Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozpustnost ve vodě

Od: wolficek44* odpovědí: 3 změna:
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, proč je více rozpustná ve vodě sloučenina s COONa a ne s COOH v přiloženém obrázku.
Když jsem dělala cvičení, tak jsem si myslela, že to bude COOh, ale ve výsledcích jsem zjistila, že je to ta druhá a nemůžu přijít na to proč.
Děkuji za odpověď

Rozpustnost ve vodě

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V soli alkalického kovu je ion Na + vázán iontovou vazbou, která velmi snadno disociuje (- soli považujeme za silné elektrolyty). Naproti tomu H+ ionty jsou většinou vázány polární kovalentní vazbou , takže je u slabých kyselin více nebo méně obtížně disociovatelná.

hodnocení

0x

Obecně platí, že sodné soli (sůl obsahující sodík, Na+) jsou obvykle více rozpustné ve vodě než odpovídající karboxylové kyseliny. To je způsobeno tím, že sodné soli mohou vytvářet ionty v roztoku, což zlepšuje jejich schopnost být obklopeny vodními molekulami a být tak lépe rozpustné. Karboxylové kyseliny (COOH) jsou obecně méně rozpustné ve vodě, protože mají tendenci tvořit vodíkové vazby mezi svými molekulami, což snižuje jejich schopnost rozpouštět se v polárním prostředí, jako je voda.

Takže, pokud porovnáváte rozpustnost ethanoanu (CH3COONa) a kyseliny octové (CH3COOH), ethanoan sodný by měl být více rozpustný ve vodě než kyselina octová.

Kyselina octová je s vodou neomezeně mísitelná, na rozdíl od octanu, tohle pro nižší karboxylové kyseliny neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]