení, ale po přečtení všech Vašich komentářů Vám to napíšu ještě jednou - škola vynaložila náklady na školní rok. Je jedno, z jakých důvodů nelze ročník uzavřít a je nutno ho opakovat - peníze to stálo tak jako tak. Rozumím, že se Vám to může zdát nefér, vzhledem k pilnosti dcery, ale vše zde záleží pouze na škole. Jak dlouho chyběla,že nemohla být klasifikována za druhé pololetí? Nebo chybí jen ta praxe? To jsou věci, které my zde nevyřešíme. Škola má dané určité podmínky,kdy školné platí a kdy si je platí sami rodiče žáků. Takže ano, škola na to právo má. Soukromé školy mají právo na vše, s čím Vy souhlasíte při umístění žáka do školy. Chápu,že může být pro Vás, jako matku samoživitelku, 6500 Kč dost, ale zase by mohla přijít na řadu otázka, proč volíte soukromou školu. Nelze spoléhat přece na to, že dcera bude prospívat po celou dobu studia s vyznamenáním, abyste za ní nic neplatila. Také je od školy ohleduplné, že po Vás záda zaplatit částku pouze za jedno pololetí a ne za celý školní rok. Takže shrnuto - ano, škola na to právo má a pokud chcete,aby dcera i nadále na této škole studovala, jste povinna částku uhradit. Myslím si, že v případě slušné domluvy by mohlo projít i postupné placení po částkách.
A proč Vám zde odpovídají slovensky i česky? Protože naši rádci jsou z Čech i Slovenska. Komunikujete se všemi rádci.

hodnocení

4x
Asi to bude velké překvapení, ale soukromá škola není charita. Holt mají ceník na hlavu a důvody opakování je poměrně logicky nezajímají.

p23®
hodnocení

3x

Jistě. Je potřeba platbu uhradit. Jedná se přece o soukromou školu, ne? Pokud s tím nesouhlasíte, obrátila bych se přímo na školu.

Zdravím.

kimbert*
hodnocení

2x

Dobrý den,

Možná by jste dostala relevantní odpovědi,pokud by jste tady dala odkaz na školu které se Váš problém týká,jinak to budou jen dohady.Pokud bych se dostal já do vaší situace tak bych určitě neřešil na poradně ,ale zašel bych za ředitelem(kou) a zeptal se na řešení vzhledem tomu že jste samoživitelka,tak osobní jednání by bylo lepší a mohl by Vám vyjít vstříct a zároven Vám určitě vysvětlí podle kterého školního předpisu ,zákona po Vás požaduje další peníze,soukromé škole vnitřní předpisy,stanovy určitě schválilo při založení školy ministerstvo školství,takže si určitě tento poplatek jen tak nevymysleli.Zajímalo by mně a asi nejen mě názor ředitele školy.

hodnocení

1x

Idete na dovolenku k moru, z ktorej nic nemate, lebo dcera ochorela. tiez ziadate v cestovke druhy zajazd zadarmo? Sukromnu skolu zdravotne problemy nezaujimaju, ona podnika a ma nejake naklady s kazdym skolskym rokom. Ci vam budu ochotni skolne odpustit, to sa musite dohodnut s nimi, ziadny narok na to nie je.

Navyse 6500 za rok je smiesna suma.

hodnocení

0x

Aka skola? Nieco sukromne?

katerinapochov
hodnocení

Ano jedná se o soukromou školu. Střední škola hotelnictví a gastrinomie s. r. o

katerinapochov
hodnocení

Ale na této škole se platí školné pouze, když má student horší známku než 3.Ale dcera měla pouze tři dvojky a neklasifikovaná z odborného výcviku.,kde má lékařské zprávy a tedy nemohla praxi vykonávat poslední

2 měsíce před koncem školního roku.

No ano, ale vaše dcera bude dělat ten ročník podruhé. Za ten první rok by v případě dobrých známek neplatila.

katerinapochov
hodnocení

Ja bych si myslela, že by právě zdravotní důvody, které člověk neovlivní měly být zohledněny. Znám případ, kdy student ani neopakoval a ani neplatil. Proč to v tomto případě je to jiné?

To se tedy budete muset zeptat ve škole. Ale kdo by to tedy v případě soukromé školy za Vás měl zaplatit?

katerinapochov
hodnocení

A kdo tedy platí školné, když má žák vyznamenání jajo moje dcera? To přeci musí někdo platit.

Chápu opakování a platbu z důvodu špatného prospěchu, ale nebze zdravotních důvodů a ještě, když lékař zakázal vykonávání praxe

Skola ma s prevadzkou nejake rocne naklady a tie rozpocita na studentov, je to sukromny subjekt, moze si urcit pravidla, ako chce, napriklad neplatia ti, ktori vedia stat na jednej nohe aspon 10 minut.

Zbytocne tu spamujete diskusiu, vynimku kvoli zdravotnym dovodom vam moze udelit len skola, neda sa to vymahat sudne ani inym sposobom. Este otazka : fajcite?

katerinapochov
27.09.23 13:22
hodnocení

Ne a Vy?

katerinapochov
hodnocení

Myslela jsem, že lidem radite ale jak je vidět, tak se jim vysmiváte pokládáním směšných a s tématem nesouvisejících otázek. Netušila jsem, že budu přepojena až na Slovensko,když jsem češka

hodnocení

0x

Na soukromé škole musíte podepisovat smlouvu, podmínky za jakých se opakují ročník včetně částek tam musí být vypsané.

katerinapochov
hodnocení

Mohu vědět proč dostávám slovenské a české odpovědi?

Nerozumím tomu

Protože pan Peter je Slovák a nikdo ze zdejších nemá problémy s tím, že píše slovensky? Byli jsme jeden stát, rozumíme si. Nevím co řešíte.

Na soukromé škole musíte podepisovat smlouvu o studiu, stejně tak když se zvýší školné tak taky podepisujete papír. Ve smlouvě nebo ve školním řádě musí být uvedeno za jakých podmínek se opakuje ročník a jakou částku to stojí. Můžete požádat ředitele školy o vyjímku nebo o splátkový kalendář.

Byl jsem na soukromé škole, když jdete na soukromou školu, musíte počítat s tím, že se tam všechno platí. Jestli s tím máte problém, tak nechápu, proč jste tam dceru dávala. Neberte to jako posměšek, ale v případě samoživitelky to není rozumné.

katerinapochov
hodnocení

Dcera o tomto oboru snila od 10 let a bohužel místo bylo pouze na soukromé škole. Samozřejmě, že to neberu jako posměšek, ale když mi jeden z vašich rádců položí otázku fajčíte? Promiňte, ale to se mi velice dotklo a pochopila jsem to jako výsměch, jako kdybych kouřila, ať se nedivím, že nemám na školné. Jinak se to ani pochopit nedá.

id
Pardon, nevěřím, že s tak výborným prospěchem ( jak píšete) se nedostala na státní školu.

katerinapochov
hodnocení

Nevím s kým komunikuji. Dostávám slovenské a české odpovědi. Reaguji na slovenskou odpověď. Školné 6500 Kč je pouze za první pololetí. A věřte mi, že pro mě jakisamoživitelku je to velká finanční zátěž.

id
Proč jste dceru nenechala přestoupit na statní školu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]