Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - Analytická geometrie

Od: vendulka153 odpovědí: 7 změna:

Napiště rovnici kružnice, víte-li, že úsečka AB, A[-1,5], B[3,7] je její průměr.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V zásedě je to jednoduché, ale nerad bych to psal rovnou bez dalšího. Napiš, prosím, co víš a co vedět potřebuješ. Znáž třebba středovou rovmici kružnice? Vdálenost dvou bodů v rovině? (Vztah mezi průměrem a poloměrem samozřejmě znáš.)

Ta napiš a dokončíme to.

doplněno 01.03.11 17:07:

No a kdybych tu zrovna nebyl, dokončí to Jirbar.

vendulka153
hodnocení

No je to analytická geometrie- kružnice a já si s tim nevim vůbec rady.Máme to za domácí úkol =D =(

No tak na tom zkusíme zapracovat. Co je to kružnice? Útvar, jehož všechnuy body mají od pevného bodu, zvaného střed, vzdálenost r. Tak nejřív jak se spočítá vzdálenost dvou bodů, a zkusme to pro ty dva body ze zadání, totiž "

Jaká je vzdálenost bodů A[-1,5], B[3,7]?

A jestli opravdu nevíš, začni tím, že si to namaluješ a v obrázku hledej provoúhlé trojúhelníky, ať má příležitost Pythagoras.

doplněno 01.03.11 17:39:

No a až to bude, bydeš znát průměr, ne?

jirbar*
hodnocení

1x

Už jsem si ji napsal

doplněno 01.03.11 17:05:

Nojo, ale přemýšlím, k čemu mi to bude?

tlapka*
hodnocení

0x

Tak jsem si ji napsala... tohle je poradte.cz a ne provedte.cz!

Vycházela jsem ze středové rovnice kružnice: (x-m) na druhou + (y-n) na druhou = r na druhou. Takže pro výpočet potřebuješ najít střed kružnice. Nakresli si to a třeba tě trkne, kde ten bod je. Určíš si tedy jeho souřadnice a dosadíš (za m a n) do středové rovnice, kde tím pádem zůstane jediná hledaná neznámá - r na druhou. To získáš jednoduše, když do rovnice dosadíš
za x,y libovolný bod, který na kružnici leží.

Jestli máš nějaké ponětí, o čem mluvím, přijdešna zbytek sama.

Tohle je taky dobrý návod, jen je třeba pslouchat a reagovat. Oč ti, Vendulko, proboha jde? Nebo už to máš vyřešeno a nás tu necháváš se plácat a snažit? Tfuj, tfj, nehrám.

hodnocení

0x

Tak já nevím, chceš s tím úkolem pomoci nebo ne? Mně je dost blbě, nemám na to, sedět tady a koukat, kdy se ozveš. Jestlis na to přišla, na co jsem se ptal, napiš to, jestli ne, napiš to taky, případně napiš, co ti není jasné, ať se pohnem. Ale jestli se neozveš, půjdu do postele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]