Nejste přihlášen/a.
Napiště rovnici kružnice, víte-li, že úsečka AB, A[-1,5], B[3,7] je její průměr.
V zásedě je to jednoduché, ale nerad bych to psal rovnou bez dalšího. Napiš, prosím, co víš a co vedět potřebuješ. Znáž třebba středovou rovmici kružnice? Vdálenost dvou bodů v rovině? (Vztah mezi průměrem a poloměrem samozřejmě znáš.)
Ta napiš a dokončíme to.
doplněno 01.03.11 17:07:No a kdybych tu zrovna nebyl, dokončí to Jirbar.
No je to analytická geometrie- kružnice a já si s tim nevim vůbec rady.Máme to za domácí úkol =D =(
No tak na tom zkusíme zapracovat. Co je to kružnice? Útvar, jehož všechnuy body mají od pevného bodu, zvaného střed, vzdálenost r. Tak nejřív jak se spočítá vzdálenost dvou bodů, a zkusme to pro ty dva body ze zadání, totiž "
Jaká je vzdálenost bodů A[-1,5], B[3,7]?
A jestli opravdu nevíš, začni tím, že si to namaluješ a v obrázku hledej provoúhlé trojúhelníky, ať má příležitost Pythagoras.
doplněno 01.03.11 17:39:No a až to bude, bydeš znát průměr, ne?
Tak jsem si ji napsala... tohle je poradte.cz a ne provedte.cz!
Vycházela jsem ze středové rovnice kružnice: (x-m) na druhou + (y-n) na druhou = r na druhou. Takže pro výpočet potřebuješ najít střed kružnice. Nakresli si to a třeba tě trkne, kde ten bod je. Určíš si tedy jeho souřadnice a dosadíš (za m a n) do středové rovnice, kde tím pádem zůstane jediná hledaná neznámá - r na druhou. To získáš jednoduše, když do rovnice dosadíš
za x,y libovolný bod, který na kružnici leží.
Jestli máš nějaké ponětí, o čem mluvím, přijdešna zbytek sama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.