Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Naše dcera byla letos 29.6. přistižena třídní učitelkou s elektronickou cigaretou v ruce, a to přímo ve třídě (končila 1. ročník na soukromé střední škole). Nejdříve p. uč. řekla, že to už řešit nebude, ale nedalo jí to a šla se poradit s p. zástupkyní (k dnešnímu dni už p. ředitelkou). A okamžitě se rozjel maraton, kdy dceři a následně telefonicky i nám bylo oznámeno, že za tento přestupek dostane sníženou známku z chování, byla narychlo svolána pedagogická rada, která toto rozhodnutí odsouhlasila a dceři bylo přepsáno vysvědčení. Dcera se přiznala, že chtěla elektronickou cigaretu vyzkoušet. Souhlasíme s tím, že dcera za tento přestupek měla dostat trest, ale snížená známka z chování nám přijde neadekvátní. Proto jsme se proti tomuto rozhodnutí odvolali, ale bylo nám bývalou p. ředitelkou oznámeno – cituji: "Na základě toho, že vaši dceru přímo viděla třídní učitelka, třída vše potvrdila, a hlavně se vaše dcera k tomu přiznala před třídou, pedagogická rada rozhodla o udělení snížené známky z chování."
Požádali jsme tedy školskou radu o přezkoumání, na základě, jakého bodu pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků pedagogická rada rozhodla o snížení známky z chování, že školní řád ani pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků, která jsou součástí školního řádu nikde nedefinují, že žák automaticky získává sníženou známku z chování za kouření. Cituji školní řád: "Chování uspokojivé (stupeň 2). Takto může být hodnocen žák, který porušuje školní řád školy. Druhým stupněm se také hodnotí žák, který má opakované pozdní příchody na výuku, nebo žák, který má neomluvenou absenci v rozsahu maximálně 14 vyučovacích hodin (resp. 2 výukové dny)." Toto byl dcery první prohřešek proti školnímu řádu, dcera je bezproblémová, v pololetí měla samé 1, na konci školního roku jednu 2 + tu z chování. Bylo nám školskou radou odpovězeno to samé, co bývalou p. ředitelkou, tj. který bod školní řádu dcera porušila, dále že porušila zákon č. 65/2017 (o tomto zákonu se školní řád nezmiňuje a už vůbec se nezmiňuje o tom, že za porušení tohoto zákona žák automaticky získává sníženou známku z chování). Navíc jsme se dozvěděli, že trest sníženou známkou z chování je adekvátní k prohřešku, a že dokonce tento přestupek mohl být řešen nejen sníženou známkou z chování, ale i podmínečným vyloučením. Ale odpověď na to, pod kterým bodem pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků se toto rozhodnutí skrývá a pedagogická rada se tím řídila, tu jsme bohužel nedostali. Jelikož to na nás celé působilo jako taková "akce hurá", škola nemá přesně stanovená pravidla, dalšímu žákovi za stejný přestupek může dát třeba "jen ředitelskou důtku" snažíme se proti tomuto rozhodnutí bránit.
Prosím, tedy o radu, kam se ještě můžeme obrátit. Ve škole jsme už všechny možnosti vyzkoušeli. U státní školy víme, že bychom mohli ještě napsat zřizovateli, ale u soukromé školy nevíme. Děkuji
Ptáte se "kam se obrátit"?
Někdy se říká "obrátit se do sebe", to znamená, začít uvažovat nad sebou a nad tím, jak změnit sebe a svůj postoj. Tohle by pomohlo, jak Vám, tak celé Vaší rodině.
Samé jedničky neodhalují charakter čkověka. Neučte dceru, že si může cokoli dovolit a že Vy ji ze všeho vysekáte. Pokud do ní vštípíte takový názor, tak jí zkazíte celá život.
Smiřte se s tím, že Vy i Vaše dcera nejste "NEJ".
Že je to na jednu stranu nevýchovné, to vím také, na druhou stranu si myslím, že ukázat dceři, že by se měla bránit, pokud si myslí, že vznikla "křivda" to nevýchovné snad není. Souhlasím, že měla být potrestána (jen se mi trest zdál neadekvátní) – tím jí snad nedávám do života vědomí, že může dělat co chce. Dceru jsem sice nepropleskla, ale vyčiněno dostala. Nechrlím oheň na pedagogy – jen jsem chtěla vysvětlit, pod kterým bodem se takovéto hodnocení skrývá. Tak jako mi vysvětlili, pod kterým bodem se skrývá prohřešek mé dcery (neboť ani to nebylo ze školního řádu jasné).
Ano, porušila školní řád – přesně tento bod (ano, měl přijít trest).
Podmínky zajištění ochrany žáků před sociálně patologickými jevy a projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí
Škola chrání žáky před sociálně patologickými jevy, projevy diskriminace, nepřátelstvím, násilím, neetickým a nemorálním chováním a nedbalým zacházením. Žáci mají právo požádat o pomoc nebo radu kohokoliv z pracovníků školy, pokud se cítí v jakékoliv nepohodě nebo mají nějaké trápení. Rovněž rodiče mohou požádat o radu či pomoc ve věcech týkajících se jejich dětí.
Bohužel, jako 16-ti leté děvče bych z tohoto popisu nepoznala, že nesmím kouřit, používat drogy atd. (neomlouvám dceru, měla to vědět, zajisté to i věděla – stalo se, netuším, co si v tu chvíli myslela – ale ruku na srdce, nevěřím, že jeden jediný žák když si přečte školní řád a najde tam zmínku o sociálně patologických jevech, že půjde hledat, co sem patří .... ).
Ano, máte pravdu, nešlo o křivdu, proto jsem to dala do uvozovek, protože mě nenapadl v tu chvíli jiný vhodný výraz. Když ho nahradím třeba slovem nepřiměřený trest, bude to lepší?
Víte, já to nepíšu ,,jen tak z luftu´´. Věřte, že to jsou místy i trpké zkušenosti. Naše dcera si totiž vykoledovala i podmínečné vyločení ze školy. Ale od začátku - když se ji na základce pokoušeli její spolužáci prominentních rodičů šikanovat, naběhl jsem do školy a udělal jsem tam dost solidní cirkus, totéž pak na druhém stupni, kdy jedna mladá učitelka obhajovala 2 inkludované hochy, kteří prostě z nudy řezali ostatní.
Ale když pan ka střední dostala 2 z chování za absence, dostala trest holka, když zanedlouho dostala podmínečné za to, že byla sprostá na učitele, byli jsme pozvaní do školy a rozhodně jsem ji neobhjajoval. Věděla, že si to nesmí dovolit - a přesto to udělala. Ano, mohla mít i mírnější trest, ale já myslím, že by nebylo správné ušlapávat jí chodníček a snažit se žehlit její průšvihy. Jak se říká - co sis nadrobila, to si sněz.. Musí prostě vědět, že jsou hranice, za které nesmí, jinak to vede k podobným jevům, jak nedávný případ, kdy partička zkopala spolužáka a ještě si to natáčeli.
Uvědomte si, že dvojka z chování není nic likvidačního, je to jen velký vykřičník. Udělala byste chybu, kdybyste se snažila tento trest zvrátit, tomu věřte
Všem moc děkuji za komentáře, všichni máte zajisté pravdu. Ale stále mám pocit, že ani tady, ale hlavně ve škole nikdo nepochopil, oč mi jde. My jsme celé to řízení rozběhli ne kvůli tomu, že dcera dostala dvojku z chování (ano, nelíbilo se nám to, přišlo nám to hodně nepřiměřené), ale kvůli tomu, že nevíme, na základě, jakého předpisu ta dvojka padla. Dle mého názoru by se i škola měla řídit předem stanovenými pravidly, a ne momentální náladou, nápadem ... Kdyby mi ukázali – tady máme vnitřní směrnici, kterou se řídíme a tam je stanoveno např.:
Méně závažné přestupky – žák se nepřezouvá, zapomíná...
Závažné přestupky – žák kouří, bere drogy ..
Hrubým způsobem porušení školního řádu – žák fyzicky napadl učitele ...
Napomenutí třídního učitele – 5x méně závažný přestupek
Důtka třídního učitele – 10x méně závažný přestupek atd., atd.
Pokud mi takový předpis ukážou a bude tam stanoveno např. kouření je považováno za závažný přestupek, který je automaticky hodnocen sníženou známkou z chování, při opakovaném zjištění tohoto přestupku bude žák podmínečně vyloučen, neřeknu a neřekla bych ani slovo. Prostě budu vědět (nebo budu alespoň doufat), že tak budou postupovat u všech žáků stejně. Ale to mi nikdo předložit nechce a ve vyvěšeném školním řádu a pravidlech pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků, které jsou pro žáky a rodiče jediným zdrojem toho, aby věděli, co musí, smí a nesmí, co jim hrozí, když něco poruší – tam nic takového není. A představa, že žáky hodnotí jen podle toho, jak se zrovna vyspali, jestli jim je sympatický apod. tak ta se mi opravdu příčí. A tady to tak na mne bohužel působilo.
Tak pokud vím, školy nemají stanovený nějaký ,,sazebník trestů´´. Ale po školách se pohybuji díky své profesi velmi často a tak vím, že drzost některých žáků nezná mezí a jakmile nabydou pocitu, že některý učitel, nebo třeba mistr odb. výcviku je ,,měkký ´´ tak si dovolují neskutečné věci, včetně zapálení cíga před ním.
Netvrdím, že je Vaše dcera drzá, nebo má nevhodné chování - to nevím, nemohu to posoudit - ostatně stejně jako Vy, nedělejte si iluze, že Vám řekne 100%pravdu Možná jen není ,,nejostřejší tužka v penálu´´ , protože za nás i hloupej Franta Vodičků, co dvakrát propadl , moc dobře věděl, že když si chce zapálit, je fakt blbý nápad dělat to ve škole a obecně před zraky kantorů. Pokud Vaše dcera nemá ani tak elementární cit pro přiměřenos bude to mít v životě těžké, ať už to teď dopadne jakkoliv.
Asi nemají "sazebník trestů", ale zato mají školní řád a pravidla hodnocení ... a minimálně ta pravidla by měla být dostatečně jasná a srozumitelná, neboť je to to hlavní, čím se mají žáci a rodiče řídit a získají odtud jediné informace. Dívala jsem se na školní řád jiných škol. A proč jedni tam mohou mít toto: viz ssmk.eu/... (str. 13 a dále) – patrně proto, aby žáci i rodiče věděli, co je za co považováno a co je čeká, když něco poruší a tím škole hrozí minimální riziko toho, že po nich někdo bude chtít vysvětlit, podle čeho postupovali. A takových podobných jsem našla x.
A my tam máme toto:
Výchovná opatření
a. Výchovnými opatřeními jsou pochvaly nebo jiná ocenění a opatření k posílení kázně žáků. Pochvalu uděluje žákům třídní učitel nebo na návrh třídního učitele ředitel školy.
b. Při méně závažných přestupcích proti pravidlům slušného chování a vnitřního řádu školy se používají tyto výchovné prostředky:
- napomenutí třídního učitele
- důtka třídního učitele
- důtka ředitele školy
c. U závažných porušení vnitřního řádu školy je možné udělit:
- podmínečné vyloučení ze studia (se zkušební lhůtou, kterou stanoví ředitel školy, a to nejdéle na dobu jednoho roku. Jestliže se žák v této lhůtě dopustí dalšího závažného přestupku, bude vyloučen. Podmínečné vyloučení se rovněž uděluje za neomluvenou absenci přesahující 32 hodin.)
- vyloučení ze školy O udělení výchovného opatření uvědomí neprodleně třídní učitel prokazatelným způsobem zákonného zástupce žáka (zletilého žáka osobně proti podpisu) a zapíše ho i s datem do školního systému.
Jak mám zjistit, který bod školního řádu bude při porušení považován za závažný přestupek? My máme třeba ve školním řádu tučně vytištěno (jako jediné tedy) . Během vyučovacích hodin musí mít žák mobilní telefon vypnutý a uložený v tašce ... – budou to považovat za závažný přestupek, když to tučně zvýraznili, patrně jako velmi důležité? Ne, nebudou a nebudou to považovat ani jako méně závažný přestupek - na každé třídní schůzce učitelka opakuje, že tento bod porušují, nejen že mobil nevypnou, ale jsou na něm o hodinu (stále stejní a stále dokola, přes opakované upozornění). Dále při každé schůzce opakuje, že při vyučování jedí, žvýkají (i toto máme vysloveně ve šolním řádu zakázáno), nepřezouvají se, chodí pozdě na hodiny ... a nikdo žádný postih, ani napomenutí třídního učitele ... a přitom máme ve školním řádu: Druhým stupněm se také hodnotí žák, který má opakované pozdní příchody na výuku ... ne, nehodnotí se ... takže, nejen, že nemají stanovená jednoznačná, jasná pravidla, ale nedodržují ani to málo, co stanovené mají - jak pak mohou vyžadovat po žácích a rodičích, aby něco dodržovali? ... no a pak se jednoho dne špatně vyspí a potřebují někoho exemplárně potrestat, ukázat, kdo je tu pánem ... to je paráda
Už bych to nerozmazávala. I tady, kde o nic nejde, to nepůsobí dobře. Natož ve škole, kam děvče dál dochází.
Pár poznámek. (Téměř)dítě a cigarety: Nemá moc vysoké kapesné a příliš tolerantní rodiče?
Kouření ve třídě: Buď náznak demence, nebo závislosti, nebo veliké drzosti.
Dvojka z chování na vysvědčení, které vidí rodiče a možná prarodiče: Stojí to za rozčilování se?
Urputná snaha opravit rozhodnutí pedagogů: Bude pro děvče dobré, když bude pro pedagogy "ta problematická"?
Dvojka z chování: Občas čtu rozhovory s různými osobnostmi. Až příliš mnoho z nich přidává chlubivě veselé historky z mládí zpestřené dvojkami i trojkami z chování i propadnutím.
Nechte to celé být.
No, na jednu stranu má škola pravdu a nemusí uvádět všechny platné zákony, že je žáci nesmí porušovat (on je nesmí porušovat nikdo už tak nějak z definice platných zákonů)
Na druhou stranu mi to přijde poměrně dost tvrdé, ale já si taky neumím představit, co by se stalo, kdyby u nás někdo kouřil ve třídě.
A na třetí stranu - tak bude mít na jednom papíru jednu dvojku navíc. Vhledem k tomu, že kromě té školy samotné ten papír nebude nikdo vyžadovat, tak bych to nebral jako tak velkou tragédii. Po mě nikdy nikdo nechtěl vidět vysvědčení z nižších ročníků základky, střední, ani vysoké školy.
Jihu, nikdo Vám nedá odpověď, jakou očekáváte.
"kam se ještě můžeme obrátit." nikam, nic Vám nepomůže, přiznáváte, ře řád byl porušen, i když hledáte slovíčkaření, vinu u jiných.
----------------
Pamatuji si, že se nedávala dvojka z chování, za kouření ve škole, ale přes ústa (jinak řečeno), když nás učitel načapal. Jak jsme byli rádi, že to neřekl rodičům.
Já tomu všemu rozumím, i souhlasím s Vámi, stanou se horší věci. Nás v tu chvíli nejvíc naštval ten postup školy – jak jsem psala, taková akce hurá. Několikrát jsem si studovala školní řád a pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. A prostě jsem ani z jednoho nevyčetla, podle čeho rozhodli. Proto jsme se odvolali. Myslím si totiž, že když umí rozhodnout, že je něco tak či tak, že by měli umět i vysvětlit, kde k tomu rozhodnutí přišli. Školní řád i pravidla jsou maximálně všeobecné, žáci se v nich ani omylem nedozví, co jim, za co hrozí. Např. je tam uvedeno: při méně závažných přestupcích ... se používají výchovné prostředky – napomenutí tř. uč., důtka tř. uč., důtka ředitele školy – ale co je považováno za méně závažné přestupky, to nikdo neví (min. do okamžiku, než se škola rozhodne k tomuto opatření). U závažných porušení je možné udělit – podmínečné vyloučení ze studia, vyloučení ze školy. Opět – co je považováno za závažné porušení vnitřního řádu školy, nikdo neví (tedy teď už tuším, že sem asi patří kouření, když nám odpověděli, že mohla také dostat podmínečné vyloučení). Toto vše asi vyplývá pouze z aktuální nálady a rozpoložení učitele, ředitele, nebo já nevím. O definici sníženého stupně z chování jsem psala v úvodním dotazu.... U stupně 3 je uvedeno: takto je hodnocen žák, který obzvlášť hrubým způsobem porušil školní řád školy, a také žák, který má opakovaně neomluvenou absenci (tj. více ne 14 výukových hodin). Dokážete mi z toho, prosím, vyčíst, co tak může být považováno za obzvlášť hrubým způsobem porušení školního řádu? Já to v tuto chvíli nevím, nedočetla jsem se toho v pravidlech a neví to ani moje dcera - ani poté, co si na začátku školního roku předčítali školní řád Šlo mi víceméně o princip, když umí A (porušila toto a toto), měli by umět i B (postupovali jsme podle toho a toho). Ale na to si škola nehraje.
Paní JiHu, zkuste si představit, že se vám podaří dokázat, že škola chybovala. A třeba se najdou i hlavní viníci. Co pak? Jak spokojeně a klidně asi bude děvče trávit čas v hodinách, kde je to jeden nezodpovědný a zbrklý kantor vedle druhého? Jak asi ti přistižení kantoři, naštvaní možná oprávněně, možná neoprávněně, budou k děvčeti vstřícní, až jejich pomoc a úlevu bude potřebovat? Třeba po nemoci.
Když bylo mým dětem kolem 16 let, byla jsem bojovná. I mé děti, dnes už rodiče pubescentů, jsou bojovné. Ale dnes už vím, že život není jednoduchý, není spravedlivý, na nic, co se života týká, neexistují kolonky. Někdo namítne, že to je dobře, jiný souhlasit nebude. Záleží na vás, jak si to přeberete.
Paní Bimbam, Váš komentář se mi moc líbí, máte pravdu, život není jednoduchý a spravedlivý. Od samého začátku se to ve mně pere – ozvat se a riskovat, že se na dceru budou špatně dívat, nebo mlčet a tiše trpět praktiky školy. Kdyby byla dcera problémová, mlčela bych, ale na dceru nebyla za celý školní rok jediná stížnost, do školy se připravuje pečlivě. Tak jsme to riskli a ozvali se, výsledkem byla odpověď bohužel na něco úplně jiného, než jsme se ptali. A jestli se to časem projeví na vztahu k dceři, tak pak v té škole nejsou profesionálové a nám nezbyde, než to řešit jinou školou. Dceru jsme upozornili na to, že bude muset být mnohonásobně obezřetnější, že jim nesmí dát sebemenší závdavek k tomu, aby na ní hledali chyby, a to i takové, které u jiného žáka bez povšimnutí projdou, že si musí opravdu dávat pozor, co dělá a nedělá. Mrzí mě to, nerada se vzdávám, ale dál to asi řešit nebudeme, z komentářů tady jsem už dostatečně pochopila, že by to byla jen ztráta času
Takto sa opytam :
vy ste dceru ako potrestali za fajcenie? Vysvetlili ste jej zdravotne rizika e-cigariet? Znizili vreckove, aby nemohla kupovat cigarety? Zabavili naplne a e-cigaretu?
dcera nekouří, nemá e-cigarety, nemám ji co zabavit - cigaretu do školy přinesla spolužačka a ta naše si ji půjčila, aby ji vyzkoušela ...
vše podstatné tu už asi bylo napsáno. akorát bych dodala - vzhledem k tomu, že dcera není plnoletá, tak bych to její kouření moc nerozmazávala. aby si škola třeba nevzpomněla, že za její chování jsou stále zodpovědni rodiče, a pokud dívka porušuje zákon a kouří v budově školy, bylo by fajn o tom uvědomit sociálku, aby si rodinu proklepla. ta by pak na podnět ze školy musela konat a i když by pravděpodobně udělala jenom bububu, pořád by to znamenalo, že kolem rodiny povede vyšetřování, takže jí minimálně na chvíli otráví život. prostě si přiznejte, že (pokud dcera nemá snížený intelekt) moc dobře věděla, že dělá něco, co nemá, a přesto (nebo právě proto?) to udělala. byla načapána, přišel trest. dvojka z chování není žádná tragédie, jede se dál
Jo dá se dvojka nebo trojka (vyšší stupně nejsou) dostat i za daleko nicotnější věci. Exemplární trest je potřeba, aby si to nikdo další už setsakramentsky rozmyslel. Vysvědčení se samými jedničkami a dvojkou z chování je docela unikát, ale stává se to, na základce jsme měli jednu takovou se trojkou a taky to byla nějaká blbost (nebyly to samé jedničky, to se na naší základce nedávalo, ale bývalo by to bylo vyznamenání).
Otázkou je, co by bylo, kdyby se nepřiznala (přiznání je polehčující okolnost), jestli by to byla trojka nebo vyhazov. Nebo by byla lepší strategie zatloukat, tvrdit, že ten aparát nezná, že ho našla řekněme na záchodě a chtěla se s holkama poradit, co to je...
Já se obávám, že na dalších instancích dostanete stejnou odpověď. Možná než dcera dostuduje, stihnete i mezinárodní evropský soud ve Štrasburku, svého času nejoblíbenější český soud. Ale obecně platí, že spor se školou nelze vyhrát, pedagogové podobně jako třeba doktoři drží při sobě a budou se navzájem krýt.
Že by krajský úřad ( zákon)?
Zeptat se můžete tam nebo na ČŠI (Česká školní inspekce).
Vypadá to ale, že jste prošvihl všechny termíny.
Na utěšenou dodám, že vysvědčení z prváku NIKOHO nezajímá, pokud se nehlásí na medicínu a nechce prominout přijímačky.
Čtením vašeho dotazu se to však jeví tak, že dostala 2 v souladu se Školním řádem:
- Chování uspokojivé (stupeň 2). Takto může být hodnocen žák, který porušuje školní řád školy.
- Bylo nám školskou radou odpovězeno to samé, co bývalou p. ředitelkou, tj. který bod školní řádu dcera porušila
Tedy zjevně porušila nějaký bod Šk.řádu a za to může dostat 2 a dostala ji. Je to přehnaná reakce ze strany školy? Podle mě ano. Je ta 2 v souladu se Šk.řádem? Ano, je.
Příště ať raději dělá blbiny trošku dále od pozemku školy.
já jsem si bohužel mylně myslela, že když je uvedeno, že porušuje školní řád, že to znamená, že ho porušuje - opakované nebo minimálně 2x, ale ne, že ho stačí porušit jednou ... nová zkušenost, snad jsme to dceři dostatečně vysvětlili a už si dá pozor
Nevím,jestli to tak funguje i dnes,ale kdysi když zasedala pedagogická rada,to bylo tak, že třídní učitel toho žáka vyslovil problém a vyslovil návrh trestu.Ředitel a zástupci tento odobřili nebo navrhli trest jiný.Následně všichni členové pdg.rady o trestu hlasovali,počet hlasů za rozhodl.Neřídilo se to žádným zákonem,tabulkami a podobně.Osobně si myslím, že to tak funguje i dnes.Dvojky z chování padali hlavně za neomluvenou absenci,systematické drzé vystupování.Já bych to řešil pokarháním tř.učitele.Neodvoláte se nikde,ani na ministerstvu,nebo školní inspekci,která to vrátí zpět na školu a kantoři si do vlastního hnízda nena..erou.
Jakože kdyby si naférovku zapálila ve škole cigaretu a kolem sebe prášila popel tak neřeknu, ale jestliže kouřila elektronku, která má jen menší dýmek, tak ta škola je teda dost urputná. Stačilo ji napomenout, vynadat, ale hned rada snižuje známku jo. My jsme o přestávkách na "tajno" kouřili ve škole iQOS, což je v podstatě naroveň elektronce, když si toho nějaký učitel všimnul nebo přišel, když to bylo cítit, tak to absolutně neřešil, mimo to asi 8 žáků každou velkou a odpolední přestávku z naší třídy chodilo normálně ven ze školy si zapálit a nikdo to neřešil. A byl to mimo jiné gympl v krajském městě, na který se ne každý dostal. Statutárním orgánem soukromé školy je ředitel, který rozhoduje o všem důležitém, pakliže se nedomluvíte s ředitelkou tak už jen tu známku musíte ztrpět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.