Dobrý den, potřebuji nezaujatou radu ohledně ukončení VŠ. Nastoupila jsem na VŠ, ale uvědommila jsem si, že tu nechci být a už nechci podstupovat zkoušení, učení a žádné práce ve skupině atd. Jsem tu teprve krátce a bojím se, jak to vezmou rodiče. Střední jsem zvádla jako nerd a rodina ve mě má velké očekávání,ale nekraději bych byla do konce týdne pryč. Práce se nebojím, ale nevím co mám dělat.
Tohle všechno píšete v době, kdy má nějakou vysokou školu třetina populace, a ve vaší věkové kategorii zřejmě ještě více. Jestli nejste fakt schopná instalatérka, elektrikářka nebo nadprůměrná programátorka, uvědomte si, že do důchodu půjdete nejdříve za 40 let. I kdyby jste teď sehnala super šolich, celou tu dobu bude vycházet ze škol spousta lidí, kteří pro vás budou konkurence. Nakonec vám bude šéfovat třicátník s vysokou. Už nikdy nebudete navíc v situaci, kdy nemusíte řešit peníze, souběh práce a vlastní rodiny a školu. Já bych to ještě přehodnotil.
Zaujalo mě slovo nerd. Vyhledala jsem si jeho význam. Je pro další rozhodování důležité. S největší pravděpodobností byste po ukončení studií a nastoupení do nějakého zaměstnání musela navazovat mnohem více sociálních kontaktů než dosud. A to s úplně cizími lidmi, teď je to jen několik už známých studentů.
Bez sociálních kontaktů se může uživit překadatel. Zapomeňte na angličtinu či němčinu, těch je mnoho. Nebo výtvarník. Možná Vás napadá i jiná práce, mě ale momentálně ne.
lmgify
Řekl bych, že to nerd spíše myslela ve smyslu šprt, nebo někdo, kdo se sám aktivně doma učil a školou procházel s výbornými studijními výsledky.
Nikdo vám nemůže bránit dělat do konce života pokladní v Tescu. Tedy vlastně tohle už ne. to už je otázka jednotek let, kdy lidské pokladní nebudou zapotřebí. Tak něco jiného, uklízečky budou potřeba ještě dlouho, ale zase jich sem přijelo 100 000 z Ukrajiny, tak to taky asi ne.. Takže jinak, máte představu, ćím se chcete živit? Co umíte? doplněno 20.09.23 15:39: Jako urážku to neberte, spís jako lehkou provokaci, mám dvě děcka v podobném věku, tam mě podobné nápady "dráždí". Odborná škola je samozřejmě lepší, než jít do procesu s gymplem. Ale jde i o to, že tam chodíte teprve pár dní a už panikaříte. Ještě jste se na žádnou VŠ zkoušku neučila, a už utíkáte. Jak si můžete být jistá, že práci a kolektiv zvládnete v pohodě, když nedáváte už prvních pár dní školy?
jaj*
Je na VŠ, takže má maturitu. Dělají skupinové práce, takže je na nějakým humanitním zaměření, genderový studia nebo něco takovýho.Muze jít na pár měsíců zametat a pak může jít postupně za lepším, když se bude vzdělávat sama po práci tak postupně může dělat šéfku zametačům, nebo jít dělat do lepšího. V mojí rodině má jeden učňák a postupně se dostal na vedoucího firmy taky z úplně podřadné práce a manželka mu tam dělá papíry a to ani nevím jaký má ona vzdělání. Ale taky jsou takoví, kteří u té podřadné práce zůstanou, ale někdo to dělat musí. Takže ještě má šanci.
Spíše si položte otázku...jestli práce, kterou budete dělat bez VŠ Vám bude vyhovovat lépe než dodělání alespoň bakalare? Jinak VS se dá studovat také dálkové (kombinovane) kde žádné skupinové úkoly nejsou...protože téměř nejste na fakultě. Jen minimalni docházka narodil od denního studia.
Uvědom si ne, že tam už nechceš být, ale že tam musíš být a školu vychodit a dodělat.
V opačném případě si brzy uvědomíš, že nemůžeš být v zaměstnání, že nemůžeš chodit mezi cizí lidi, že můžeš být jedině zalezlá doma bez jakékoliv odpovědnosti, jakékoliv budoucnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.