Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislá a nezávislá proměnná v grafu

Od: ekonomhadra odpovědí: 4 změna:

Zdravím, přišla jsem na jednu nejasnost. Z definice vím, že na ose x se značí nezávislé proměnné, např. dny, měsíce, a na ose y závislé proměnné. Jak to ale, že na grafech nabídky a poptávky je množství - závislá na ose x, a cena - nezávislá na ose y? Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zvyk? Zrejme proto, aby se vypichla rostouci cena smerem vzhuru?

A mimochodem zadna definice spravne orientace grafu neexistuje.

Matematicky je jedno, ktera osa predstavuje jakou promennou.

Jde pouze o ustaleny zpusob zobrazovani.

ml1
hodnocení

1x

To že na vodorovné ose je nezávislá proměnná je jenom takový zvyk. Nenazýval bych to definicí. Může to klidně být naopak. Nebo v jednom kontextu máte nezávislou jednu proměnnou a v jiném druhou. Pamatuju třeba na momentovou charakteristiku - závislost momentu na otáčkách - někdy je tou nezávislou proměnnou moment, jindy otáčky (nechce se mi to víc rozebírat), důležité je, že pracovní bod se pohybuje právě po té křivce (a taky je důležité správně popsat osy). To bude asi i případ grafů nabídky a poptávky. Ale zase se moc nechci pouštět do úvah co je příčinou a co je důsledkem.

Můžou být obě proměnné závislé na parametru, který v grafu není (a který je tou nezávislou proměnnou). To jsou už jen matematické hrátky, ale těžko by se jinak než přes parametrickou rovnici vykreslila třeba kružnice nebo elipsa.

vibe2*
hodnocení

0x

Takový Excel (či jiný tabulkový kalkulátor) také kreslí grafy, ale zná "řady" a "kategorie" ...

ka
hodnocení

0x

ekonomové podle mě to takto zvolili, aby vynikla symetrie mezi nabídkou/poptávkou / poptávkou/nabídkou

jinak souhlasím s odpovědí ml1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]