Nejste přihlášen/a.
Zdravim.
Mam tu jeden vsetecny dotaz k zamysleni na vsechny pritomne teoreticke i prakticke fyziky i nefyziky k teoreticky maximalne mozne rychlosti sireni signalu (rychlost svetla).
Kdyz budu mit (samozrejme teoreticky) nekonecne tuhou tyc a na jednom konci do ni v podelnem smeru strcim, za jak dlouho se pohne na konci druhem?
Kdo to vi, odpovi.
Axus
Tak já Vám to povím. Druhý konec se pohne hned. Jak je to možné? No protože jste uvedl nekonečně tuhou tyč. To je vymyšlená neexistující věc, takové chtěné popření fyzikální reality, které zanedbává vliv fyzikálních zákonů, aby se nějaký příklad snadno řešil. Tzn. že Vy jednou větou řeknete, že tyč se nechová normálně a zároveň chcete použít výpočet, který normální chování vyžaduje.
Napadá mě, že podobné to bude se zmíněným hmotným bodem. Vy s ním vlastně mechanicky nikdy nehnete, protože on díky zanedbatelným rozměrům ale nezanedbatelné hmotnosti pronikne jakoukoliv hmotou, kterou ho budete chtít ovlivnit.
Kladivo a rychlost světla... než si atomy předají jeden druhému informaci, že se má popostrčit, a jak se ta info šíří, jen přesně ve směru úderu, vektor, vlna, rychlost? I tam bude útlum, ne? Teorie pružnosti, mechanika tuhých těles... kdyby byla absolutně tuhá, jednolitá, není.., to je jako potáhnout takovým drátem, špagátem
Axusi, Váš problém již řešili desítky zvědavců. Začtěte se třeba zde: aldebaran.cz/... a pak se uložte ke klidnému spánku...
At premyslim jak premyslim, nevidim v tom hacek. Pokud bude tycka nekonecne (absolutne?) tuha, pohne se ve stejnem okamziku na obou koncich. Spise se zamyslim proc je zde zminovana abs. rychlost a proc je zde pouzito spojeni "nekonecna tuhost". "Absolutni tuhost" mi prijde jako vyjadreni stavu vhodnejsi.
Od Axuse to bude zaručeně nějakej špek .
To jsou mi samý extrémy, nekonečná, absolutně tuhá... no aspoň bude sranda.
Podle mýho jdou ty dvě vlastnosti proti sobě, takže tyč se na druhým konci pohne okamžitě a nikdy
Okamžitě protože je nekonečně tuhá
Nikdy protože nemá druhej konec a kdybych se omezil rychlostí světla tak do nekonečna dojde za nekonečnej čas. Takže pro mě taky nikdy.
doplněno 03.03.11 07:51:Doprčic...
Koukám že jsem si to blbě přečetl! Takhle už to není taková schýza jak se mi původně zdálo, když jsem si myslel že je ještě ke všemu ta tyč nekonečně dlouhá)
Je to stejné jako kosmická loď s motorem. Ten do ní na jedné straně strčí a dá rozum (selskej) že tam žádná prodleva nebude. Tady jde o pohyb. Kdyby šlo o zvuk, světlo atp. tak by to bylo něco jinýho.
Abych to uvedl na pravou miru.
Prave ze jde o to, ze kdyz do nejakeho telesa strcim, tak v Newtonske mechanice se na druhem konci samozrejme pohne v ten samy cas.
Coz je samozrejme nemozne z hlediska relativisticke fyziky, pac zadny signal se nemuze sirit rychleji nez svetlo.
Pokud uvazuji pruznost telesa (tedy tak jak to je v prakticky), tak se na druhem konci pohne se spozdenim v zavislosti na tuhosti (modulu pruznosti chcete-li) daneho predmetu a zrejme to bude u sebetuzsiho telesa pomaleji, nez je rychlost svetla. Jak napsal spravne Buss.
Proto pisi o teoreticky nekonecne tuhem telese (myslim si, ze si to muzu dovolit, vzhledem k tomu, ze teorie relativity je take stale pouze teorie).
Zde by se (podle mne) skutecne melo teleso pohnout na druhem konci v ten samy okamzik, jako na konci popostrcenem, coz ale prave odporuje teorii relativity.
A z toho sem prave jelen. Vubec mi to neda spat.
doplněno 03.03.11 10:09:Pro Kartagince. Myslim si, ze na rychlosti strku ani na delce tyce nezalezi. Princip musi byt stale stejny pro jakoukoliv delku a rychlost strku je stale jedna - v jednu chvili se teleso nehybe a v druhou uz zkratka ano.
Na druhou stranu se zase relativisticky zkrátí, čímž dojde ke zpoždění, ne?
Ale nejsem schopen to kvantifikovat.
Navíc mám dojem, že teorie relativityse nemá moc ráda s kvantovou fyzikou.
A taky tookamžité pohnutí musí zaregistrovat nějaký pozorovatel, a ten neví, kdy na začátku tyče do ní někdo strčil.
Taky mi jde z toho hlava kolem.
Relativisticky zkrati - to sice jo, ale furt se kurna nekdy na tom druhym konci pohnout zkratka musi.
S pozorovatelem bych to uz vubec nekomplikoval. Musi to jit i bez nej. Mi to tak obcas pripada, ze teorie relativity je jen a pouze o pozorovatelich a jejich soustavach...
Vypada to, ze mi tohle zustane navzdy utajeno A zrovna takova dulezita vec...
Jen mě tak napadá - je-li ta tyč nekonečně tuhá tak je třeba se na ni dívat jako na jeden atom (resp. není zmíněna její délka a může být dlouhá právě jeden atom) a tudíž v tu chvíli když strčíte do jedný strany atomu tak druhá se pohne v ten daný okamžik stejně.
Na tom neco bude. Mozna okamzity pohyb cele tyce bude platit pro tyc o delce mensi, nez je Planckova delka.
Na to si holt ale budeme zrejme muset pockat, az se podari skloubit teorii relativity s kvantovou mechanikou, jak pise Kartaginec.
no to je právě to, že taková tělesa prostě neexistují (budou někdy existovat, nebo v jiném světě?), takže je to fikce. No a pak praktičnost otázky k životu ... třeba volná energie ..
Tak rohlik si za to samozrejme nekoupim, ale zkratka mi to neda spat.
Napr. hmotny bod take neexistuje a jak se s nim ve fyzice vesele pocita...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.